Şalgam üretiminde başarılı sonuç

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde ve teknik desteğinde Muğla ve ilçelerinde gerçekleştirilen alternatif tarım ürünlerinde peşpeşe başarımlı deneme üretimleri gerçekleştirilirken takip...

Şalgam üretiminde başarılı sonuç

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde ve teknik desteğinde Muğla ve ilçelerinde gerçekleştirilen alternatif tarım ürünlerinde peşpeşe başarımlı deneme üretimleri gerçekleştirilirken takip eden yıllarda ise üretim yaygınlaştırılıyor. Son olarak Kavaklıdere ilçesi ve Muğla Merkeze bağlı Yörükoğlu köyünde gerçekleştirilen Hayvan Şalgamı deneme üretimlerinde büyük bir başarı sağlandı. Ürün ve yetiştirilmesi düzenlenen Tarla Günleri ile ilgililere ve çiftçilere anlatılılıyor.

Üretim ve çalışmalar ile ilgili olarak İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler verildi:

İl Müdürlüğümüzce 2011- 2012 yılında başlanan alternatif yem bitkisi üretim çalışmaları artarak devam ediyor. Muğla İl genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimi bir sektör halinde artarak gelişmektedir. Buna bağlı olarak yem bitkisi üretimi bu oranda artmamakta ve 12 aya yayılacak şekilde üretim yapılamaktadır. Ayrıca mevsime bağlı olarak ta kaba yem bitkisi temin etmekte sıkıntılar yaşanmakta ve uygun kalitede yem bitkisi bulunamamaktadır.

Bu amaçla Müdürlüğümüz bütçesinden sağlanan ve üreticilerimize demonstrasyon çalışmalarımız kapsamında ücretsiz olarak dağıtımı yapılan alternatif yem bitkilerinin her türlü üretim ve tüketim aşamalarında üreticilerle birlikte çalışmalar yapılmıştır.

Alternatif yem bitkisi üretim çalışmalarımız kapsamında “Dane Sorgum”,”Sorgum Sudan Otu Melezi”, “Yonca”,  “Hayvan  Pancarı”, “Hayvan Şalgamı”,” Ot Tipi Hayvan Yem Şalgamı” “Fiğ”, ”Arpa Çeşitleri”,”Triticale”,”Yulaf Çeşitleri” ve “2.ürün Silajlık Mısır”   yer almaktadır.

Bu çalışmalarımız neticesinde su kıtlığı yaşanan  köylerimizde   Hububat Türleri, Fiğ ve  Dane sorgum çiftçilerimiz tarafından beğenilmiş suyu olan köylerimizde ise    diğer tüm yem bitkileri öne çıkmış bunlardan hayvan şalgamı ve sorgum sudan otu melezi  önem kazanmış  özellikle yonca vazgeçilmez bitki olarak üretimdeki yerini almıştır.

Gerek kısa sürede hasada gelmesi gerekse dekara en fazla kaba yem sağlaması nedenlerle öne çıkan  “Hayvan Şalgamının” çiftçilere tarla günü ile tanıtılması amaçlanmıştır. Bu kapsamdaki çalışmalarımız neticesinde Muğla ili Merkez ilçeye bağlı Yörükoğlu ve Kavaklıdere  İlçesi   köyünde “Hayvan Şalgamı” üretim çalışmaları başlamıştır. 15 Ağustos -15 Eylül tarihleri arasında 46 çiftçi ile 140 dekar arazide  hayvan şalgamı ekimleri  yapılmıştır. Dekara 300-350 gr arasında tohum ekilen tarlalardan  3 ay sonra  ürün hasat olgunluğuna gelmiştir. Dekardan 10-15 ton ürün alınabilen, hayvan süt miktarını % 25 artıran ayrıca et ve süt kalitesini de arttıran bu kaliteli kaba yem bitkisinin tanıtımı tarla günü ile yapılacaktır. “

Bu haber toplam 74 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.