Türkiye-Yunanistan: İki ülke tek tatil

Yunanistan’ın Kos Adası'nda düzenlenen 1. Türk Yunan Turizm Forumunda “Mazi Birlikte” sloganı ile gerçekleştirildi. Türk heyeti Kos adasında Yunanlı işadamları, turizmciler ve yerel yetkililer tarafından büyük bir özen...

Türkiye-Yunanistan: İki ülke tek tatil

Yunanistan’ın Kos Adası'nda düzenlenen 1. Türk Yunan Turizm Forumunda “Mazi Birlikte” sloganı ile gerçekleştirildi. Türk heyeti Kos adasında Yunanlı işadamları, turizmciler ve yerel yetkililer tarafından büyük bir özen içinde karşılanarak, ağırlandı. Bu yıl birincisi gerçekleştirilen Türk Yunan Turizm forumu Kos adası Kipriotis oteli konferans salonunda, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Genel Başkanı Başaran Ulusoy’un açılış konuşması ile başladı Başaran Ulusoy konuşmasında turizmcilerin, iki ülke arasında ve Ege denizinde barışın mimarları olacağını söyledi.

Ulusoy, Yunanistan ile Turizm konusunda 9-10 toplantı yaptıklarını ifade ederek, “İlk çalışmalarımıza rahmetli İsmail Cem ile eski başbakanlardan Papandreonun çok büyük katkıları oldu. 15 gün önce Yunanistan İçişleri Bakanı Avramopulos ile uzun bir görüşme yaptık. İki ülke arasındaki işbirliğini nasıl daha fazla iş yaparız diyoruz. Yunanistan ve Türkiye üçüncü ülkelere paket programlarını beraber götürmeli. Yunanistan’ın vize konusunda yapmış olduğu anlayış ile Türkiye den Yunanistan’a gidişleri yüzde 40 artmıştır. Shengen deki sıkıntıları biliyoruz. Komşuların birbirlerini davet etmesine hiç kimse engel olmaması lazım. Biz gelmek istiyoruz, gezmek istiyoruz, alışveriş yapmak istiyoruz. Dostluğumuzu geliştirmek istiyoruz. Rakip değiliz, bizim sermayemiz kıyılarımız, Yunanistan’ın bütün adalarıdır. Dolayısıyla biz tamamlamalıyız birbirimizi. Avrupa’nın en büyük kongre merkezini Kuşadası’nda yaptık. Ege denizinin iki ülke arasında dostluğa, refaha, ticarete, katkı sağlayacağına, inanıyorum. Burada görmüş olduğumuz sıcak karşılama arkadaşlarıma gösterilmiş olan sevgi için tekrar teşekkür ediyorum. Bende sizi karşı tarafa bekliyorum” dedi.

Yunanistan Güney Ege Valisi Giannis Macheridis Gümrüklerden vize uygulamasının konsolosluklara gitmeden verilmesi konusundaki yeni gelişmeleri anlattı. Macheridis, “Geçen yıl 4 ay süre içinde verilmeye başlayan ve tek giriş çıkışlı olan vize uygulamasının, bu yıl için 6 aylık süre içinde iki ay içinde giriş çıkışlı olacak. Çeşme, Sakız adası ve Midilli de okullar arası giriş çıkışı vizesiz olarak uygulanmış. Bundan sonra diğer adalarda yapabilir” ifadelerini kullandı.

Kos Belediyesi Başkan Yardımcısı Theodosis Nikitouras da, "İki ülke tek bölge olmalı. Asya ile Avrupa’nın birleştiği bir bölgede ortak kültürlere sahibiz. Birlikte olmaktan korkmamalıyız. Dostluk ve ilişkilerimizi geliştirmeliyiz” dedi.

Kos Belediyesi Turizmden sorumlu Başkan Yardımcısı Gioorgos Kopxdis “12 adalar turizminde güney egenin incisi Kos adasıdır. Bu form aracılığıyla iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesini temenni ediyorum” dileklerinde bulundu.

TURSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, müşterilerine vize almaları konusunda çaba harcarlarken seyahat acentası temsilcileri olarak bile vize alınması konusunda sıkıntılar yaşandığı anlattı. Gökbel, "İki ülke bir tatil, Barış için kardeşlik için“ diye konuştu.

Yunanistan eski Turizm Bakan Yardımcısı Georgi Nikitiadis ise, "Turizmi geliştirmek için için uçak ve feribot, gemi seferlerini arttırmamız gerekiyor” diyerek, Yunanistan ‘a gidişlerde Bodrum ve Antalya ve vize alınması işlemlerinde kolaylık sağlamak için özel bir şirketin hizmet vermeye başladığını ifade etti.

Türk heyetinde Tursab Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, Bodrum Ticaret Odası BODTO Meclis Başkanı Hüseyin Sağat, Bodrum Otelciler Derneği BODER başkanı Halil Özyurt, THY Bodrum Müdürü Turan Yardımcı, Milas Turizm Danışma Müdürü Mehtap Yıldız, Tursab İzmir Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gencay, Tursab Ege Bölge Müdürü Ali Gümüş, Bodrum Rehberler Derneği Başkanı Neşe Gökbel, ile seyahat acentaları temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Türk ve Yunan iş adamları, sektör temsilcilerinin yanı sıra, Türkiye’nin Rodos Başkonsolosu Hakan Aytek, İstanköy adası Türk cemaati imamı Şükrü Şerif Damatoğlu da yer aldı.Forum sonrası Türk ve Yunan iş adamları birlikte görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.