MERMERCİLER NEFES ALACAK

Muğla ve İlçeleri’ nde bulunan mermer fabrikalarının yabancı girdi olmadan ihracatlar yapması ve büyük ölçekli ekonomik girdiler sağlanmasına rağmen, yaşadıkları sıkıntılara merkezi yönetimlerin kapsamlı bir çözüm...

MERMERCİLER NEFES ALACAK

Muğla ve İlçeleri’ nde bulunan mermer fabrikalarının yabancı girdi olmadan ihracatlar yapması ve büyük ölçekli ekonomik girdiler sağlanmasına rağmen, yaşadıkları sıkıntılara merkezi yönetimlerin kapsamlı bir çözüm üretememesi, bazı fabrika sahiplerinin fabrikalarını satmasına yol açtığı gibi yeni yatırımcıların da Muğla’ yı tercih etmemesine yol açtığı belirtildi.

Genellikle ülkemizde yapılan üretimlerde kullanılmak üzere çok sayıda ithal edilen ürün bulunduğu bir gerçek iken mermer sektörünün neredeyse tamamının ihraç edilmesiyle sağlanan ekonomik katkının idari yönetimler tarafından desteklenmeyip, üreticilerin yalnız bırakılması, istek ve önerilerinin dikkate alınmaması, sorunlarına çözüm üretilmemesinin anlamını kavrayamadıklarını söyleyen mermer üreticileri, ciddi sıkıntılarının olduğunu dile getirdi.

Ermaş Mermer’ in Yetkin İsmi ve aynı zamanda, Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, “Destek olunmasından vazgeçtik, köstek olunmaması bile bizim için bir katkı sayılacak. Bölgede on bin kişiye istihdam sağlayan, ihracat yapan bir üretim sektörüyüz.” açıklamasını yaptı.

TÜLAY SÜKÜN

GÖRSEL KİRLİLİK

Yıllardır Yatağan ve Bayır’ daki mermer fabrikalarının atık dökme alan sorunu olduğunu, birikip alan kaplayan atıkların ise görsel kirlilik yarattığını söyleyen Mustafa Ercan, “Hacim olarak yer kaplayan mermer atıkları, kalsiyum karbonat içeriği açısından sağlığa zararlı bir madde değil. Yakın zaman kadar Muğla Büyükşehir Belediyesi’ nin, mermer katı atık alanı olarak, Bayır’ da gösterdiği alan doldu ve yeni bir alan geliştirilmediği için fabrikalar atıklarını bahçe ve etraflarındaki çevrede biriktirdi. Bu da görsel kirlilik sorunu oluşturdu. Yatağan’ da ise hiçbir yer gösterilmedi. Termik Santral, birkaç ay önce mermer kesiminden çıkan parça mermerleri, termik santrale getirme konusunda tüm mermercilere bilgilendirme yaptı. Santral, bu parça mermerleri işleyip öğüterek, baca gazı arıtmasında kalsiyum kalsit olarak kullanıyor. Yatağan’ da biz de önceden beri parça mermerlerimizi yıllardır baca gazı tesisine veriyorduk ama asıl, arıtma tesisinden çıkan çamurların döküleceği bir alan yoktu.” diye belirtti.

KANAYAN YARAYA ÇÖZÜM

Yatağan Belediyesi’ nin Bağyaka’ daki kömür işletmesinde, yaklaşık 150 – 200 dönümlük alanı, belediye olarak, atık alan işletmesi şeklinde kullanmaya başladığını söyleyen Mustafa Ercan, “Yatağan Belediyesi o alanı kullandırmaya başlayınca hem Bayır, hem de Yatağan’ daki mermer fabrikaları, yılbaşından beri, fabrika atıklarını ücret karşılığında bu alana götürmeye başladı. Kanayan yaramıza, ciddi sorunumuza böylelikle bir çözüm gelmiş oldu. Yatağan Belediyesi’ nin bu atık alanı, uzun yıllar boyunca sorunumuzu çözecek. Aslında orada birikecek bu atıklar, endüstri hammaddesi olarak kullanılabilir. Açılacak seramik, kâğıt, boya, pvs, yapı kimyasalları gibi fabrikalar, bu endüstriyel atıkları hammadde yapabilir. Muğla’ da bir organize sanayi bölgesi olmadığı için bu atık endüstriyel malzemeler kullanılamıyor. Bu ürün İzmir’ de olsaydı, çikolata, ekmek, gıda maddesi gibi her alanda kullanılabilirdi. Bizim işletmemiz, 20 yıldır, atık malzemeleri İzmir’e taşıyor. Bu da ek bir maliyet getiriyor. Mermer fabrikalarında çıkan atık miktarı çok fazla olduğu için Muğla’ da kullanım alanlarının artması lazım! Bazı yatırımcılar kapı çalıyor ama Kamu Sanayi İşbirliği Toplantısı’ nda da söyledim. Bölgemizde sanayi arsası yok! Bu ürünleri işlemek için Muğla’ ya gelenler, arazi, arsa bulamadığı için yatırım yapamıyor. Ağır olan bu ürünlerin uzaklara taşınması ise ekonomik değerini yitirmesine yol açıyor.” diye belirtti.

