UMKE’DEN GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKAT

Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) Milas-Bodrum Havalimanı’nda gerçekleştirdiği pistten çıkarak kaza yapan uçak tatbikatı gerçeğini aratmadı. Ekipler, yanan ve parçalanan uçağın etrafındaki yaralıları kısa sürede...

UMKE’DEN GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKAT

Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) Milas-Bodrum Havalimanı’nda gerçekleştirdiği pistten çıkarak kaza yapan uçak tatbikatı gerçeğini aratmadı. Ekipler, yanan ve parçalanan uçağın etrafındaki yaralıları kısa sürede kurtarmayı başardı.

Aydın, Denizli ve Muğla illerinden oluşan Güney Ege 19. Bölge UMKE, havalimanında yaşanabilecek olası felaketlere karşı hazır olabilmek için bir tatbikat gerçekleştirdi. Milas-Bodrum Havalimanı’nda yapılan bölgesel tatbikatta, ıslak zemin nedeniyle pistten çıkarak ikiye ayrılan ve bir bölümünde yangın çıkan uçak kazası canlandırıldı. 159 kişinin katıldığı tatbikat alarm sireninin çalmasıyla başladı. Bu esnada pistten çıkan uçağın bir bölümünde çıkan yangına müdahale edildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ait yangın söndürme araçlarının su ve köpükle müdahalesiyle yangın söndürüldü. Daha sonra alana intikal eden UMKE ekipleri afet alanındaki yaralıları kurtarmaya başladı. Yaralıları tiriaj çalışması sonucu belirleyen ekipler, bu sırada yaralıları kırmızı, sarı ve yeşil alana taşıdı.

UMKE ekiplerinin büyük bir özveriyle gerçekleştirdikleri tatbikatı Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Hava Meydan Komutanı Albay Hasan Hüseyin Kanbur, Güllük Belediye Başkanvekili Tevfik Kırçın, Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Duygu Sarı, DHMİ Milas - Bodrum Havalimanı Başmüdürü Durmuş Duman izledi.

23 YARALI UÇAK ENKAZINDAN ÇIKARILDI

Tatbikat hakkında bilgi veren ve tatbikatın oldukça başarılı geçtiğini söyleyen Muğla İl Sağlık Müdürü Doktor Cihan Tekin; şöyle konuştu: “11 araç, Muğla İl Sağlık Müdürlüğünden, 4 araç Denizli’den, 3 araç Aydın’dan olmak üzere toplam 18 araç görev aldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden iki araç ile birlikte toplam 20 araçla tatbikat gerçekleşti. Kazaya karışan uçaktaki 23 yaralıya ulaşılıp müdahale edildi. UMKE ekiplerimiz, dünyada gönüllü olarak kurulan tek ekip. Her yıl Türkiye’de düzenli olarak bu tür tatbikatları gerçekleştiriyoruz. Burada temel amacımız bu ekiplerimizin olası afet durumlarında hazır bulunmasını sağlamaktır. Tatbikata katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.”

‘OLDUKÇA BAŞARILI GEÇTİ’

Havalimanlarında bu tür afetlerin yaşanabileceğini ve bu nedenle ekiplerin her daim hazır bulunması gerektiğini belirten Muğla Valisi Hakan Güvençer, tatbikat sonrası yaptığı açıklamada, “Allah gerçeğinden saklasın. Ancak havalimanlarımızda her zaman oluşabilecek kaza olaylarına karşı ekiplerimizin hazırlığını kontrol etmek üzere ilimizde ilk kez Denizli, Aydın ve Muğla İl Sağlık Müdürlükleri UMKE, Devlet Hava Meydan İşletmesi yangın söndürme ekipleri, İl Afet Acil Durum ekipleri ve Devlet Hava Meydan İşletmelerinin güvenlik birimlerinin iştirak ettiği bir tatbikat yaptık" dedi. Tatbikatın senaryosunda iniş sırasında pistten çıkarak ikiye bölünen bir uçak kazası canlandırıldığını anlatan Güvençer, şöyle konuştu: "Uçağın bir parçasında yangın bir parçasında da kopma meydana geldi. Arkadaşlarımız ilk alarmı aldıktan sonra vaka alanına ulaştılar ve olaya müdahale ettiler. Bu müdahale uluslararası standartlara uygun bir zamanda gerçekleştirildi. Tatbikatı gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum. Tatbikattan sonra tatbikat notları eşliğinde yine bir değerlendirme yapacağız. Ancak, ilk izlenim ve gözlemimiz tatbikatın oldukça başarılı geçtiği olmuştur.”

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.