Savcılık işçiler hakkında karar verdi: Suç değil temel hak arayışı

Enerji ve Maden İşçilerinin Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde özelleştirme karşıtı yaptıkları eylem sırasında gözaltına alınarak haklarında açılan soruşturma sonrası Ankara Cumhuriyet Savcılığı,...

Savcılık işçiler hakkında karar verdi:  Suç değil temel hak arayışı

Enerji ve Maden İşçilerinin Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde özelleştirme karşıtı yaptıkları eylem sırasında gözaltına alınarak haklarında açılan soruşturma sonrası Ankara Cumhuriyet Savcılığı, bu eylemin suç değil bir temel hak arayışı olduğuna ve kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verdi.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı,kendilerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı girişine zincirleyerek yaptıkları eylem sırasında gözaltına alınarak haklarında soruşturma açılan sendika başkanları ve işçiler hakkında bu eylemin suç olmadığı ve temel hak arayışı olması nedeniyle kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verdi.

Konu ile ilgili olarak Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanlığı ile TES-İŞ Yatağan Şubesi Başkanlığı’ndan yapılan ortak yazılı açıklamada, savcılığın kararının sevinçle karşılandığı belirtilerek şu bilgi ve görüşlere yer verildi:

“Maden ve Enerji İşçilerinin Kemerköy ve Yeniköy Termik Santrallerinin ihalesi öncesi 14 Nisan’da Özelleştirme İdaresi binası önüne kendilerini zincirlemesi ve sonrasında gözaltına alınmasına karşı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 2014/2627 sayılı kararı ile kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiştir.

Kanunun hukuksal incelemesinde Türkiye Cumhuriyet Anayasasının Madde 34. “Herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”

Madde 26 “Herkes düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.”

Madde 20 “Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin Madde 10, 11, 21 ve değişik diğer kararlarında kamuya ait açık bir yerin şiddet içermediği hallerde işgal edilmesi ve toplanmanın mutlaka dağıtılmasını gerektirmez.”

Devletler barışçıl toplanma hakkını sadece korumakla değil, ayrıca bu halkın kullanılmasına makul olmayan kısıtlamalar getirmekten kaçınmakla yükümlüdür.

Olayın sendikalar organizesinde, işçi hakları kapsamında hükümetçe yapılan bir düzenlemenin eleştirisi mahiyetinde olduğu ve bunun temel bir hak olduğunu belirterek şüpheliler hakkında kovuşturmaya gerek olmadığına karar verilmiştir.

Bu haber toplam 91 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.