MERMER GERÇEKLİĞİ

Muğla’ da bir mermer gerçekliği olduğunu, mermer atıklarının da değerlendirilmesi gerektiğini ve bunun için de tesis kurulacak sanayi arsalarına ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Mustafa Ercan, “Muğla Büyükşehir Belediyesi’ nin 1/25 binlik planlarında, Yatağan’ da sanayi alanı olarak gösterilen araziler var ama öylece haritada duruyor. Bu yerlerin, aktif ve hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bunun için Büyükşehir Belediyesi’ nin harekete geçmesi, alt planlarının çizilip, hazırlanması lazım! Yatağan, Kavaklıdere Kavşağı’ ndaki bölgede, 1/25 binlik planda işaretlenen yerleri, Büyükşehir Belediyesi’ nin hazır hale getirmesini talep ediyoruz.” dedi ve neden halen bekletilip, yapılmadığını ise bilmediğini söyledi.

“Yurt içinden ya da yurt dışından bir yatırımcı geldiğinde, bu atıkları kullanıp, x bir madde üretmek amacıyla 20-50 dönüm yer istediğinde, kendisine, “Arazi yeri yok!’ deniliyor.” diyen Ercan, sanayi arsası taleplerini, sözlü olarak dile getirmelerinin üzerinden bir buçuk yıl geçtiğinin de altını çizdi.

SANAYİ ARAZİSİ YOK!

Kendilerinin Ula’ daki Ermaş Mermer Fabrikası’ nı 35 yıl önce kuran ilk sanayi firmalarından bir olduğunu söyleyen Mustafa Ercan, “Üzüm bağı olarak kullanılan tarım arazisine yapılmış olan bu fabrikamız için yanlış bir yer seçimi gösterilmiş! Burada bir sanayi arazisi olsaydı, fabrikamız oraya kurulsaydı, daha iyi olurdu. Bugün bir mermer fabrikası, yatırım teşvik belgesi alırsa kendisine sadece KDV desteği yapılıyor. Başka hiçbir destek yok, mermer üreticisi yalnız. Yollar, belediye alanına giriyorsa bu yolları belediyelerin yapmasını istesek de çoğu zaman yolu, yine kendimiz yapmak zorunda kalıyoruz.” vurgusunu yaptı.

“Muğla Mermerciler Derneği olarak, atık alanı için Tınaz’ daki kömür ocağına talip olduk. Yatağan Termik ile görüştük. Kendileri rıza gösterdiler ve Menteşe Kaymakamı’ nın teşviki ile maden, elektrik ve çevre şehircilikten izinler çıkardık ama hala sözleşme yapmaya sıra gelemedi. Yatağan Belediyesi, prosedürü bitirip, işletmeye geçince atık yeri sorunumuz çözülmüş oldu.” açıklaması yapan Mustafa Ercan, “Sektörümüz adına Yatağan Belediyesi’ ni kutluyorum. Atık yeri sorunumuza, bir yıl gibi kısa bir sürede çözüm buldu ve kullanıma açtı. Kamyon başına 80, tır başına ise 110 lira gibi bir rakam ödeniyor.” dedi.

İŞİNİ DOĞRU YAPANA ALKIŞ!

