Yerli enerjiye arazi ve ÇED desteği

Enerji Bakanlığı, güneş ve rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjideki büyük ölçekli sahalara yapılacak olan yatırımların hızlanması için yeni bir destek modeli uygulayacak.Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın,...

Yerli enerjiye arazi ve ÇED desteği

Enerji Bakanlığı, güneş ve rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjideki büyük ölçekli sahalara yapılacak olan yatırımların hızlanması için yeni bir destek modeli uygulayacak.

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın, “Enerji fiyatı ucuzlayacak” sözleriyle duyurduğu yenilenebilir enerji yatırımlarına ilişkin üretim modelinin ayrıntıları belli oldu. Buna göre, yenilenebilir enerji yatırımları için kullanılacak sahalara yönelik açılacak ihalede devlete satılacak elektrik fiyatı yarıştırılacak. İhalede, en düşük fiyatı teklif eden firmaya, öncelikle ön lisans verilecek. Şirket, elektrik üretim ekipmanlarının yerli olması için üniversitelerle çalışacak, fabrika kuracak ve yerli malı belgesini hazırlayacak. Şirkete, yerli üretimini belgelemesinin ardından ÇED’i ve tüm izinleri hazır hale getirerek sahada 30 yıllık üretim lisansı verilecek. Enerji Bakanlığı tarafından uygulanacak yeni destek modelinde yatırımcılara, ileri teknoloji içeren aksamların yurtiçinde üretilmesi ya da temin edilmesi karşılığında yenilenebilir enerji sahaları devredilecek.

Etüd ve alt yapıyı bakanlık gerçekleştirecek

Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, ülke genelinde bazı sahalar, yenilenebilir enerji alanı olarak belirlenecek. Bu sahalar; kaynak türü, potansiyeli ve birim elektrik üretim maliyetlerine göre derecelendirilecek. Bu sahaların fizibilitesi, çevresel etki değerlendirme ve kamulaştırma işlemleri, jeolojik ve jeoteknik etütleri, ulaşım ve elektrik iletim altyapısı bakanlık tarafından hazırlanacak.

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.