MSKÜ Türkiye'de Bir İlki Gerçekleştirdi

KOZMER BULUŞ NİTELİĞİNDEKİ ŞAMPUANA PATENT ALMAYI BAŞARDIMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi ilk ürün patentini şampuan geliştirerek aldı. Tamamı Muğla’nın endemik bitkilerinden...

MSKÜ Türkiye'de Bir İlki Gerçekleştirdi

KOZMER BULUŞ NİTELİĞİNDEKİ ŞAMPUANA PATENT ALMAYI BAŞARDI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi ilk ürün patentini şampuan geliştirerek aldı. Tamamı Muğla’nın endemik bitkilerinden üretilen şampuana alınan patent, Türkiye’de bir üniversite tarafından alınan ilk patent olma özelliği taşıyor. KOZMER gerekli desteği bulabilirse Muğla kendi şampuanını üretecek.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER)kurucusu biyokimya- biyoteknoloji profesörü Nazan Demir öncülüğünde üniversitede geliştirilen şampuana patent alındı. Türkiye’de üniversite tarafından geliştirilen bir ürüne ilk kez verilen patent, MSKÜ’nün ve Muğla’nın gururu oldu.

“ŞAMPUAN BULUŞ NİTELİĞİ TAŞIYOR”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden bir personelin yaşadığı saç dökülmesi sorunuyla ilgili Prof. Dr. Nazan Demir’e bununla ilgili bir ürünlerinin olup olmadığını sormasıyla başlayan şampuan geliştirme süreci, sonunda geliştirilen ürüne patent alınmasıyla taçlandırıldı. KOZMER’de geliştirilen şampuan üretime geçtiği takdirde Muğlalı kadınlara büyük oranda istihdam sağlanması amaçlanıyor. Tamamı Muğla’nın endemik bitkilerinden üretilen buluş niteliğindeki şampuan hakkında bilgi veren KOZMER kurucusu Prof. Dr. Nazan Demir şunları söyledi: “Buluş yanı araştırmalarımızla ve araştırmacı kimliğimiz ile ilgili. Eşim Prof. Dr. Yaşar Demir de ben de otuz yılı aşkın süredir üniversitedeyiz. Başka bir kurumda çalışmadan doğrudan üniversiteye girmiş, idealist ve tabiri caizse laboratuvarlarda bir ömür geçirmiş insanlarız. Bu patent bir üniversite personelin saçındaki azalma ile ilgili bir deneme ürünümüz olup olmadığı ile ilgili bize gelmesi ile başlamıştır diyebiliriz. Onun saçları ile ilgili sorunu pek çok kişiyi etkileyen bir sorun olup dökülme ile ilgiliydi. Bizim böyle bir ürünümüz yoktu ama zaten de temel hedef araştırma yapmak ve ürün geliştirmek olduğundan aylar süren uzun bir laboratuvar çalışmasından sonra bazı ürünlere ulaştık. Öncelikle kendimiz denedik ve biz de pozitif sonuçlar verdiğini görünce ürününün optimizasyonu ile ilgili de bir yıla yakın çalıştık ve daha sonra da Teknoloji Transfer Ofisi üstünden sadece bu ürün ile ilgili değil bu süreçte yakaladığımız başka etken maddeler için de patent başvurusunda bulunduk. Bunlar yaklaşık üç- dört yıl öncesine ait. 2015 te resmi başvuru yapıldı ve 23.07.2018 yılında da patentin çıkmış olduğunu yine eşim kişisel taramalar yaparken tesadüfen bulup bana yolladı.”

