MUĞLA ESNAF VE SANATKARLARI ODALARI BİRLİĞİ

Zengin bir kültüre sahip olan Türk milleti, değerlerini koruyarak, bozulmadan gelecek nesillere aktarabilmiş ender milletlerden birisi olmuştur. Türk sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde önemli yeri olan ahilik teşkilatı da,...

MUĞLA ESNAF VE SANATKARLARI ODALARI BİRLİĞİ

Zengin bir kültüre sahip olan Türk milleti, değerlerini koruyarak, bozulmadan gelecek nesillere aktarabilmiş ender milletlerden birisi olmuştur. Türk sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde önemli yeri olan ahilik teşkilatı da, esnaf ve sanatkarlar tarafından değerinden hiç bir şey kaybetmeden günümüze kadar yaşatılmış bir geleneğimizdir. Ahilik geleneğinin günümüzde de geçerliliğini koruyan yönlerinin, çağımızın bilgi, deneyimi ve birikimiyle zenginleştirilerek yaşatılması, oluşturulacak yeni toplumsal yapılanmalar içinde model olması yönündeki gayretlerinden ötürü başta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlığı olmak üzere değerli esnaf ve sanatkarlara da büyük işler düşmektedir. Esnaf ve sanatkarlarımız ve onların destekçisi Muğla Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Muğla’da ve ilçelerdeki oda koordinasyonlarıyla örnek çalışmalarını sürdürmektedir. Bu değerli çalışmalarda büyük eforsarf ederek ciddi atılımlar içinde olan Odalar Birliği Başkanı Sayın Şükrü Ayyıldız ile bugün güzel bir söyleşi için bir araya geldik. Sayın Başkanım, içten cevaplarıyla röportajımız başladı.

-Önce sizi tanıyabilir miyiz?

1950 yılında Marmaris’te dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Marmaris’te tamamladım. Muğla’dan evliyim. İki kızım, bir oğlum ve beş torunum var. 1961 yılında çırak olarak başladığım berberlik mesleğimin haricinde emlakçılık, market ve beyaz eşya satan bir işyerinin sahibiydim. Yine yıllar öncesinde Marmaris’te Özlem Takside 7 yıl akşam saatlerinde çalıştım. Özellikle çıraklık dönemimden aklımda kalan hiç unutamadığım anım, gündüzleri yoğun olarak çalıştığım halde, akşam saatlerinde 20:00-01:00 arası çay bardaklarının bulaşığını yıkardım. Halkın arasından toplumun bu zor şartlarında çalışıp çabalayarak buralara geldim. Askerliğimi İzmir’de 18 ay yaptım. 6 ay talim öğretmenliği yaptıktan sonra Güney Deniz Saha Komutanlığında Generalin postası olarak askerlik görevimi tamamladım.

-Marmarislisiniz ama Muğla’dan evlisiniz nerede ikametgah ediyorsunuz?

38 yıllık evliyim. Evet eşim Muğlalı olduğum için Muğla’da olduğu gibi Marmaris’te de ikamet ediyorum. Zaten Marmaris’te Muğla’ya çok uzak değil. Özellikle yaz mevsiminde 6 ay gibi bir süre Karabağlar yaylasında oturuyoruz. Yayla bizim vazgeçilmezimizdir.

-Oda Başkanlığınız ne zaman başladı?

1988 yılında Marmaris’te dernek iken başkanlığa başladım. Dernek 1991 yılında yasa gereği odaya dönüştü. 25 yıldır Marmaris Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı olarak görevime devam ediyorum. 2002 yılında da Muğla’da Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlığım başladı. Başkanlık süresi 1991 yılından önce ikişer yıl; 1991 yılı sonrası üçer yıl sonraki değişiklikle dörder yıla çıktı.

-Seçim ne zaman olacak?

2014 yılının Mayıs ayında yeni seçimle iç içe olacağız.

Bu kadar yoğun mesainiz içinde başka görevleriniz var mı?

Evet var. Konfederasyonda 2003 yılından bu yana toplamda 6-7 yıl gibi danışmanlık yaptım. Bu süreden sonra eğitim birimlerinde danışmanlık görevime devam ediyorum. Sorunların kurultaya getirilerek tartışıldığı, çıkan sonuçlara göre yasaların %60-70 civarında esnafın lehine olduğunu söylemeliyim. Haftanın belli günlerinde 12 ilçemize dönüşümlü olarak gidip geliyorum. İlçelerde oda başkanları ile sorunları tartışıyor, öncelikli olarak şahsım ve oda başkanlarıyla bazı sorunları kendi içimizde çözüyoruz. Eğer sorun büyükse; kaymakam, belediye başkanı ve emniyet müdürü neznin de gerekeni yapıyoruz.

-Muğla Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinin tarihçesini sizden alalım mı?

