Polisimiz 172 yaşında…

Toplumun huzur ve can güvenliği için canlarını hiçe sayarak gece gündüz görevinin başında olan Türk Polis Teşkilatı 172 yaşında. Kökleri Orta Asya Türk toplumlarına kadar dayanan Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 172...

Polisimiz 172 yaşında…

Toplumun huzur ve can güvenliği için canlarını hiçe sayarak gece gündüz görevinin başında olan Türk Polis Teşkilatı 172 yaşında. Kökleri Orta Asya Türk toplumlarına kadar dayanan Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 172 yıldönümü bugün bütün ülke genelinde ve Muğla’da düzenlenen çeşitli tören ve etkinliklerle coşku içinde kutlanacak.

Toplumun huzuru, can ve mal güvenliği için gece gündüz, yaz kış demeden canlarını ortaya koyarak görev başında olan Türk Polisinin 172. Kuruluş yıldönümü bugün bütün ülke genelinde ve Muğla’da düzenlenen çeşitli tören ve etkinliklerle kutlanıyor.

Türk Polis teşkilatının kökleri Eski Orta Asya Türk Devletlerine kadar dayanıyor.

Eski Türklerde Polis, kamu düzen ve güvenliği işleri Subaşı'lar tarafından belli yasalara uygun olarak yürütülmüştür. Oğuz Han'ın Oğuz Türesi, Cengiz Han'ın Uluğ Yasası, Timur'un Tüzükkatı o devirlerin belli başlı hukuk kuralları örnek olarak gösterilebilir. Bu yasalarda, suçların önlenmesi kadar işlenen suçlarda suçluların yakalanmasına da önem verilmiştir. Eski Türklerde Polis Teşkilatı bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere askeri teşkilat içinde yer almış ve askeri özellikler göstermiştir.

Osmanlı Devleti döneminde ise; 10 Nisan 1845’de Polis Nizamnamesi ile modern anlamda polis teşkilatını ilk defa oluşturmuş daha sonra Zaptiye Nezareti 1909 yılına kadar bugünkü Emniyet Genel Müdürlüğünün görevlerini yerine getirmiştir. Cumhuriyet döneminde ise 19 Mayıs 1930 tarihinde itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü ismini almıştır. Polis Teşkilatı haftası her yıl 04-10 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor. Polis Teşkilatı 10 Nisan’da kurulduğu için 10 nisan Polis Günü olarak kutlanıyor.

10 Nisan Polis Günü bugün İl Emniyet Müdürlüğünde gerçekleştirilecek törenle kutlanırken, takip eden hafta ise Polis Haftası olarak kutlanacak. Hafta boyunca Türk Polis Teşkilatının yapısı, görevleri ve görev anlayışını anlatılacağı çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.

Bu haber toplam 102 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.