Muğla’da 3 kişi organ bağışladı

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Türkiye’de 28 bin 405 kişinin organ beklediğini, Muğla’da ise 2013 yılı içinde gerçekleşen 13 beyin ölümünden sadece 3’ünün Donör olmayı kabul ettiğini söyledi.3-9 Kasım...

Muğla’da 3 kişi organ bağışladı

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Türkiye’de 28 bin 405 kişinin organ beklediğini, Muğla’da ise 2013 yılı içinde gerçekleşen 13 beyin ölümünden sadece 3’ünün Donör olmayı kabul ettiğini söyledi.

3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağış Haftası etkinlikleri çerçevesinde halkın organ bağışı konusunda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün arttığını belirtti. Tekin, “Ülkemizde nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle eskiden kullanılan “Doku ve Organ Bağış Belgesi” güncellenerek “Organ ve Doku Bağış Kartı” hazırlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) oluşturulmuştur. Bu kapsamda ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının sisteme entegrasyonu sağlanmıştır. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, TSM ve ASM’lere müracaatları halinde sistem üzerinden bağışları alınmaktadır” dedi.

28 bin 405 kişi nakil bekliyor

Ülkemizde 28 bin 405 hastanın nakil için sıra beklediğini açıklayan Muğla Sağlık Müdürü Tekin, “2013 yılında, Türkiye genelinde bugüne kadar 1403 beyin ölümü gerçekleşmiş, bunlardan sadece 321 aile hastasının donör olması için izin vermiştir. Muğla’da ise 2013 yılında 11 beyin ölümü gerçekleşmiş, bunlardan 3 tanesi donör olmuş ve organları başkalarına hayat vermiştir. Muğla’da Organ Bağışı Haftası Faaliyetleri Kapsamında Muğla İl Sağlık Müdürlüğü olarak, hafta boyunca hastanelerimizde, Aile ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde ve şehir merkezinde halkımızın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde stantlar kurularak halk eğitimi verilmesi, sağlık kurumlarında görevli personellere yönelik hizmet içi eğitim yapılması ve organ bağışı kabul edilmesi, ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak okullarımızda eğitimler verilmesi gibi çeşitli etkinlik ve programlar düzenlenmesi planlanmıştır. Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte, ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. “Yaşarken de yaşamdan sonra da başkalarına hayat vermek bizim elimizde” Bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur” dedi.

Bu haber toplam 101 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.