Muğla, Yaşam Endeksinde 45. Sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedeğ tarafından bu yıl ilk defa yayımlanan İllerde Yaşam Endeksi çerçevesinde verilen bilgiye göre 2015 yılında Muğla; Yaşam Endeksinde 45. Sırada yer...

Muğla, Yaşam Endeksinde 45. Sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedeğ tarafından bu yıl ilk defa yayımlanan İllerde Yaşam Endeksi çerçevesinde verilen bilgiye göre 2015 yılında Muğla; Yaşam Endeksinde 45. Sırada yer aldı.

İllerde yaşam endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsamakta ve 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunmaktadır. Endeks 0 ile 1 arasında değer almakta ve 1’e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini ifade etmektedir. Bu kapsamda Muğla İli, Yaşam Endeksi sıralamasında 0,5446 değeri ile 81 il içerisinde 45. Sırada yer aldı. Isparta, endekste 0,6745 değeri ile ilk sırayı alırken son sırayı 0,2765 değeri ile Muş aldı.

Yaşam Endeksini oluşturan 11 boyut endeksi incelendiğinde Muğla ili en yüksek sıralama değerini 12. Sıra ile Sağlık Endeksinde, en düşük sıralama değerini ise 81. Sıra ile Güvenlik endeksinde aldı.

Muğla’nın incelenen endekslerde ülke genelinde bulunduğu şu şekilde ortaya çıktı:

Sağlık Endeksinde 12.

Bireylerin genel sağlık durumu, sağlık altyapısı ve imkânlarının yeterliliği, sağlık hizmetlerinden memnuniyet açısından yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili olan sağlık boyutu endeksinde ilk sırayı 0,8408 değeri ile Isparta alırken son sırada 0,3014 değeri ile Ağrı yer aldı.

Gelir ve servette 15.

Kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkânı sunan gelir ve servet boyutunda en yüksek endeks değerini 0,8788 ile İstanbul alırken son sırada 0,0191 değeri ile Adıyaman yer aldı.

Çevre Endeksinde 16.

Bireylerin mevcut ve gelecekteki sağlığına ve sürdürülebilir yaşamına doğrudan etkisi bulunan çevre boyutuna ilişkin endekste ilk sırayı 0,8111 değeri ile Kastamonu alırken son sırada 0,1955 değeri ile Iğdır yer aldı.

Altyapı hizmetlerine erişim’de 22.

Yaşanılan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişim endeksinde ilk sırayı 0,9592 değeri ile İstanbul alırken son sırada 0,0320 değeri ile Hakkâri yer aldı.

Çalışma Hayatında 23.

Kişilerin maddi olarak daha çok kaynağa erişebildiği bir hayat sürmelerini sağlayan, onlara yeteneklerini geliştirme, toplum içinde yararlı hissetme ve özgüvenini arttırma yoluyla yaşamını iyileştirme imkânı sunan çalışma hayatı boyutunda en yüksek endeks değerini 0,7921 ile Zonguldak alırken son sırada 0,0890 değeri ile Batman yer aldı.

Konutta 44. Sırada

Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan ve özellikleri itibariyle birey ve hanehalkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde ilk sırayı 0,9369 değeri ile Sakarya alırken son sırada 0,0860 değeri ile Ardahan yer aldı.

Yaşam Memnuniyetinde 72.

İnsanların yaşamlarının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin düzeyini ifade eden yaşam memnuniyeti boyutunda ilk sırayı 1 değeri ile Sinop alırken son sırda 0 değeri ile Tunceli aldı.

Güvenlikte son sırada

Bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde ilk sırayı 0,8222 değeri ile Artvin alırken son sırayı 0,3210 değeri ile Muğla aldı.

Bu haber toplam 71 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.