Seracılar nöbete

Muğla’nın en sıcak ilçesi Fethiye’de bile hava sıcaklığının -3 dereceye kadar düşmesiyle seracılar seralarında don nöbeti tutmaya başladı.Türkiye'nin en sıcak bölgeleri arasında yer almasına rağmen tüm yurtta olduğu...

Seracılar nöbete

Muğla’nın en sıcak ilçesi Fethiye’de bile hava sıcaklığının -3 dereceye kadar düşmesiyle seracılar seralarında don nöbeti tutmaya başladı.

Türkiye'nin en sıcak bölgeleri arasında yer almasına rağmen tüm yurtta olduğu gibi Muğla’nın Fethiye ilçesinde de etkisini gösteren soğuk hava ve gece yaşanan don nedeniyle örtü altı sera üreticiliği yapan çiftçiler don nöbetine başladı.

Sera içinde dona karşı nöbet tutan üreticiler sabaha kadar uyumazken, eksi 3’e kadar düşen sıcaklık nedeniyle sobalarını da devamlı yakmak zorunda kaldı. İlçe genelindeki seracılar, gece yaşanan ve bu hafta sonuna kadar devam etmesi beklenen soğuk hava sebebiyle akşamın ilk saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar seralarına kurdukları sobaları yakarak ürünlerini donma tehlikesinden korumaya çalışıyor. Bazı üreticiler ise soba yakmak yerine seralarına dizayn ettikleri damlama sistemi ve yağmurlama sistemini çalıştırarak tedbir alsalar da bu sistemin rüzgarlı havalarda buzlanma yapması veya elektriklerin kesilmesi gibi olumsuz yanları bulunuyor. Sabaha kadar gözlerini yummadan don nöbeti tutan üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla sobalarını söndürüyor.

Karaçulha beldesi Çalıca Mahallesi’nde seracılık yapan Muharrem Kor, havaların soğuması ile birlikte ürünlerini korumak için soba yakmaya başladıklarını belirterek, "Soba yakmaya saat 11.00’de başladık. Derece sıfıra düştüğü anda ürünleri don vurmasın diye soba yakıyoruz. Odun fiyatları bu yıl biraz pahalı, bu nedenle kazandığımız masrafına ancak yetiyor. Gider fazla ama kazancımız az oluyor. Ama buna da şükür diyerek ürünlerimizi korumak için sabaha kadar nöbet tutuyoruz” dedi.

Yaklaşık 30 yıldır seracılık yaptığını ve her yıl benzer tabloların yaşandığına işaret eden Mehmet Ali Daşar ise, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da kış ayının gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte serada bulunan domateslerimizi don almasın diye nöbetteyiz. Astarı yüzünden pahalı ama yapacak bir şey yok. Mahsul para etmiyor. Ancak ilaç satıcılarına çalışıyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 47 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.