ZORLUKLAR UMKE İLE AŞILIYOR

Muğla İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE ekipleri, düzenledikleri tatbikatta, senaryo gereği kanyondaki sarp kayalıklardan düşerek yaralanan kişiye iple erişim sağlayarak ilk müdahaleyi yaptı. Muğla Sağlık Müdürlüğü...

ZORLUKLAR UMKE İLE AŞILIYOR

Muğla İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE ekipleri, düzenledikleri tatbikatta, senaryo gereği kanyondaki sarp kayalıklardan düşerek yaralanan kişiye iple erişim sağlayarak ilk müdahaleyi yaptı. Muğla Sağlık Müdürlüğü Afet Birim Sorumlusu Babayiğit: "Geçen yıl ekiplerimiz bu bölgede 22 vakaya müdahale etti" dedi.

Muğla'nın dağlık bir bölge olmasından dolayı bir çok olaylarda zorluklarla karşılaşan 112 Acil sağlık ekiplerinin ulaşamadıkları noktada Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) devreye giriyor. Zorlu doğa şartlarında olası afet ve kazalara yönelik hazırlıklarını sürdüren UMKE Muğla ekibi, Düğerek'te gerçekleştirdikleri tatbikatta, senaryo gereği  kanyonda sarp kayalıklardan düşerek yaralanan kişiye iple erişim sağlayarak ilk müdahaleyi yaptı. Yaralı daha sonra sağlanan teçhizatlarla UMKE ekibi tarafından güvenli bir bölgeye alındı.

Muğla Sağlık Müdürlüğü Afet Birim Sorumlusu Hakan Babayiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede yaşanabilecek olası durumlara hazırlık için tatbikatı yaptıklarını söyledi. UMKE ekibinin tamamen gönüllü sağlık personelinden oluştuğunu ifade eden Babayiğit, "Özellikle yaz döneminde turizmin yoğun yaşandığı Babadağ mevkisinde sıklıkla yamaç paraşütü kazaları yaşanıyor. Geçen yıl ekiplerimiz bu bölgede 22 vakaya müdahale etti. Ekiplerimizi bu tür vakalara acil ve etkin bir şekilde müdahale etmek amacıyla sürekli hazır tutuyoruz" diye konuştu.

Muğla'da 79 UMKE personeli bulunduğunu, personeli her türlü doğa koşulları ve acil müdahalelere hazırlamak amacıyla sıklıkla eğitim yaptıklarını anlatan Babayiğit, şunları söyledi:

"Dağ arama kurtarma ve iple erişim timi kurduk. Bu timimiz 20 kişiden oluşuyor. Müdürlüğümüzün sağladığı ekipman ve destekle sarp kayalık ve dağlık alanlar ile kanyonlarda bu eğitimlerimizi sürüdürüyoruz. Her türlü vakaya ulaşarak yaralıyı kurtarıp tıbbi müdahalemizi yapıyoruz. Öncelikle yaralının bulunduğu koşullara göre malzemelerimizi hazırlayıp iplerle kurtarılacak kişinin güvenliğini sağlıyoruz. Gerekli koşullar sağlandıktan sonra ihtiyaç olursa hastayı daha yukarı alıp, yerinde müdahaleden sonra helikopterin almasını sağlıyoruz."

Babayiğit, 20 kişilik timin de su üstü arama kurtarma timi olarak görev yaptığını kaydetti.

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.