Turist sayısında artış bekleniyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ 2012 yılında İngiliz pazarında yüzde 15’lik Hollanda pazarında yüzde 4.6’lık ve iç Pazar da düşüşün söz...

Turist sayısında artış bekleniyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ 2012 yılında İngiliz pazarında yüzde 15’lik Hollanda pazarında yüzde 4.6’lık ve iç Pazar da düşüşün söz konusu olduğunu belirtti.

Özbozdağ Polonya ve Finlandiya pazarlarında da gerileme olduğunu söylerken tek teselli Arap pazarındaki artış oldu. Özbozdağ 2013 yılında gelen turist sayısında artış beklediklerini söyledi.

Özbozdağ, “2012-2013 sezonunda bizi olumsuz etkileyen iki faktör vardır. Bunlar bizim dışımızda gelişen faktörlerdir. Bunlardan bir tanesi Batı Avrupa’daki ekonomik krizdir. Sosyal anlamda insanların aldıkları tedbirler sonucunda seyahatlerini azaltmasıyla bizdeki olumsuzluğu meydana getirmiştir. İkinci olumsuzlukta Ortadoğu’da özellikle bu Arap baharı diye bilinen ayaklanmalar sonucunda İran, Irak ve Suriye’deki politik sorunlar sınır komşularımız oldukları için bizi turizm açısından olumsuz etkilemiştir. Ama bizim esas bu güne kadar yaşadığımız bizim için en önemli olan İngiliz Pazarı’nda yine sıkıntılar var. Geçen yıla nazaran biraz daha fazla düşme var. Olayı sadece ekonomik nedenlere bağlamak doğru değil. İngiltere’de geçen yıl seyahat eden insanların sayısında yüzde 5’lik bir artış var. Bizim bölgemizde yüzde 15 ‘in üzerinden bir eksi olması bölgemizi yakından ilgilendiriyor. Buna muhakkak tedbir almamız lazım. İngiliz pazarını mutlaka korumak zorundayız hatta gerekirse yükseltmeliyiz” diye konuştu.

Hollanda’nın Marmaris bölgesi için çok önemli bir Pazar olduğunu kaydeden Özbozdağ, “Türkiye’nin 4. Büyük pazarı. Hollandalı turist sayısı ilk defa 2012 yılında yüz bini aştı. Biz bunu yıllardır yakalayamıyorduk. Utrecth Fuarı’nın geriye alınması sebebiyle bu sene yüzde 4.6 gibi geçen yıla göre eksideyiz ama biz bunu yakalarız. Bizim konseptimiz, ürünlerimiz Hollandalı müşteriye çok uygun Marmaris’te. Hollandalı bence Marmaris’te yüz bini aşacaktır. Biz Hollanda pazarında Bodrum’dan da önemli ölçüde müşteri alıyoruz. Bordum Havalimanı çok önemli bizim için” dedi.

Polonya ve Finlandiya gibi gerileyen pazarların olduğuna değinen Özbozdağ “Bunları tekrar ileriye döndürmenin çarelerini aramamız lazım. Burada en önemli faktörü insan faktörüdür. Servis çok önemli turistleri, müşterileri rahatsız etmeden, yormadan kendi işimizi yapmak zorundayız. Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

Arap Pazarında artış var

Lübnan ve Ürdün bölgesinde önemli gelişmeler olduğunu söyleyen Özbozdağ, “Bu bölgelerden yüzde 50’ye yakın artılar var. Bu durumda bizim için pozitif olan değerler. Bu pazarlara daha fazla önem vermek zorundayız. Paylarımızı arttırmalıyız” dedi.

Özbozdağ, “İç pazarda önemli düşüşlerimiz var. İç pazarda tesislerimize en az yüzde 10’luk bir pay vermemiz lazım. Türkiye’de seyahat eden insanların sayısından önemli artışlar var. 10 milyon rakamını geçtik. Bizim bölgemiz diğer destinasyonların gerisinde kalmıştır. İç Pazar konusunda gerekenler mutlaka yapılmalıdır. Çünkü biz yüksek sezonda iç pazara yer ayırmazsak iç pazardaki tur operatörleri bizi ölü sezon da desteklemezler. Gerçek partnerleri yüksek ve düşük sezonda destekleyen partnerlerdir. Bizim de bu konuda üzerimize düşeni yapmamız gerekir” dedi.

Ucuz ticaret yapıyoruz

Ticaret anlayışının değiştirilmesi gerektiğini belirten Özbozdağ, “Çok ucuz ticaret yapıyoruz. Ticaret anlayışımızı değiştirmemiz lazım. Ucuz siyaset ucuz ticaret herkese zarar verir. Bu imajı yok etmek de çok uzun alır. Türkiye’nin en pahalı tesisleri de bizde ama en ucuz tesisleri de bizde. Arasını bulmamız lazım. Sadece otel anlamındaki ucuzluktan bahsetmiyorum. Günlük hayatın içerisinde de turlarımızda da çok fark var. Bir turu 35-40 Dolar’a satıyorsak bu başka bir yerde 15 Dolar olarak ortaya çıkıyorsa o müşterinin ne bize saygısı olur ne de başkasına ve kafasında sorular belirir. Çok yakın bir örnek verecek olursak Rodos’a gidebiliriz. Fiyatlar arasında hiçbir fark yoktur. Hepsi hemen hemen aynı çok küçük farklar var. Demek ki konuklara çok iyi davranacağız. Her türlü tacizden kaçınacağız. Bizim misafirperverliğimiz dünyaca ünlüdür. Bunu mutlaka hayata geçireceğiz. Ticareti akıllıca yapmalıyız. Ucuz ticaret bizi çıkmaza götürür. Bundan kurtulmamız lazım ve Marmaris’i yaz-kış yaşatmamız gerekir. Turizm bizim geleceğimiz 100 metre koşmaktan vazgeçip maraton koşmalıyız” dedi.

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.