Trüf Mantarı ekimi yapıldı

Avrupa’da kilosu 4 bin TL’ye kadar alıcı bulabilen ve ortalama kilogram fiyatı 2 bin TL olan trüf mantarı fidanları Yatağan’da toprakla buluşturuldu.Pek çok Avrupa ülkesinde “Kralların yiyeceği” olarak tabir edilen mantar...

Trüf Mantarı ekimi yapıldı

Avrupa’da kilosu 4 bin TL’ye kadar alıcı bulabilen ve ortalama kilogram fiyatı 2 bin TL olan trüf mantarı fidanları Yatağan’da toprakla buluşturuldu.

Pek çok Avrupa ülkesinde “Kralların yiyeceği” olarak tabir edilen mantar türünün Muğla ve çevresinde doğal olarak da yetiştiğini, ancak bilinmediği için tüketilmediğini belirten uzmanlar Avrupa’ya trüf ihracatının kısa süre içinde Ege Bölgesi’nden yapılabileceğini belirtiyorlar.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu tarafından araştırılan ve Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından projelendirilen ‘Trüf’ mantarı projesinde arazi çalışmalarının tamamlanmasının ardından 140 fidan toprakla buluşturuldu.

Fidanların dikimine bizzat eşlik eden Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veli Kanburoğlu; “Yatağan çiftçisine örnek teşkil etmek amacıyla Dairemiz Ziraat mühendisleri İsmail Hakkı Yüksel ve Erizan Yılmaz’ın çalışmaları sonunda hazırlanan “Trüf” projesinde sona geldik. Fidan dikimine geçmeden önce Denizli’de yapılan çalışmalar takip edilerek bilgi toplandığı gibi trüf mantarının bolca tüketildiği Fransa’nın da tecrübelerinden faydalandık. Bu konuda bizlere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’nun da büyük katkısı oldu. Ayrıca projenin bütçesini karşılayan Muğla İl Genel Meclisi’ne de teşekkür ediyoruz.”dedi.

Bilindiği üzere Türkiye’de trüf mantarı ile ilgili ilk proje geçtiğimiz yıl Denizli’de 7 hektarlık alanda hayata geçirilmiş, bu projenin 20 yıl içinde 6 milyar dolarlık pazara ulaşacağı ön görülmüştü. Denizli’de hayata geçirilen projenin ardından Yatağan’da hayata geçirilen projenin pazar bulmakta zorluk çekmeyeceği düşünülüyor.

Pek çok trüf mantarı türünün Türkiye’de doğal olarak da yetişebildiğini belirten Doç. Dr. Türkoğlu, “İlk başta belki, trüf mantarlarının neden bu kadar ilgi çektiğini ve pahalı olduğunu anlamak gerçekten zordur. Tadı ve kokusu ile birçok gurmenin ilgisini çekmesi ve az miktarda toplanması, fiyatları türlere göre değişmekle birlikte çok yükseltmektedir. Ekonomik değerinden dolayı başta Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi birçok ülkede trüf mantarları üzerinde sistematik, genetik, moleküler ve kültivasyon çalışmaları çok yoğun olarak yapılmaktadır. Ülkemizde doğal olarak yetişmesine ve önemli zenginlik kaynaklarımız arasında yer almasına rağmen trüf mantarı türleri yeterince tanınmamaktadır. Trüf mantarları mikoriza oluşturdukları ağaçların köklerinin yayıldığı çevrede, toprağın 5-20 santimetre altında gelişirler asla toprak yüzeyine çıkmazlar” dedi.

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.