“Partiler Anayasa Mahkemesi’ne gitmeli” “İşçilerin sendikal hakları kısıtlanıyor”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sendikalaşma ve toplu iş mücadelesine engeller getiren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nu onayladı.Gül'ün onayıyla birlikte Türk-iş Başkanı Mustafa Kumlu'nun Cumhurbaşkanı Gül'e yazdığı...

“Partiler Anayasa Mahkemesi’ne gitmeli”  “İşçilerin sendikal hakları kısıtlanıyor”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sendikalaşma ve toplu iş mücadelesine engeller getiren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nu onayladı.

Gül'ün onayıyla birlikte Türk-iş Başkanı Mustafa Kumlu'nun Cumhurbaşkanı Gül'e yazdığı "yasayı reddet" mektubu boşa düştü. İşçi sendikalarıysa şimdi, kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurma hazırlığında.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, işkolu barajını yüzde 10'dan yüzde 3'e, işkolu sayısını 28'den 20'ye düşüren, sendika üyeliği ve toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine ilişkin yeni düzenlemeler içeren “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu”nu onayladı.

Gül'ün yasayı onaylamasıyla birlikte Türk-iş Başkanı Mustafa Kumlu'nun Gül'den umut bekleyen mektubu sonuçsuz kaldı. Türk-iş Başkanı yasanın Meclis'ten geçmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül'e yasayı reddetmesi için mektup göndermişti. İşçi sendikaları ise kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede gerekli hukuksal zemin araştırılıyor.

Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, yasanın mevcut haline ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasına tepki gösterirken, meclisteki muhalefet partilerine Anayasa Mahkemesine götürme çağrısında bulundu.

Hükümetin Sendikalara tahammülü yok

Yasanın Türk-İş’in cumhurbaşkanlığı nezdinde bulunduğu girişimlere rağmen mevcut haliyle onaylandığını belirten Girgin, “ Maalesef yasa sayın cumhurbaşkanı tarafından olduğu gibi onaylandı. Hükümetin sendika adına bile tahammülü olmadığı için yasanın adını Toplu İş İlişkileri Yasası olarak değiştirdi. Yasının mevcut hali ile kabul edilmesi mümkün değil”dedi.

Yasanın işçilerin bir çok sendikal haklarını ortadan kaldırdığını vurgulayan Girgin, “ 30 kişinin altında işçi çalıştıran bir işyerinde çalışan işçiler tamamen sendikal haklardan mahrum bırakılıyor. Ülkemizde işverenlerin yüzde 85’i 30 kişinin altında işçi çalıştıran işyerlerine sahip. Yeni yasa ile 6.5 milyon insan sendikal haklardan ve güvenceden mahrum kalacak. Grev yasakları da tıpkı önceki yasadaki gibi duruyor. Grev ertelemesi de yeni yasada.

İleri demokrasi bunun neresinde

Hükümet yetkilileri ileri demokrasiyi dillerinden düşürmüyor. Ama ileri demokrasi adına bir adım atılmıyor. Bu yasanın neresi ileri demokrasi? Yeni yasada işverenlerin yetki itirazları var. Toplu İş Sözleşmelerinde işçi sayısı 100 kişi bile olsa işveren itiraz ediyor. Ve itirazlar en az 2 yıl sürüyor. O zamana kadar da işletmede işçi kalmıyor. İşverenin itiraz konusunda da yeni yasada değişiklik yok. Bu süreçte yandaş sendikalar, sendikaların kendi ayaklarına kurşun sıkmış gibi oldular.

Genel anlamda onaylanan bu yasa hükümetin imzaladığı AB uyum yasalarına aykırı. İLO normlarına aykırı. Mevcut yasadan bile daha az sendikal hakların verildiği bir yasa. Sadece Noter konusu olumlu gibi gözüküyor ama oda yeterli değil. Yasa bu haliyle kabul edilemez. Meclisteki muhalefet partileri derhal bu yasayı Anayasa Mahkemesi’ni götürmeliler. Çağrımız bu yöndedir”diye konuştu.

Bu haber toplam 47 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.