Mutluluğu yarım kaldı

Kısa bir süre önce evlenen inşaat ustası Yıldıran İlden, kızı dünyaya geldikten 2 ay sonra ALS hastalığına yakalandığını öğrendi. İlden ve ailesi hayırseverlerin yardımını bekliyor.Fethiye ilçesinde, iki ay önce ilk...

Mutluluğu yarım kaldı

Kısa bir süre önce evlenen inşaat ustası Yıldıran İlden, kızı dünyaya geldikten 2 ay sonra ALS hastalığına yakalandığını öğrendi. İlden ve ailesi hayırseverlerin yardımını bekliyor.

Fethiye ilçesinde, iki ay önce ilk çocuğunu kucağına alan inşaat işçisi Yıldıray İlden, ALS hastalığına yakalanınca mutluluğu yarım kaldı. Eşinin desteğiyle hayata tutunmaya çalışan genç adam, tedavisi için gereken 60 bin TL için hayırseverlerden destek bekliyor.

Uzun yıllardır inşaatlarda ustalık yaparak geçimini sağlayan 35 yaşındaki Yıldıray İlden, biriktirdiği parayla kendi evini yaptıktan sonra 14 ay önce evlendi. Evlendikten 4 ay sonra ALS hastalığına yakalandığını öğrenen İlden, babası Necati İlden ile birlikte hastanelerde tedavisi için mücadele etmeye başladı. Eşi Gülfinaz İlden'in desteği ile hayata tutunmaya çalışan İlden, 2 ay öncede kızını kucağına aldı. Eşi ve kızı için hastalığı yenmeye çalışan İlden, Ankara’daki bir hastanede tedavisinin yapılabilmesi için gerekli 60 bin TL’yi üstlenecek yardımseverleri bekliyor.

Hastalığı nedeniyle güçlükle konuşabilen Yıldıray İlden, günlük ihtiyaçlarını eşinin yardımlarıyla ancak giderebildiğini belirterek, "Önce elimde başladı, sonra tüm vücuda yayıldı. Doktorlar ilk önce 1 yılda kendiliğinden geçer dedi. Sonra ilerlemeye başladı ve ALS tespiti koydular. Tekerlekli sandalye yazacak oldular ben de yazdırmadım. Araştırma hastanesine gittim orada da aynı teşhisi koydular. Şu an evde eşimin yardımıyla yürüyebiliyorum. Tuvaletim başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarımı onun sayesinde gideriyorum. 2 aylık kızım var iyileşip ona babalık yapmak istiyorum. Ankara’da bir doktor önerdiler oraya gittik. Bize kök hücre nakliyle bu hastalığın tedavi edilebileceğini söylediler ama bunun Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmadığını maliyeti kendilerinin karşılaması gerektiğini söylediler. Maddi durumum iyi olmadığı için şu an bunu yapma şansım yok. Yardım etmek isteyen olursa mutlu oluruz” dedi.

Gelini Gülfinaz ile birlikte oğlunun tedavisi için mücadele veren baba Necati İlden de, "Evlendiklerinden sonraki iki buçuk aylık sürede oğlum ve damadım mutlu bir şekilde yaşadı ve oğlum da inşaatlara giderek gayet sağlıklı bir şekilde çalıştı. Sonrasında hastalandı, özel hastanelerin yanı sıra Araştırma hastanesine de götürdük. Ankara’da bir doktor çıktı ve tedaviyi yapabileceğini söyledi. 6 çocuğumdan en küçüğü olan oğlum için torunumun yüzü suyu hürmetine yardım bekliyoruz” dedi.

Köylerinde Yıldıray’ın herkes tarafından çok sevildiğini dile getiren Köy Muhtarı Sadettin İlden ise hastanın özel hastaneler de dahil bir çok hastaneye gittiğini ifade ederek, “İlk önce bunun tedavisi yok denildi. Ardından Ankara’da bir profesör bu tedaviyi ben yaparım ama bu iş maliyetli olur dediğini duyduk. Fethiye’de, Muğla’da veya Türkiye’de yardımsever vatandaşlarımızın da olduğunu biliyoruz. 1 yıldan beri ellerinde avuçlarında ne varsa harcadılar. Durumları çok kötü. Bu yüzden hayırseverlerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

ALS Hastalığı

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), merkezi sinir sisteminde motor hücrelerin kaybından ileri geliyor. Bu durum, kaslarda zaafa ve erimeye yol açıyor. Vücut yavaş, yavaş bazı fonksiyonlarını kaybediyor. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmuyor. Kaslardaki zayıflık ellerde, bacaklarda, ağız yutak bölgesinde ya da dilde başlayabiliyor ve sürekli ilerleyerek yayılıyor. Bu da konuşma ve yutma güçlüğüne sebep oluyor. İleri devrelerde ise solunum yetersizliği yaşanabiliyor. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde 100 binde 1 daha fazla görülüyor. Genellikle zayıf insanlarda ortaya çıkıyor. Hastaların genellikle önce elleri uyuşuyor, bacakları tutmamaya başlıyor. Konuşmaları yavaşlıyor ve çoğu yutkunma zorluğu çekiyor. İlerleyen safhalarda ise hasta el, kol ve bacak hareketlerine hakim olamıyor.

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.