“KIYMETİNİ BİLMEZSEK GELECEK NESİLLER HESAP SORACAK”

Bir ürüne patent almanın uzun süreçlerden geçtiğini ve MSKÜ’de geliştirilen bir ürüne alınan patentin öneminin anlaşılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Demir; “Patent bir projenin on yıl sonra gelebileceği noktadır. Bilimin ve endüstrinin kesişme noktasıdır ve görünüşe göre sadece üniversitemizin değil ülkemizin üniversite üzerinden alınan bu ilk patentinin önemi kavrayabilmek önemlidir diyorum.Üniversite bunu KOZMER üstünden kendisi de üretebilir ama dünyanın en önemli şirketleri üstünden de üretebilir. Yeter ki önemi anlaşılsın. Dünyanın en değerli doğal hammaddeleri ülkemizde ve şehrimizde mevcuttur. Lütfen kadın istihdamına, endemik bitkilerin üretime katılarak korunmasına, ekonomiye büyük destek sağlayacak bu merkeze ve çıktılarına sahip çıkılsın. Buradan yine ilgili herkese sesleniyorum. Bu milli üretim için lokomotif olabilecek, simge olabilecek merkeze ve hocasına lütfen kulak verin. Aksi halde gelecek nesiller bizden hesap soracak.” diye konuştu.

“ŞAMPUAN BÜYÜK BİR PAZAR PAYINA SAHİP”

Neden şampuan üzerinde çalıştıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demir, “Neden şampuan patenti; açıklamak gerekirse tamamen ekonomiye dayalı bir seçimdir. KOZMER, çok sayıda patent başvurusu yapmıştır. Bu patentler medikal teknoloji sınıfından olup biyoteknoloji ve nanoteknolojik ürünlerdir. Bunların bir kısmı bireysel bir kısmı ise kurumu desteklemek adına Teknoloji Transfer Ofisi üstünden gerçekleştirilmiştir.Şampuan bunların içinden ilk sonuçlanan olmuştur ama listede nano krem, nano saç renklendiriciler ve ilaç etken maddeleri ile ilgili başvurular da vardır. Bunların ortak özelliği tamamında endemik bitki kaynaklarının kullanılması, üretime doğrudan katkı sağlaması, çevreci olmaları ve insan sağlığına zarar vermeyen ürünler olmalarıdır. Bir diğer önemli nokta ise çok büyük pazar payına sahip ürünler olmalarıdır. Zira hepimiz düzenli olarak şampuan kullanırız. Özellikle yazın en çok satışı artan ürünler listesinin başında şampuanların olması bizi bununla ilgili ürünler geliştirmek konusunda önemli bir faktör olmuştur.” dedi.

“PATENTLERİN DEĞERİ YETERİNCE ANLAŞILMIYOR”

KOZMER olarak yaptıkları çalışmalara yeterli desteği göremediklerini dile getiren Demir, “Üzülerek söylüyorum ki yaptığımız çalışmaların aldığımız ve almak üzere olduğumuz patentlerin değeri yeterince anlaşılmamakta ve merkezimize ve araştırmalarımıza çok da yekun tutmayan mali ve personel desteği sağlanmamaktadır. Bu sorunların aşılması ve KOZMER’in ve şu an atıl durumdaki GEKA projesi ile yapılan üretim biriminin faaliyete geçmesi durumunda gerçek bir üniversite-sanayi ve üniversite halk işbirliği entegrasyonunun sağlanmasının yanı sıra; kadın istihdamı da sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“PATENTLER ÜLKENİN GELİŞİMİYLE İLGİLİDİR”

Alınan patentin ülkemiz açısından önemine vurgu yapan Demir, “Patentler bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ile doğrudan ilgilidir.Ekonomik kalkınmada önemli bir yere sahip olan patentli üretimde Türkiye maalesef dünya liginde ilk 20'ye giremedi. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada toplam 243 bin 500 patent başvurusu yapıldı. Türkiye yaptığı bin 235'i başvuru ile patent liginde 21'inci sırada yer aldı. Bu sayılardan da görüldüğü üzere ülkemizin patentle ilgili hedeflerine bir an önce ulaşmak için çaba harcaması şarttır.” diye kaydetti.

Haber: Sevil Yılmaz

Bu haber toplam 303 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.