“Türkiye Makedonya’nın abisi”

Temaslarda bulunmak üzere Muğla’ya gelen Taskovski, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ”Makedonya’da Yatırım ve Ticaret Fırsatları” toplantısına katıldı. Burada iş adamlarına hitap eden Taskovski, Muğla’ya...

“Türkiye Makedonya’nın abisi”

Temaslarda bulunmak üzere Muğla’ya gelen Taskovski, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ”Makedonya’da Yatırım ve Ticaret Fırsatları” toplantısına katıldı. Burada iş adamlarına hitap eden Taskovski, Muğla’ya ilk defa geldiğini ve bundan sonra sık sık ziyaretlerde bulunacağını belirtti.

Muğla’da yürütecekleri çalışmaların ikili ilişkilerin gelişmesinde çok önemli olduğunu anlatan Taskovski, Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha ileri düzeylere taşımak istediklerini ifade etti.

Elçilik olarak özellikle ekonomik anlamda birçok çalışma yaptıklarını vurgulayan Taskovski, ”İki ülke arasındaki bütün imkanları, tarihi dostlukları kullanarak ekonomi alanında da birçok yeni projeye imza atmamız gerekiyor. Muğla’da fahri konsolosluğun açılması için çalışma yürütüyoruz. Bu kentte ekonomik işbirliğini geliştireceğiz. Ekonomik ilişkileri daha üst seviyeye çekmek için çalışacağız. Bunu yapmak zorundayız. Bizler ticaret hacmini daha üst seviyelere çekmek için çok büyük bir özveriyle çalışıyoruz” dedi

Taskovski, yapacakları ziyaretlerle Makedonya’nın sunduğu imkanları Muğlalı iş adamlarına aktaracaklarını söyledi.

İki ülke arasında var olan tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmek için Muğla’da da anlaşma imzalayacaklarına işaret eden Taskovski, ”Makedonya Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir abisi olduğu için çok şanslı. Biz bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz günden bu yana Türkiye karşılıksız, çıkarsız bize destek verdi, bizlere öncülük etti. Bizde Türkiye’yi örnek alıyoruz” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğiz

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ise iki ülke arasında var olan tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla işbirliği anlaşması imzalayacaklarını söyledi. Anlaşmanın ticari ilişkiler açısından güzel bir başlangıç olduğunu düşünerek ilişkilerin kalıcı olacağına inandıklarını kaydeden Karakuş, Türkiye’nin, bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana, Makedonya’nın ülke bütünlüğünü, egemenliğini ve sınırlarının değişmezliğini kararlıkla savunduğunu belirtti.

Tarihi ve kültürel bağları kuvvetli olan ve uzun yıllar boyunca ortak payda ve ülküde yaşayan iki halkın ilişkilerinin kültürel, ekonomik ve sosyal bazda yıldan yıla geliştiğine vurgu yapan Karakuş, şunları söyledi:

”Ekonomik bazda baktığımızda Makedonya ile ticaret hacmimiz 2012 yılında 390 milyon dolar düzeyinde olmuştur. İhracatımız 2011 yılına göre yaklaşık yüzde 14 artarak 298,9 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Makedonya’ya doğrudan yabancı sermaye yatırımı gerçekleştiren Türk şirketlerinin sayısı 100 civarında olup, halihazırda yatırım tutarı 180 milyon dolar civarındadır. Birçok Türk müteahhit firması da Makedonya’da yatırım gerçekleştirmekte ve bu yatırımların artmasıyla yatırımın 400 milyon dolar civarına gelmesi hedeflenmektedir. Muğla’da faaliyet gösteren inşaat ve müteahhitlik firmalarımız da bu toplantılarımız vesilesiyle Makedonya’da yatırım fırsatlarını tanıyarak, yatırımlarını artıracaklardır.”

Konuşmaların ardından Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ile Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski arasında yatırım ve ticaret anlaşması imzalandı. Karakuş, törenin ardından Büyükelçiye çeşitli hediyeler verdi.

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.