MUĞLA HEKİMLERİ BEYAZ YÜRÜYÜŞ’TE

Çalışma şartlarının düzeltilmesi talebinde bulunan hekimlerin, Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğünde ‘Beyaz Yürüyüş’ü başladı. 27 Kasım’da Ankara’da sona erecek yürüyüş, yapılacak ‘Beyaz Forum’ ile devam...

MUĞLA HEKİMLERİ BEYAZ YÜRÜYÜŞ’TE

Çalışma şartlarının düzeltilmesi talebinde bulunan hekimlerin, Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğünde ‘Beyaz Yürüyüş’ü başladı. 27 Kasım’da Ankara’da sona erecek yürüyüş, yapılacak ‘Beyaz Forum’ ile devam edecek. Eylem öncesi Muğla Tabip Odası’nca yapılan açıklamada, “Yirmi yılda iktidarın sağlık politikası iflas etmiştir. Gün dayanışmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı güce güvenmenin, yaşam ve sağlık haklarımızı savunmanın ve geliştirmenin günüdür” denildi.

Muğla Tabip Odası’nca yapılan açıklamaya göre çalışma koşulları, ücretlendirme, özlük hakları konusunda dillendirilen sorunların çözümsüzlüğü; erken emeklilik, istifa, hekim göçü, tükenmişlik, hastalık, intiharlar gibi problemlere karşı Beyaz Yürüyüş’ün başladığı dile getirildi.

“KAMU SAĞLIK HİZMETİ ŞİRKETLEŞTİRİLMİŞTİR”

Birçok yerde devlet hastanelerinin kapatılarak kamu sağlık hizmetinin şirketleştirildiğini dile getiren Muğla Tabip Odası, “Şehir hastanelerine bırakılmış; özel hastaneler kamunun olanaklarıyla tekeller haline getirilmiştir. ‘Artık hastane önünde kuyruklar oluşmayacak’ diye övünenler aylarca randevu alamayan yurttaşları evlerinde, telefon hatlarının ucunda, bilgisayar ekranlarında sanal kuyruklara yerleştirmiştir. Sanal kuyruklar 5 dakikada bir randevu verilerek, hekimler bir günde 100’den fazla hasta bakmaya zorlanarak çözülmeyeceği gibi, insanların erişemedikleri sağlığın bedeli daha fazla başvuru, daha uzun kuyruklar ve sonunda sağlıkta daha da katmerlenen şiddet olacaktır.  Birçok yerde devlet hastaneleri kapatılırken kamu sağlık hizmeti ‘şirketleştirilmiş’ şehir hastanelerine bırakılmış; özel hastaneler kamunun olanaklarıyla tekeller haline getirilmiştir” şeklinde konuştu.

“HALK ÖZEL HASTANELERE MUHTAÇ BIRAKILMIŞTIR”

Her gün bir yenisi açılan tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinde tıp ve uzmanlık eğitiminin gittikçe niteliksizleştiğini ifade eden Muğla Tabip Odası, “Sağlık Bilimleri Üniversitesinde adrese teslim kadro açmalar, liyakatsiz atamalar, dayatılan performans sistemi, uzun ve yorucu çalışma şartları ile hekimler kamuda çalışamaz hale gelmiş, istifa sayıları hızla artmış, kamusal hizmetler iktidar eli ile tüketilmiş, halk özel hastanelere muhtaç bırakılmıştır” dedi.

“BİRLİKTE ÖNLÜĞÜMÜZÜN BEYAZINA SAHİP ÇIKIYORUZ”

20 yılda iktidarın sağlık politikasının iflas ettiğini dile getiren Muğla Tabip Odası, “Bu iflasın altında ezilen vatandaş ve sağlık çalışanları yalnız bırakılmıştır. Halk nitelikli sağlığa erişemezken sağlık çalışanları giderek daha zor şartlarda çalışmaya itilmiştir. Uzun zamandır çalışma koşulları, ücretlendirme, özlük hakları konusunda dillendirilen sorunların çözümsüzlüğü; erken emeklilik, istifa, hekim göçü, tükenmişlik, hastalık, intiharlara yol açmıştır. Yaptığımız çalışmalar ve anketlerde hekimler ülkenin dört bir yanından ‘Mesleğimizi yapamıyoruz’, ‘Nefes alamıyoruz’, ‘Geçinemiyoruz’ demektedir. Her gün kamudan istifalar artarken, diğer taraftan yılda binden fazla genç hekim çalışmak için yurt dışına gitmektedir. Bugün iktidar toplumun sağlığına yönelik, hekim istifalarına, göçlerine yönelik hiçbir adım atmazken biz, ‘Bu topraklarda hekimlik yapmak için umut var, birlikte önlüğümüzün beyazına sahip çıkıyoruz, karanlığı aydınlatacağız ve artık söz bizim’ diyoruz. Biz ‘Taleplerimiz sizin için, bizim için, hepimiz için’ diyoruz” diye konuştu.

 “Karanlığa Karşı; Önlüğümüzün Beyazına, Özlük Haklarımıza, Halkın Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz” diyerek başlattıkları yürüyüşte Kocaeli’de olan yürüyüş kolu 25’inde Bursa’da, 26’sında Eskişehir’de hekimlerle, sağlık çalışanlarıyla buluşacak.

GÜN DAYANIŞMA GÜNÜ

Muğla Tabip Odası’nca yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere kullanıldı:

“Yürüyüşün sonunda Ankara’da yedi bölgemizden ve tüm illerimizden gelecek hekimler ve sağlık çalışanları ile 27 Kasım’da gerçekleştireceğimiz BEYAZ FORUM’da hep birlikte önümüzdeki dönemde daha iyi bir sağlık ortamı için birlikte mücadelenin yolunu açacağız.   Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikaların durdurulması, sağlık hizmetlerinin toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmesi, sermayeye değil sağlığa bütçe ayrılması için önerilerimizi, taleplerimizi ve mücadele yöntemlerimizi konuşacağız.

Gün dayanışmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı güce güvenmenin, yaşam ve sağlık haklarımızı savunmanın ve geliştirmenin günüdür.  Emeğimiz üzerinden kendini var eden sermayeye, idarecilere dur demenin ‘Biz birlikte güçlüyüz’ü göstermenin günüdür.”

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.