DALAMAN HAVALİMANI TÜRKİYE’NİN DIŞ HATLARDA EN YOĞUN 5. HAVALİMANI OLDU

Dalaman Havalimanı, DHMİ istatistiki verilerine göre; 2023 yılının ilk 7 ayında dış hatlarda 1 milyon 755 bin, iç hatlarda 950 bin yolcu olmak üzere toplamda 2,7 milyon yolcu sayısı ile 2022 yılına göre yaklaşık 19% artış sağladı.

DALAMAN HAVALİMANI TÜRKİYE’NİN DIŞ HATLARDA EN YOĞUN 5. HAVALİMANI OLDU

Bu verilere göre Dalaman Havalimanı Türkiye’nin dış hatlarda en yoğun 5. havalimanı oldu.

Türkiye’nin ilk turistik havalimanı olarak kabul edilen Dalaman Havalimanı’nın açılışının üzerinden 42 yıl geçti. 1976 yılında yapımına başlanan Dalaman Havalimanı, 8 Ağustos 1981’de hizmete açıldı.

DHMİ istatistiki verilerine göre; Dalaman Havalimanı 2023 yılının ilk 7 ayında dış hatlarda 1 milyon 755 bin, iç hatlarda 950 bin yolcu olmak üzere toplamda 2,7 milyon yolcu sayısı ile 2022 yılına göre yaklaşık 19% artış sağladı. Bu verilere göre Dalaman Havalimanı Türkiye’nin dış hatlarda en yoğun 5. havalimanı oldu.

2023 yılındaki hedeflerinin 5 milyon yolcuyu geçmek olduğunu belirten YDA Dalaman Havalimanı CEO’su Yiğit Laçin, konuyla ilgili şunları söyledi:

“2022 yılında Dalaman Havalimanında İç hatlarda 1,5 milyon, dış hatlarda 3 milyon olmak üzere toplam 4,5 milyon yolcuya hizmet verildi. 2023 yılındaki hedefimiz ise 5 milyon yolcuyu geçmek. Türkiye'de bir havalimanı terminal binasındaki en büyük güneş enerji santrali projesini başlattık. Türkiye’nin en yeşil ve doğa ile iç içe havalimanlarından biri olarak aynı zamanda da yeşil enerji bakımından da fark yaratmak istiyoruz. Bu sebeple güneş enerji santrali projesi ile ilk etapta havalimanımızın enerji ihtiyacının yüzde 55'ini güneş enerjisi ile karşılamayı hedefliyoruz. Dalaman Havalimanından 38'i uluslararası, 3'üde yerli olmak üzere 41 farklı havayolu uçuş yapıyor. Havalimanından 73’ü dış hat, 3'ü de iç hat olmak üzere 76 farklı destinasyona uçak seferleri yapılıyor.”

yigitlacin2.jpg

2023 yılı bitmeden, tarihinde ilk kez 5 milyonuncu yolcusunu karşılamaya hazırlanan YDA Dalaman Havalimanının CEO'su Yiğit Laçin, 2022 yılında iç hatlarda 22 bin 430, dış hatlarda 20 bin 791 uçuşun havalimanlarından yapıldığına işaret ederek, “2022 yılında iç hatlarda1,5 milyon, dış hatlarda 3 milyon yolcu hedefini yakaladık. 2019 yılında iç hatlarda 1,6 milyon, dış hatlarda 3,3 milyon yolcu ile tarihinin en yüksek yolcu sayısına ulaşmış ve o dönemde Türkiye'nin en fazla yolcuya hizmet veren 7. havalimanı olmuştuk” dedi.

“YOLCULARIMIZA STRESSİZ BİR DENEYİM ÖNCELİĞİMİZ”

Dalaman Havalimanını ziyaret eden yolculara stressiz bir deneyimin öncelikleri olduğunu vurgulayan Laçin, şunları söyledi:

“YDADalaman Havalimanı olarak hem hizmet verdiğimiz bölgeye hem de terminal mimarimize uygun bir konsept ile yolcularımıza stress-free bir deneyim sunmak için çalışıyoruz. Bu konsepti sağlayabilmek adına en önemli değerimiz olan çalışma arkadaşlarımızın, arka planda özverili çalışmalarıyla, yolcularımızın seyahat deneyimini mümkün olan en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız, YDA Dalaman Havalimanı'nı sadece bir geçiş noktası olarak değil, aynı zamanda seyahatlerin bir parçası olarak gören yolcularımıza unutulmaz ve stressiz bir deneyim sunmaktır. Bu doğrultuda hem inovasyon destekli düzenlemelerimizi sürekli geliştiriyor hem de personellerimizin motivasyonunu yükseltecek çalışmalar yaparak bunun yolcu memnuniyetine yansımasını hedefliyoruz.”

