Muğla bütçeye 5 veriyor 1 alıyor

Muğla ve ilçeleri başta turizm olmak üzere, narenciye, deniz ve kültür balıkçılığı, seracılık, madencilik, arıcılık gibi alanlarda ülke ekonomisine ciddi katkılar sunuyor. Yatırım Programlama, İzleme ve Değerlendirme Genel...

Muğla bütçeye 5 veriyor 1 alıyor

Muğla ve ilçeleri başta turizm olmak üzere, narenciye, deniz ve kültür balıkçılığı, seracılık, madencilik, arıcılık gibi alanlarda ülke ekonomisine ciddi katkılar sunuyor. Yatırım Programlama, İzleme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Yatırımlar ve Proje Analiz Dairesi Başkanlığı verileri ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2012 yılına ilişkin verileri Muğla’nın genel bütçeye verdiği katkıdan yeterince yatırım payı alamadığını ortaya çıkardı. Rakamlara göre Muğla genel bütçeye 5 verirken buna karşılık yatırım olarak ancak 1’ini geri alabildi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, bu verilerden yola çıkarak Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırılmak üzere, Muğla’nın bundan sonra yatırımlardan hak ettiği payı alıp alamayacağını ve bu doğrultuda planlama ve çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

“Yatırım Programlama, İzleme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Yatırımlar ve Proje Analiz Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre, Muğla ilimiz, 2012 yılında toplam 272 milyon 652 bin lira kamu yatırımı aldı. Aynı yıl Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, Muğla ilinden tahsil edilen vergi tutarı ise 1 milyar 371 milyon 414 bin lira oldu. Muğla, 2012 yılında verdiği verginin beşti birini yatırım olarak almıştır. Aynı verilere göre, kişi başına yatırım miktarı 320 lira olurken, kişi başı devletin tahsil ettiği vergi miktarı ise 1611 lira olmuştur.

“Yine, Yatırım Programlama, İzleme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Yatırımlar ve Proje Analiz Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre, Muğla ili için ayrılan kurumsal yatırım miktarı her yıl düşmektedir. Örneğin, Muğla 2009 yılında 237 milyon 171 bin lira, 2010 yılında 228 milyon 361 bin, 2011 yılında 305 milyon 845 bin lira kamu yatırımı alırken, 2013 yılı için ise sadece 204 milyon 618 bin lira ayrıldı. Bu rakam 2002’nin bile altındadır. Muğla 2002  yılında 217 milyon 361 bin lira kamu yatırım desteği aldı.”diyen Aldan, Bakan Yılmaz’dan şu sorulara cevap istedi:

-Turizm ve tarıma katkısı, Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip olması göz önüne alındığında, Muğla ili, neden, ürettiği katma değere uygun kamu yatırımı alamamaktadır?

- Türkiye’nin yüz akı ekonomiye sahip ilimize verilen kamu yatırım miktarının her yıl biraz daha düşmesinin gerekçesi nedir?

-Büyükşehir kapsamına alındığı göz önünde tutularak, Muğla’nın gelişimi için, ayrı bir kamu yatırım planlaması yapılacak mıdır?

-TÜİK verilerine göre, Muğla, işsizliğin yoğun olduğu bir ilimiz. Muğla’daki işsizliğin azaltılması için, bu ilden toplanan verginin bir bölümünü de işsizliğin azaltılması için uygulanacak projelere ayırmayı düşünüyor musunuz?

-Muğla’da toplanan vergilerin, ilin aldığı yatırımın beş katı olduğu görülmektedir. İlden toplanan vergilerin miktarının kamu yatırımı miktarından daha az olduğu diğer iller hangileridir? Bu illerin her birinde 2012 yılında toplanan verginin toplamı ile kamu yatırımlarının toplamı kaçtır?

 

 

 

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.