Üstündağ: Muğla turizmi ve tarımı zor durumda

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ,  son dönemde hükümetin yanlış dış politikaları sonucunda ülkemizin en önemli sektörlerinden turizm ve tarım sektörleri çok büyük kayıplarla karşı karşıya olduğunu belirttiği...

Üstündağ: Muğla turizmi ve tarımı zor durumda

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ,  son dönemde hükümetin yanlış dış politikaları sonucunda ülkemizin en önemli sektörlerinden turizm ve tarım sektörleri çok büyük kayıplarla karşı karşıya olduğunu belirttiği basın toplantısında; “Ülkemize hiçbir fayda getirmeyen hükümetin hatalı Suriye politikası ve bunun bir yansıması olan Rus krizi ülkemizde birçok sektörde zarar vermektedir. Turizm ve tarım açısından da bu zararların en fazlası da Muğla’da yaşanmaktadır. Turizm açısından baktığımızda; Türkiye’nin önemli tatil destinasyonlarından Ege’de pek çok tesis satılığa çıkarıldı. Son dönemde yaşanan terör olayları ve Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle rezervasyon iptallerinin artması, bankalara borcunu ödeyemeyen çok sayıda işletme sahibinin otellerini satılığa çıkarmasına neden olmuştur.    Çanakkale’den Muğla’ya kadar sahil şeridinde satışta olan 908 tesis için istenen toplam miktar ise 8 milyar 800 milyon liraya ulaşırken,   349 satılık tesisle Ege’de en çok turizm tesisinin satışta olduğu İl Muğla olmuştur.” dedi.

Üstündağ; Muğla’da 166’i Otel, 94’i Apart Otel, 60’ı Butik Otel, 7’si Motel, 11’i Pansiyon, 7’si Kamp Yeri, 4’ü Tatil Köyünden oluşan toplam 349 tesisin satışa çıkarıldığını belirttiği basın toplantısında satışa çıkarılan bu tesisiler için istenen miktarın da 4 milyar 745 milyon lirayı bulduğunu belirtti.

“Turist sayısındaki azalmayı Suriyelilerle mi telafi edeceksiniz?”

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ turizm sektörünün içine düştüğü darboğaz hakkındaki açıklamalarına; “Turizm sektörü, turizmdeki ortalama büyüme oranını dikkate alarak harcama ve yatırımlarını yaptığını, bu yıl ise bıçakla kesilir gibi şimdiden yüzde 35’e varan bir daralma ile karşılaşılmıştır.  4,5 milyon turistin ülkemize gelmemesi ile bir anda 4,5 milyar dolar gelir kesilmiştir. Buna bir de AB’nin Yunanistan, Portekiz ve İspanya’ya yönelmesi de Türkiye’ye ikinci ana pazarı olan Avrupa’dan gelecek turistleri de azaltmaktadır. AB Yunanistan’ın turizmine destek vermesi, Almanya’nın Yunanistan’daki hava limanlarının işletmesini alması, Yunanistan Türkiye’deki terör olaylarını kullanarak, turistleri ülkesine davet etmesi, Rusya’nın yaptığı kara propagandası, bir de Avrupa ülkelerindeki televizyonlarda sürekli Türkiye’deki terör olaylarının yansıması ciddi rezervasyon iptallerinin yaşanmasına neden olmaktadır. hükümet başını kuma gömmüş ve turizm deki bu çöküşü görmekten gelmektedir. Ben hükümete soruyorum. Turist sayısındaki azalmayı Suriyelilerle mi telafi edeceksiniz? ” ifadelerinde bulundu.

 “Narenciyede satış durdu”

Hükümetin hatalı Suriye politikası ve Rus Krizi ile tarım sektörü de son derece zarara soktuğunu, Muğla’da Fethiye’deki sera ürünleri üreticileri ile Ortaca, Köyceğiz Ve Dalamandaki narenciye üreticileri zor durumda olduğunu söyleyen Üstündağ; “Zirai don nedeniyle de bu üreticilerimiz büyük bir zararla karşılaşmıştır.  Zirai don olayı nedeniyle tüm narenciye bahçeleri zarar görmüştür, üretici perişan durumdadır, emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Narenciye ihracatı durma noktasına gelmiştir.

Sadece Köyceğiz, Ortaca ile Dalaman İlçesi'nden Rusya'ya yılda yaklaşık 150 bin ton limon, portakal ve mandalina ihraç edilmekte iken ihracattaki sıkıntıdan dolayı şu anda limonumuzun, portakalımızın satışı durmuş vaziyettedir. “ dedi.

Muğla çiftçisinin zararın sadece narenciye ürünlerinde değil domateste de yaşandığını belirten Üstündağ; “Muğla'mızın bir ucunda domates yetiştiriciliği yapan, Kumluova, Karadere, Karakoy, Çukurincir, Gölbent, Eşen, mahallelerimizde yaklaşık 4000 civarında sera üreticisi perişan durumdadır. Domates hal çıkış fiyatı Kg 0.60 Krş ve 1 TL arasında olurken, domatesin Kg maliyeti 1.3 ve 1.6 Krş arasındadır” dedi.

“Muğla’nın günlük kaybı 1 milyon TL”

Fethiye çitçisinin Rus pazarındaki kaybına da değinen Üstündağ sözlerini; “Sadece fethiye’den kriz öncesi Rusya’ya her gün 30 TIR yaş sebze meyve gönderilirken, Rusya kapıları kapatmış ve ihracat bitmiştir. günlük zararımız 1 Milyon liradır. İşte Hükümetin hataları sonucunda çiftçilerimiz mağdurdur, zor durumdadır. hükümetin konuya duyarsız kalmaması ve zarar gören çiftçilerimizin desteklenmesi gerekmektedir.” şeklinde sürdürdü.

Hükümeti eleştirdi

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, basın toplantısını; “Dünyada hiçbir hükümet kendi ülkesine zarar verecek şekilde dış politika oluşturmaz. Ama maalesef AK Parti  hükümeti kendi ülkesinin insanlarına zarar verecek dış politikaları inatla, anlamsız bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. Hükümet bu kafayla giderse bu güzelim ülkeye yazık olacaktır. Zararın neresinden dönülürse kardır. Bu itibarla Hükümet Atatürk’ün yurtta barış dünyada barış politikasına tekrar dönmeli, emperyalizmin taşeronu olmaktan bir an önce çıkmalıdır.” sözleri ile tamamladı.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.