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJESİ

YDA Dalaman Havalimanı CEO’su Laçin, Türkiye'de bir havalimanı binasındaki en büyük güneş enerji santrali projesini başlattıklarına işaret ederek, "Göreve başladığım ilk gündenitibaren bu projeye çok önem veriyorum. Güneş enerji santrali projesi ile ilk etapta, havalimanının enerji ihtiyacının yüzde 55'ini güneş enerjisi ile karşılamayı hedefliyoruz. Hedefimiz uzun vadede bunu artırmak. Bu kapsamda terminallerimizin çatılarına güneş panelleri yerleştirilecek. Günün her saati elektrik enerjisine ihtiyaç duyan ve gerçek anlamda yaşayan bir merkez olan havalimanımızın, güneş enerjisi bakımından çok avantajlı olan konumunu en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Son dönemlerde en önemli konulardan biri olan sürdürülebilirliğin bir parçası olarak apronda kullandığımız araçlarımızı da elektrikli modellerle değiştirdik. Ayrıca terminal aydınlatmalarında LED sisteme geçtik. Gelişmişotomasyon sistemimizle havalimanımız geneli ısıtma, soğutma ve aydınlatma sistemlerinin kullanımlarını kontrol ederek maksimum faydaile enerji sarfiyatımızı azaltabiliyoruz.

dalaman-hv1.jpg

FERROVİAL NEDİR?

Ferrovial, sürdürülebilir çözümler geliştirmeye kendini adamış lider bir küresel altyapı operatörüdür. FerrovialAirports, dünyanın önde gelen özel havalimanı işletmecilerinden biridir ve tüm havalimanı yönetim faaliyetlerini bünyesinde barındırmaktadır.

1998'den bu yana havacılık sektörünün bir parçası olan şirket, Avrupa, Amerika ve Avustralya'da 36 havalimanına yatırım yapma, geliştirme ve işletme konusunda 25 yılı aşkın deneyime sahiptir. FerrovialAirports, sektör hakkında derinlemesine bir anlayış ile ortaklar ve paydaşlarla güçlü ilişkiler kurma konusunda sağlam bir geçmişe sahiptir.

Dalaman Havalimanı'nın yanı sıra Ferrovial'ın Birleşik Krallık'ta dört havalimanı bulunmaktadır. Heathrow Havalimanı'ndaki 25%'lik hissesi ile havalimanının temel hissedarı ve endüstriyel ortağı olmasının yanı sıra Glasgow, Aberdeen ve Southampton havalimanlarının 50%'sine sahiptir. Ayrıca New York John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'ndaki Yeni Terminal Bir'i tasarlayan, geliştiren ve işleten konsorsiyumun da ana hissedarıdır.

YDA GROUP NEDİR?

Temelleri 1954 yılına dayanan YDA Group, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası iştirakleri ile Türkiye’nin önde gelen şirketler topluluklarından birisidir.

Grubun öncü kuruluşu YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., inşaat sektöründe anahtar teslim projeler, Yap-İşlet-Devret havaalanları, hastaneler, okullar, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, yüksek teknolojili binalar, endüstriyel tesisler, çimento fabrikaları, otoyollar, hafif raylı tramvay ve hızlı tren hatları, köprüler, kavşaklar ve toplu konut projeleri gibi geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedir.

Bu doğrultuda; İnşaat & Taahhüt, Gayrimenkul Geliştirme, Havacılık, Medikal & Sağlık, Enerji, Destek Hizmetleri (Sağlık, Catering, Tesis Yönetimi), Madencilik, Tarım, Bilgi Teknolojileri (IT), Savunma ve Havacılık Sanayi sektörleri olmak üzere on temel alanda faaliyette bulunan YDA Group; faaliyet gösterdiği her sektörde dünya standartlarında hizmet sunmayı ilke edinmiştir.

2000’li yılların başından itibaren uluslararası pazarlara açılarak, Kazakistan, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Afganistan ve Moldova gibi pek çok ülkede başarılı projelere imza atmış olan YDA Group; gayrimenkul geliştirme projelerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında Yap-İşlet-Devret ve Kamu-Özel İşbirliği modeli ile hayata geçirilen altyapı projelerinde özellikle de şehir hastaneleri ve havalimanı işletmeciliği konusunda öncü ve deneyimli firmalardan biri olma konumunu sürdürmektedir

Bu haber toplam 670 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.