Yürüdüğünüz yol açık

Mücadeleniz Zafer olsunMuğla’daki üç termik santral ile kömür ocaklarının özelleştirme idaresine bağlanmasına tepki gösteren enerji ve maden işçileri bu gün akşam saatlerinde Yatağan termik santrali önünde toplanarak Ankara’ya...

Yürüdüğünüz yol açık

Mücadeleniz Zafer olsun

Muğla’daki üç termik santral ile kömür ocaklarının özelleştirme idaresine bağlanmasına tepki gösteren enerji ve maden işçileri bu gün akşam saatlerinde Yatağan termik santrali önünde toplanarak Ankara’ya yürüyüş başlattı. Milas ve Yatağandaki işyerlerinde çalışan işçiler ve aileleri ile demoktratik kitle örgütleri, STK’lar ve siyasi partilerinde destek verdiği yürüyüşte Ankara’ya yürüyecek olan Tes-iş ve Maden-iş Sendikalarına üye 200 işçiyi yaklaşık 5 Bin kişi uğurladı.

Yatağan-Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri ve kömür ocakları, 27 Ağustos 2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Özelleştirme idaresine bağlandı. Yaklaşık 22 günden bu yana Yatağan termik Santrali önünde kurdukları direniş çadırında 24 kesintisiz nöbet tutan enerji ve maden işçileri bu gün termik santral önünde toplanarak büyük Ankara Yürüyüşünü başlattılar.

Polis ve jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte, Yatağan-Bodrum karayolundan ilçe merkezindeki Madenci Heykeli önüne kadar “kitler vatandır, vatan satılmaz”, “vatanı satanı bizde satarız”, “direne direne kazanacağız”, “her yer direniş, her yer Yatağan”, “birlik, mücadele, zafer” sloganları ile yürüyen işçileri burada Yatağan ve çevreden gelen bölga halkı ile kalabalık bir gurup karşıladı.

“Birleşe birleşe kazanacağız”

Tes-iş Sendikası Şube Başkanı Fatih Erçelik burada yaptığı basın açıklamasında, “Bugün 7 Ekim pazartesi, bugün burada emekçilerin zaferiyle sona erecek çok önemli bir tarihe tanıklık ediyorsunuz. Siyasi iktidar halkımızın 90 yıllık birikimlerini mirasyedi bir evlat gibi hoyratça satıp savmaktadır. Şimdi de gözlerini Yatağandaki, Milas’taki Santrallerimize ve Madenlerimize diktiler. Bizler enerjide özelleştirmenin işimize, aşımıza, geleceğimize, ülkemizin bağımsızlığına saldırı olduğunu, tek kurşun atmadan ülkemizi ele geçirmek ve vatana ihanet olduğunu biliyoruz. tüm halkımızla birlikte kol kola tek yürek, tek yumruk gibiyiz. Özelleştirmelerden geçinenlerin korkulu rüyası olduk. Vatanı satan, emeği sömüren haramilere karşı yürüyoruz. Emeğinden, hıncından, öfkesinden ve sıkılı yumruğundan başka silahı olmayanların yürüyüşüdür bu. Umuttur bize kuvvet veren, umuttur yürüyüşümüzün pusulası. Vatanı Emperyalist işgalcilere karşı savunan efelerin zeybeklerin yürüyüşüdür bu. Ya iktidara boyun eğilecektir, ya da iktidarın tüm yöntemlerini boşa çıkaracak bir cüret ve fedakarlıkla direnilecektir. Yaşamak direnmektir. Direnmek bedel ödemeyi göze almaktır. İktidar direnenlere karşı şiddet dahil her yola başvuruyor. Direnme hakkını yok etmek istiyor. Biz haklıyız, çünkü ülkemizin tüm kaynakları peşkeş çekiliyor. Büyük bir işgal hareketi yaşıyoruz. Tüm halkımızı Türkiye’nin her yerinden Ankara’ya yürümeye davet ediyoruz. Yalnız olmadığımızı, birleşe, birleşe kazanacağımızı biliyoruz.” Diye konuştu.

“Geleceğimiz satılmaya çalışılıyor”

Öte yandan Madenci heykeli önünde konuşan Maden-iş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin, 22 günden bu yana santral önüne kurdukları direniş çadırından yaptıkları tüm çağrıların sonuçsuz kaldığını hatırlatarak, “Dostlar, vatan her zaman elde silah hudut boylarında savaşarak savunulmaz. Bazen laboratuvarda, bazen mahkeme salonunda, bazen Termik Santrallerde savunulur. Bu kutsal görev için gidiyoruz Ankara’ya. Sesimizi daha gür bir şekilde duyurmaya, Ankara'ya gidiyoruz. Biz Ankara'ya sadece kendi işimiz, kendi aşımız için gitmiyoruz. Biz geleceği satılmaya çalışılan, çocuklarımız için gidiyoruz. Biz Cumhuriyet kazanımı kurumlarımızı korumak için gidiyoruz. Biz emperyalist işgale dönüşen, özelleştirmelere dur demek için gidiyoruz. Biz tüyü bitmemiş yetimin hakkını müdafaa etmek için gidiyoruz” diye konuştu. Madenci Heykeli önünde ilçe çıkışına doğru yürüyüşe geçen enerji ve maden işçilerini yaklaşık 5 bin kişi yaklaşık 10 kilometre yürüyerek yolcu etti.

Meclis önünde birleşecekler

27 Ağustos 2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Özelleştirme idaresine bağlandı. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin Elektrik Üretim Anonim Şirketi(EÜAŞ)'nden, Milas YLİ(Yeniköy Linyit işletmesi) ve GELİ (güney Ege Linyitleri İşletmesi)’ninde TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri)’nden alınarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredilmesi ve 2016 yılına kadar özelleştirilmesine karşı çıkan enerji ve maden işçileri Aydın, İzmir, Uşak ve Afyonun ardından 10 Ekim Perşembe günü Ankara’ya ulaşarak TBMM önünde basın açıklaması yapacaklar. Mecliste bulunan tüm siyasi parti guruplarından randevu isteyen enerji ve maden işçileri burada özelleştirme gündemine alınan santrallerin ve kömür işletmelerinin kar eden kurumlar olduğunu devletin sırtında kambur olmadıklarını anlatarak işyerlerinin özelleştirme kapsamından çıkartılmasını talep edecekler.

Ardından Türk-iş’e geçecek olan işçiler burada Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüşecek, Cuma günü ise Anıt Kabir’de Atanın huzuruna çıkacaklar.

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.