Muğla Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, 1967 yılında kurulmuştur. 1964 tarihinde kabul edilen ve daha sonra 1983-1985-1991-1997-2005 yıllarında değişikliğe uğrayan 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar meslek kuruluş kanuna göre kurulan odalar tarafından aralarında birlik ve dayanışma kurma ve kuruluşunun gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan kamu niteliğinde bir kuruluştur. Oda Birliğimiz merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Esnaf ve SanatkarlarıKonfedarasyonu Genel Başkanlığına bağlıdır. Muğla Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, hizmet anlayışını esnaf ve sanatkarlarımızı toplum içinde iyi bir şekilde temsil etmek, Muğla merkez ve ilçelerindeki esnaf ve sanatkarlarımıza eğitim ve hizmet vermek üzere yapımına 2001 yılında başlanan 2004 yılı itibariyle hizmet vermeye başlayan yeni binasında çalışmalarına devam etmektedir.

-Kaç üyeniz var? Fiyat belirlemedeki kıstasınız nedir?

Muğla Esnaf veSanatkarları Odaları Birliğine bağlı 33 odanın 47 bin-50 bin aralığında üyesi var. Sorunları birliğimize taşıyıp fiyat konusuyla ilgili komisyonlara havale edip esnafların satış fiyatlarını belirliyoruz. Elbette kırsal kesimle, sahil kesim arasındaki fiyatlarda farklılıklar oluyor. Muğla iline en yakın iller Aydın, İzmir, Denizli, Antalya illerinin oda başkanlarıyla karşılıklı istişare yaparak fiyatları bu kıstasa göre belirliyoruz.

-Odanın yapılan çalışmalarından bahsedebilir misiniz?

Yerel yönetimlerle işbirliği içinde, esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına ortak çözümler üretmek için menfaatleri doğrultusunda çalışmalar yapmış ilimizin genel ve yerel sorunlarını çözmek için uğraş veren Odalar Birliği sorunların çözüm ve önerilerini panel, seminer ve toplantılarla ele almıştır. Mesleki bilgileri geliştirici eğitim programları hazırlanmıştır. Oda başkanlarına ve genel sekreterlerine düzenli olarak eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapılmış ve yapılmaktadır. İş Sağlığı Güvenliği ve Kadın Girişimciliğini Destekleme projelerini gerçekleştirmiştir. Mesleki kurslar düzenleyerek istihdamlar sağlanmış, girişimcilik kursları düzenlenmiştir. Esnaf sicil işlemleri, ruhsat iş ve işlemleri, mesleki yeterlilik belgeleri, işlemler ve takipçiliğini esnaf ve sanatkarlarımıza ulaşılarak bu hizmetler onlara sunulmuştur.

Tüm Türkiye genelinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere tüm teşkilat mensuplarına yönelik, gürültüden uzak, doğayla baş başa dinlenme, eğlenme ve tatillerini konforlu ve temiz ortamda keyifli bir şekilde yaşamaları amacıyla 2011 yılı itibariyle UnionPalaceHotel hizmete girmiştir.

Esnaf ve sanatkarlar, mal sahibi şoför esnaflarımız başta olmak üzere ambulans hizmeti almak isteyen tüm kurum ve kuruluşlara hasta nakil ambulansımız ile hizmet verilmektedir.

-Ne tür yeni projeler planladınız?

Bizim için çok önem arz eden Esnaf ve Sanatkarlar Hastanesi projesi vardı. Çok uğraştık, olmadı. Aslında bu proje gerçekleşseydi çok büyük bir avantaj olacaktı.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ürünlerini toplayarak sergilemek üzere Ahilik Kültür Merkezinin açılması için uğraş veriyoruz. Ayrıca Ula ilçesinde 77 dönüm sulama alanı içinde olduğu için şimdilik imarına izin verilmeyen ön fizibilite çalışmaları yapılmış Esnaf ve Sanatkarlar Anadolu Lisesi’nin projesini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Umarım bu projede isteneni alacağız.

-Ne mutlu Sayın Başkanım, Muğla ile ilgili güzel işlere imza atmak için uğraşlarınız devam ediyor. Çabalarınız daim olsun. Bu kadar uğraş içinde kişisel hobileriniz nedir?

Fare hariç hayvanların hepsini seviyorum. Kümes hayvanlarıyla boş vakitlerimde uğraşmayı çok seviyorum. Ayrıca kangallarımla, kurt azmanı köpeğim var. Birde size çok ilginç gelecek ama gençliğimde 800 adet kanaryam olmuştu. Tabi ki kanaryaları üreterek bu rakama ulaşmıştım.

-Haber Gazetesi için neler söylemek istersiniz?

Sabah saatlerinde odaya geldiğimde “Haber Gazetesi” geldi mi? Diye soruyorum. Gazetenizi okumak çok hoşuma gidiyor. Kısacası lütfen tarafsızlığınızı bozmayın.

Sayın Başkanım bu kadar yoğun çalışma trafiğinde bana ve gazetem Haber’e vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Bende size çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Özellikle okul projenizde inşallah mutlu sona ulaşırsınız. Önce Muğla sonra sizin için inanın çok sevinirim.

Bu haber toplam 119 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.