Şifa kaynağı Çekişke Zeytini

Bazı kanser türlerinden korunmaya yardımcı olan ve zeytinin en taze hali olarak bilinen yöresel lezzet çekişke zeytin tezgahlarda yerini aldı.Taze zeytinin kırılarak suda tatlandırılmasıyla elde edilen ve ''çekişke zeytin'' olarak...

Şifa kaynağı Çekişke Zeytini

Bazı kanser türlerinden korunmaya yardımcı olan ve zeytinin en taze hali olarak bilinen yöresel lezzet çekişke zeytin tezgahlarda yerini aldı.

Taze zeytinin kırılarak suda tatlandırılmasıyla elde edilen ve ''çekişke zeytin'' olarak adlandırılan yeşil zeytin, pazarlarda yerini almaya başladı. Beslenme uzmanlarının bazı kanser türlerinden korunmada ve sağlıklı beslenmede tavsiye ettiği çekişke zeytin kurulan semt pazarlarında kilosu 3,5 ile 4 lira arasında satılıyor. Tüketiciden de büyük talep gören çekişke zeytin, bu sene zeytin hasadının az olması nedeniyle az miktarda…

Salı Pazarı’nda 30 senedir pazarcılıkla uğraşan Manavcı Uğur; vatandaşların kahvaltılık olarak çekişkeyi tercih ettiğini belirterek; “Çekişke zeytin birçok vatandaşın tercih ettiği doğal bir ürün… Zeytin hasadında yaşanan azlık çekişkenin her yerde bulunmamasına neden oldu.” dedi. Çiftçi de bu sene zeytin hasadının çok az miktarda olduğunu bu nedenle yeşil zeytinin biraz pahalı olabileceğini söylüyor.

Yaşlanma ve kansere karşı etkili

Öte yandan oldukça besleyici olan çekişke zeytinin bünyesinde barındırdığı bazı maddeler kanser oluşumunu ve yaşlanmayı önlüyor. Beslenme uzmanları, çekişkede bulunan oleik aside dikkat çekiyor. Meme ve bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünden korunmaya yardımcı olan yeşil zeytin, aynı zamanda içinde bulundurduğu oleik asitle yaşlanmayı da geciktiriyor.

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.