Ölümü de uçmaktan oldu

Sakartepe paraşüt pistini yapmak için büyük çaba sarf eden ve “Sakartepe’yi ikinci Babadağ yapacağım” diyen emekli İngilizce Öğretmeni Kadir Yaraşlı, yapımında bizzat çalıştığı pistten uçtuktan hemen sonra kayalıklara...

Ölümü de uçmaktan oldu

Sakartepe paraşüt pistini yapmak için büyük çaba sarf eden ve “Sakartepe’yi ikinci Babadağ yapacağım” diyen emekli İngilizce Öğretmeni Kadir Yaraşlı, yapımında bizzat çalıştığı pistten uçtuktan hemen sonra kayalıklara çarparak yaşamını yitirdi. Sadece uçmakla yetinmeyip uçma tutkusunu başrolünü de kendisinin oynadığı “Uçmak” adlı kısa filmle ortaya koyan ve bu filmle Birincilik elde eden Yaraşlı’nın daha önce de Düzeyn mevkiinden yaptığı atlayışta geçirdiği paraşüt kazasından yara almadan kurtulduğu öğrenildi.

Muğlalı doğa sevdalısı ve aynı zamanda Havacılık Kulübü üyesi emekli İngilizce öğretmeni Kadir Yaraşlı (55) 900 metrelik Sakartepe pistinden paraşütü ile havalandıktan sonra ters rüzgar yiyince kayalıklara çarparak hayatını kaybetti. Dik uçurumda asılı kalan Yaraşlı, 3 saatlik bir çalışmanın ardından cansız bedeni yukarı çekilebildi.

Akşam saatlerinde yapımı için büyük çaba sarf ettiği, Sakartepe paraşüt pistinden tek kişilik (Sıngle) atlayış yapan Kadir Yaraşlı, bir süre uçtuktan sonra havada türbülansa yakalandı. Yedek paraşütünü açmaya fırsat bulamayan Yaraşlı, Orman Bölge Müdürlüğü yangın gözetleme kulesinin alt tarafındaki dik yamaçta kayalıklara çarptı. Orman Yangın gözetleme kulesindeki görevliler tarafından Ula İlçe Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Servis, Büyükşehir Belediyesi AKS ekibi, AFAD ve UMKE ekiplerine bilgi verildi.

Olay yerine gelen ekipler dik kayalıklarda asılı vaziyette kalan Kadir Yaraşlı’nın asılı kaldığı alana zor ulaşırken, yaklaşık 3 saatlik bir çalışmanın ardından Kadir Yaraşlı asılı kaldığı yerden beline bağlanan iple yukarı çekildi. 112 Acil servis ambulansında ilk müdahalesi yapılan Kadir Yaraşlı’nın kurtarılamadığı açıklandı. 55 yaşındaki emekli İngilizce öğretmeni Kadir Yaraşlı’nın cesedi Muğla Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Kazanın nedeni pilotaj hatası

Kadir Yaraşlı ile birlikte yıllardır yamaç paraşütü yapan Muğla Havacılık Kulübü başkanı yerel pilot Cumhur Durmaz, “Beraber uçtuğumuz bir ağabeyimizdi.  Tepeye çok yakın uçması nedeniyle türbülans nedeniyle kaza yapmış. Acımız büyük. Tek kişilik sıngle atlayış yapmış. Kaza tecrübesizlik ve pilotaj hatası sonrası meydana gelmiş. Bana gerilen bilgiye göre, tepeye çok yakın uçması, orman kulesini geçtikten sonra doğuya doğru sürüklenmesi sorası kaza meydana gelmiş” dedi.

Son atlayışı kendi yaptığı pistten oldu

55 yaşındaki Kadir Yaraşlı, hayatına malolan ve son atlayışını yaptığı pistin yapımı için büyük emek harcadı. Muğla Havacılık Kulübü üyesi olan ve Kulüp Başkanı Cumhur Durmaz ile pistin düzenlemesinde bizzat çalışan Kadir Yaraşlı, uçuş merakı nedeniyle Fethiye Ölüdeniz’e sık sık gidemediği için ‘Sakartepe’yi ikinci Babadağ yapacağız’ dediği öğrenildi. Kendi elleri ile açılan pistten havalanan Kadir Yaraşlı, son uçuşunu da bu pistten yaptı.

Önceki kaza bile uçma tutkusunu engelleyemedi

Kadir Yaraşlı 24 Nisan 2012 tarihinde de Menteşe Düzeyn mevkiinden de atlayış yapmış, atlayış sonrası rüzgârın hızının kesilmesi ile çalılık alana düşmüştü. Kazayı yara almadan atlatan Kadir Yaraşlı, emekli olduktan sonra da yamaç paraşütü yapmaya devam etti.

Uçuş lisandı aldı

Yamaç Paraşütü sporuna 8 yıl önce başlayan Kadir Yaraşlı, önce Türk Hava Kurumu tarafından açılan kurslara katıldı. Kurslarda üstün başarı göstermesinin ardından lisanslı paraşütçü oldu. Paraşüt tutkusu nedeniyle Menteşe’nin Bayır mahallesindeki Lise’de İngilizci öğretmeni olarak görev yaparken, Sakartepe pistine daha yakın olmak için Gökova Adile mermerci Çok Programlı Lisesi’ne tayinini istedi. Üç ay önce emekli olan Kadir Yaraşlı, zamanının büyük bölümünü Sakartepe’den uçarak geçiriyordu.

Doğaya tutkun birisiydi

Kadir Yaraşlı yamaç paraşütü dışında traking, kano, rafting, doğa yürüyüşü ve kayak gibi sporları da yapıyordu. Sporun her dalını sevmesine rağmen, yamaç paraşütü Kadir Yaraşlı’nın hayatında ayrı bir önemi vardı. Evli ve üç çocuk babası olan Kadir Yaraşlı, her mevsime özgü sporları zamanında yapmayı seven ve çevresinde çok sevilen bir isimdi. Zaman buldukça Menteşe ilçesi Düzeyn tepesinden paraşüt atlayışı yapan Kadir Yaraşlı, uçuş sevdasını kısa film ile taçlandırmış ve kısa filmi Türkiye birincisi seçilmişti.

Uçuş tutkusu Birincilik kazandırdı

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Avrupa Birliği bağlantılı açtığı “Hayat öğrenmedir, öğrenme hayattır” konulu kısa film yarışmasında başrolünü Kadir Yaraşalı’nın kendisinin oynadığı ‘UÇMAK’ adlı film yarışmada Türkiye birincisi oldu. Kadir Yaraşlı’nın Toki Orta Okulu öğrencisi oğlu Tarık Yaraşlı ve Muğlalı dizi oyuncusu Gülnihal Demir de filmde rol aldı. Uçma sevdasını konu alan kısa film, Türkiye 1’incisi oldu.

Filmin konusu

Yaşlı bir köylünün çocukluk hayâli olan uçmayı öğrenmesini konu alan film, aynı zamanda insan isterse her yaşta her şeyi öğrenebileceğini, hatta insanın bir bez parçasına binerek havada bile uçabileceğini anlatmaktadır.

Muğla’nın Ula ilçesi Çıtlık mahallesinde dünyaya gelen Kadir Yaraşlı’nın cenazesi doğduğu mahalle mezarlığına defnedilecek. Cenazesine eğitim camiasının yanı sıra, spor camiası da katıldı. Yurt içinde olduğu kadar, yurt dışında da çok sayıda sporcu dostu bulunan Kadir Yaraşlı, evli ve üç çocuk babası idi.

Bu haber toplam 108 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.