Yüksekokulda ‘kölelik sistemi’ konferansı

Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’nda emekli diplomat Prof. Dr. Werobell, Avrupa’nın sömürge dönemlerinde Batı Afrika’da uyguladığı kölelik sistemiyle ilgili konferans verdi.Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’nda...

Yüksekokulda ‘kölelik sistemi’ konferansı

Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’nda emekli diplomat Prof. Dr. Werobell, Avrupa’nın sömürge dönemlerinde Batı Afrika’da uyguladığı kölelik sistemiyle ilgili konferans verdi.

Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen “Avrupa’nın Batı Afrika’daki Tarihi İzleri ve Kölelik Sistemi” konulu konferansa Kaburg Üniversitesi Öğretim Üyesi ve emekli diplomat Prof. Dr. Jurgen Werobell konuşmacı olarak katıldı.

Konferansı Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı, Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler izledi.

Vedat Martin İnce çevirmenliğindeki konferansta, Werobell, özellikle Hollanda ve Danimarka’nın Batı Afrika’da, kendisine rakip olarak gördüğü ABD’ye hastalık yaymak için köle nakli yaptığını ve şimdilerde otel ya da diğer kültürel binalar olarak kullanılan yapıların kale olarak kullanıldığını ifade etti.

Afrika’nın 16. ve 18. yüzyıldaki köle ticareti nedeniyle sonuçları bugün ve on yıllarca devam edecek olan insanlık suçu işlediklerini aktaran Werobell, “Gemilerle nakledilen kölelerin sadece nakil sırasında yüzde 25’i çeşitli nedenlerle ölüyordu. Bu insanların yanlarında götürdükleri yegane şeyler hafızaları, din ve kültürleriydi. O yıllarda yapılanlar insanlığa edilen eziyetti” şeklinde eleştiri yöneltti.

Milas Beçin Kalesi ve Bodrum Kalesi’ni karşılaştıran Werobell, tanıtım eksiklikleri nedeniyle Milas’ın Bodrum’dan daha az ziyaretçi aldığını ve bunların çeşitli yöntemlerle aşılması gerektiğini kaydetti.

Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.

Bu haber toplam 157 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.