Ölmeden kimlik istiyor

Doğduğunda ailesi tarafından nüfus kaydı yaptırılmayan 46 yaşındaki Tahsin Karakuş, yaşadığını ispat edip nüfus cüzdanı alabilmek için mücadele ediyor.Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan ve ailesi tarafından nüfusa...

Ölmeden kimlik istiyor

Doğduğunda ailesi tarafından nüfus kaydı yaptırılmayan 46 yaşındaki Tahsin Karakuş, yaşadığını ispat edip nüfus cüzdanı alabilmek için mücadele ediyor.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan ve ailesi tarafından nüfusa kaydı yapılmayan 46 yaşındaki Tahsin Karakuş, yaşadığını ispat edip nüfus cüzdanı alabilmek için mücadele ediyor.

Fethiye'de Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar, Ne Yaşamaz" kitabında anlatılanları aratmayacak bir olay yaşandı. 1968 yılında İzmir Karşıyaka’da doğan Tahsin Karakuş'a ailesinde ardı ardına yaşanan evlilikler nedeniyle nüfus cüzdanı çıkartılmadı. Nüfus cüzdanı bulunmadığı için bugüne kadar çalıştığı iş yerlerinde sigortası yapılmayan Karakuş, resmi kurumlarda yaşadığı sıkıntıların önüne geçmek ve çalıştığı yerlerde sigorta kaydı yaptırabilmek için ölmeden nüfus cüzdanı sahibi olmak istiyor. Rahatsız olduğu için sadece yevmiyeli işlerde çalışabilen Karakuş, tek isteğinin Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanına kavuşmak olduğunu söyledi.

Yetkililerden yardım bekliyor

Karakuş, vefat etmiş olan anne ve babasının mezarlarının açılıp DNA testi yapılması için aylardır beklediğini iddia etti. Günlük hayatında sıkıntılar yaşadığını anlatan Karakuş, “Hasta oluyorum. Kimliğim olmadığından hastaneye gidemiyorum. Polis uygulamalarında bile kendimi kanıtlayamıyorum. Annem ve babam nikahsızmış. Bu nedenle doğduğumda beni nüfusa kaydettirememişler. Sonra dedem okula gidebilmem için yeniden girişimlerde bulunmuş. 1987'ye kadar defter şeklinde bir kimliğim vardı. Yasa gereği onlar geçerliliğini yitirdi. Yeni kimlikler çıkarıldı ama kütüğe kayıtlı olmadığım için kimlik çıkartamadım. Büyük hevesle askerlik şubesine gittim. Asker kaçağı olarak aranıyorsam yaşadığımı kanıtlayabilirim diye düşündüm ama oradan da hayal kırıklığı içinde ayrıldım. Seni aramıyoruz dediler. Askerliğimi de yapamadım. İzmir’e ve babamın memleketi olan Gaziantep nüfus müdürlüklerine müracaat ettim ama sonuç elde edemedim. Şu an hastalandığımda acilden giriş yapıyorum, öylesine muayene oluyorum. İşe giremiyorum. Ne olur devlet yetkililerinden bana yardım etsinler ki yaşadığımı ispat edebileyim” dedi.

Tahsin Karakuş’un yaşadığını ispatlamak için büyük mücadele verdiğini kaydeden komşusu Bayram Eldemir ise, "Durumunu anlatınca çok üzüldük. Kaymakamlığa gidip durumumuzu anlatan dilekçeyi verdik. Tahsin Bey önceden 5 kez başvurmuş, biz 6'ıncı kez tekrar denedik. Nüfus Müdürlüğü’ne yönlendirdiler ama sonra işler sarpa sardı. Azadan, muhtardan imzalı kağıt istiyorlar. Adam yasal olarak yaşamıyor ki. 15 aydır haftada en az iki kez Muğla'ya, Ankara'ya telefon ediyorum ama bir sonuç alamadık. Bu arkadaşımız çok mağdur. İşe giremiyor, doktora gidemiyor. Kimliği olmadığı için çok sıkıntılı zamanlar yaşıyor. Geçici bir kimlik verilemez mi? Öğrendiğim kadarıyla anne ve babasından alınacak örneklerle DNA testi yapılacakmış. Yetkililer yardımcı olsun. Şuan dosya Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nde, hala araştırıyorlarmış. 15 aydır nasıl bir araştırma bu. Kaymakamla bizi görüştürmez oldular. En azından geçici kimlik gibi bir şey versinler hiç olmazsa doğru düzgün işe girsin. Yaşar ne yaşar ne yaşamaz durumunda” diye konuştu.

Bu haber toplam 55 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.