Yerel Basın'ın sorunları Başbakan'a iletildi...

Kısa adı TGK olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, yerel basının sorunları ve çözüm yolları ile ilgili hazırlamış olduğu dosyayı TGK Yönetim Kurulu üyesi olan Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan tarafından...

Yerel Basın'ın sorunları Başbakan'a iletildi...

Kısa adı TGK olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, yerel basının sorunları ve çözüm yolları ile ilgili hazırlamış olduğu dosyayı TGK Yönetim Kurulu üyesi olan Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan tarafından Ak Parti Muğla İl Kadın Kolları seçimine gelen Başbakan Binali Yıldırım'a iletildi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun 8 Federasyon ve 89 Cemiyet Başkanı imzasıyla hazırladığı dosyada basın ilan fiyat tarifesi, belge ibra sorunu, kurumsal yapılanma ve İnternet yasası başlıkları altında yerel basının sorunlarını belirledi.

Başbakan Binali Yıldırım'a iletilen dosyada, " Bizler Anadolu’nun tüm renklerini oluşturan ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında bir araya gelen yerel gazetelerin temsilcileri olarak, Basın İlanları konusunda yaşadığımız sorunlarımız öncelikli olmak üzere sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi bilgilerinize arz etmek istiyoruz.

BASIN İLANLARI FİYAT TARİFESİ

Bilindiği gibi yerel basın için büyük önem taşıyan “resmi ilan fiyat tarifesinde” 2017 yılında değişikliğe gidilmemiştir. Bu süre içinde gazete işletmelerinin girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar söz konusu olmuştur. Dövize dayalı kâğıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra resmi ilanların yanında düşüşler söz konusu olmuştur.

Bu zaman zarfında FETÖ hain darbe girişimin etkisi ile idareler doğrudan alım yolunu tercih etmiştir. Doğu ve Güneydoğu illerimizde bölücü terör örgütü nedeni ile gazete ilansız hizmet alımıyla yapım işleri daha da ağırlık kazanmıştır. Acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi yöntemlerle ilandan kaçınma yöntemleri maalesef ağırlık kazanmıştır. Özel reklam gelirleri de bu dönemde önemli ölçüde düşmüştür.

Sonuç olarak; kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış can suyu olacaktır.

BİK Genel Kurulu, Kasım ayı toplantısında Hükümetimize yaptığı çalışmayı arz etmiştir. İki yıllık enflasyon rakamlarının altında yapılan teklif zat-ı alinizin tensip ve Hükümetimiz’in kabulüne sunulmuştur. Tarifenin bir an önce kabul edilerek yürürlüğe girmesine ilişkin talebimizi arz ediyoruz.

BELGE İBRA SORUNU

5 Aralık 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun ile 23 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan uygulama tebliği ile valilik görev alanındaki gazeteler ile birlikte BİK görev alanındaki gazetelere yapılan ilan ve reklam bedellerinin 2 bin lirayı aşan kısımlarına ilişkin ödemelerde ‘vadesi geçmiş borcu yoktur’ belgesi ibraz etme zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre BİK tarafından her ayın 15 ve 30’unda yapılan ödemeler için resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını haiz gazeteler, iki kez söz konusu belgeyi ibraz etmek durumundadır.

Kanun ve bağlantılı olarak tebliğ, kapsam içine giren iş ve işlemlerin hangilerinde bu zorunluluğun aranmayacağını belirleme yetkisini Maliye Bakanı’na vermiştir.

Bu durumda Maliye Bakanı’nın ‘resmi ilan ve reklam yayını ile alakalı iş ve işlemler kapsam dışıdır’ kararı hem kurum şubesi olan yerler hem de valilik görev alanındaki gazetelerimizden ‘vadesi geçmiş borcu yoktur yazısı’ isteme zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır.

KURUMSAL YAPILANMA

Bilindiği gibi 5311 Sayılı Basın Birliği Yasası, 28 Haziran 1938 günü yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Türk basınına “oda” düzenini getirmek üzere çıkarılan Basın Birliği Yasası, sadece 8 yıl yürürlükte kaldı. Gerek şube kongrelerinin zamanında yapılamaması, gerekse pek çok bölgede gazete sahiplerinin toplantılara katılıp, kurulan komisyonlarda görev almaması nedeniyle sadece Anadolu Ajansı’nda uygulanabildi. Sonra politik çekişmeler ortaya çıktı ve mesleği yerine getirmek için Birliğe zorunlu üye olmayı gerektiren yasa 18 Haziran 1946’da yürürlükten kaldırıldı.

Öncelikli hedef, 1953 yılında kabul edilen Türk Tabipleri Birliği Yasası veya 1969 yılında yürürlüğe giren Avukatlık Kanunu gibi gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Basın Birliği Yasası”nın, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmasıdır.

Bunun yapılabilmesi ancak gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır. Bu kapsamda siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak kanun teklifi hazırlanmasını ve Basın Birliği Yasası’nın ülkemize kazandırılması hedefleniyor.

İNTERNET BASINI / YASASI

Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir.

Sektörde istihdam sağlayan ve gazete ve televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yer almaktadır.

Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse BİK yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, Basın İlan Kurumu’ndan ek kaynak bulunarak desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır."denildi.

Bu haber toplam 151 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.