Mustafa Ercan, “Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Hayatımızı buraya verdik ve bu şehre bir şeyler kattık. Herkes görevini, işini iyi yapmalı! İşini iyi yaparsa ülke olarak da kalkınırız. İşi siyasete dökmeyi doğru bulmuyorum. Kim işini doğru yapmışsa işi için yapması gereken her şeyi yapmışsa o kişiyi alkışlarım.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz ise mermer atık yeri olarak başlangıçta 138 dönümlük bir arazi aldıklarını ve almaları gereken bir kısım daha arazi olduğunu söyledi. Belediye başkan adayı iken gezdiği her tesiste, kendisine mermer atıkları ile bir projeleri olup olmadığının sorulduğunu, bu nedenle seçim beyannamesi içerisine bu atık projesini eklediklerini belirten Belediye Başkanı Toksöz, “Görev geldikten 12 ay sonra Bereket Enerji ile anlaştık ve sağ olsun, Enerji Bakanımız ile görüştük. Mermer atık tesisi kurulması için çevre kanunlarına uyumlu, resmi prosedürleri yerine getirilmesinin izinlerini kısa sürede aldık. Çevre Şehircilik İl Müdürümüz Ömür Bey’ de çok teşekkür ediyoruz. Atıkları kısımlarını, kendimize göre sınıflandırdık. Bunları yılbaşından önce hazırlamıştık. Yılbaşından beri de Yatağan ve Bayır Bölgesi’ ne hitap edecek, atık dökülmesini sağladık. Atık alan sorunu 10-15 yıllığına çözüme kavuştu. Fabrikalarımızın yeni atık yeri aramalarına gerek kalmayacak.” açıklamasını yaptı.

YATAĞAN’ IN GELECEĞİ, MADEN!

Bu arazide kırma eleme tesisi kurup, parke taşı malzeme üretimini planladıklarını belirten Başkan Mustafa Toksöz, “Atık madde dökümünden kamyon başı ciddi gelir elde edeceğiz. Yol yapım çalışmalarımızda ciddi ölçüde kazanç sağlayıp, toplumsal bir sorunu ortadan kaldırmış olacağız. Muğla’ nın denize kıyısı olmayan iki ilçesinden biriyiz. Bu nedenle Yatağan’ ın geleceği, maden üzerine kurulacak. Yatağan’ a yukarıdan bakınca çirkin görünüyor. Doğanın kendini koruması lazım. Fabrikalar, atık atacak yer bulamayınca ormana dökmek zorunda kalıyordu. Bunları ortadan kaldıracağız. Bayır ve Yatağan’ da anayol üzerinde daha güzel bir doğa yaratmak istiyoruz.” şeklinde amaçlarıyla ilgili bilgi verdi.

ASLİ GÖREV BÜYÜKŞEHİR’İN!

Kömür alanı olan bu yerde devasa bir çukur olduğunu belirten Başkan Toksöz, çukur alan doldukça, üzerini ağaçlandırmayı planladıklarını ve bu alandan iki ila dört milyon civarında bir gelir sağlayacaklarını belirtti. “Kırma eleme tesisi ile bu rakamları daha da yukarı çıkartabileceğiz ve en önemlisi de verdiğimiz sözü, hayata geçirmiş olduk.” diyen Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, “Sağ olsunlar, Büyükşehir Belediyesi ile de görüşmelerimiz oldu. Bu alanı kazandırmamızda asli görev Büyükşehir Belediyesi’ nindir. Bu çözüm noktasında hem fikir olduk. Yasal tüm pürüzleri tamamladık, mevzuata uygun yaptık. Çevre için izin almamız bile iki ayı buluyor. En büyük desteği Büyükşehir Belediyesi sağlamış oldu.” açıklamasında bulundu.

MERMERCİLERİN NEFESLENMESİ

Muğla’ da sadece mermer atık döküm yeri bulamadığı için mermer fabrikasını satıp gidenler ve atık yeri sorununu problem görüp, bölgeye yatırım yapmak istemeyenlerin olduğunun altını çizen Başkan Toksöz, “Özel sektörden gelen biriyim. Bu alan sayesinde ekonomik girdilerimiz olacağı için kaçırmak istemedik. Atık sahasının olmaması, çaresiz bir durumdu. Açtığımız bu saha, mermercilerimizin de nefeslenmesini sağlayacak.” dedi.

Bu haber toplam 125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.