Şahin’den vekil ve başkanlara çağrı

5-9 Kasım 2014 tarihleri arasında Fethiye’de bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilecek olan uluslar arası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ve 20. Apislavia Kongresi’ne 500’ü yabancı olmak üzere bin 500 kişinin katılması...

Şahin’den vekil ve başkanlara çağrı

5-9 Kasım 2014 tarihleri arasında Fethiye’de bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilecek olan uluslar arası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ve 20. Apislavia Kongresi’ne 500’ü yabancı olmak üzere bin 500 kişinin katılması bekleniyor.  MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, kongreye milletvekilleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin de destek vermesi çağrısında bulundu.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından ilki 2008 yılında yapılan Uluslar arası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin hazırlıkları devam ediyor. MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, kongre öncesi yaptığı bilgilendirme toplantısında kongrede eş zamanlı olarak 20. Apislavia kongresinin de gerçekleşeceğini açıkladı. Kongreye yaklaşık 40 ülkeden 500 yabancı ve toplam Bin 500 kişinin katılımı bekleniyor.

Uluslararası Bal Yarışması yapılacak

MAYBİR Başkanı Şahin yaptığı açıklamada, “Muğla Türkiye arı varlığının yüzde 19’unu, çam balı üretimini de yüzde 80’ini karşılayan il olması nedeniyle dünyada belli bir saygınlığı var. Dünyadaki yerimizi pekiştirmek adına oyla çıktık. Çam balı üretim alanları ve çam balının tanınırlığının arttırılması ile ilgili sorunlarımız var. Birliklerimizi ve arıcılarımızı dünya ile entegre etmek, arıcılık kültürünü çok geniş perspektifte tanıtmak adına kongreleri başlattık. Bunun yanında 1900’lü yıllarda başlayan ve Türkiye’de hiç yapılmayan Apislavia kongresini de eş zamanlı olarak Muğla’da yapacağız. 2008 yılında başladığımız Uluslar arası kongreden bu güne kadar ülkemiz ve dünyadan katılım yüzde 300 arttı. 8 ülke ile başladığımız uluslar arası kongremizde bugün 40 ülkeye çıktı. Bizim farklılığımız dünyadaki bütün kongrelerde bilim adamları sunumlarını yapar ve gider. Ama biz kongrelerimizde arama konferansları, kongreden bir yıl önce sektörü toplayarak isteklerini ve taleplerini alıyoruz. Kongrede arıcılarımız soru sorma şansına sahip oluyor. Bu da kongrenin farklılığıdır ve Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Bir diğer farklılığımız ‘Sektör konuşuyor’ paneli düzenledik. Bu oturuma Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerini de davet ettik. Kongrede Uluslar arası bal yarışması yapıyoruz. Amacımız dünya arıcılarını kaynaştırmak” dedi.

40 ülkeden katılım olacak

MAYBİR Başkanı Şahin, kongre sürecinde Milletvekilleri ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de destek vermesini isterken, “Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Muğla Milletvekillerinin ve Muğla Büyükşehir Belediyesinin bu kongrelere sahip çıkmasını istiyorum. Kongrenin her türlü yükünü biz taşıyoruz. Hiç olmazsa sayın vekillerimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin bu kongrenin bir ucundan tutmasını istiyoruz. Çünkü AB ülkeleri başta olmak üzere yaklaşık 40 ülke, 400-600 arasında yabancı konuk katılacak. Tanınırlığımızın artması için en azından bu konuda katkı vermelerini istiyoruz. Bunun yanında Tarım ve Orman Bakanlığımızın mutlaka katılmasını istiyoruz. Eğer sektörde bir şeylerin yapılması isteniyorsa, ‘Sektör konuşuyor’ panelinde Tarım ve Orman Bakanlığından yetkililerin olmasını istiyoruz” dedi.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.