MARMARİS'TE ZEYTİNCİLİK ADIMLARI

Turizmin gözbebeği Marmaris’te şimdi de tarım alanında önemli adımlar atılıyor. Bölgede zeytinciliği geliştirmek için ilk etapta 16 bin zeytin fidanı dağıtıldı.Turizmin gözde tatil merkezlerinden Marmaris'te turizmin yanı...

MARMARİS'TE ZEYTİNCİLİK ADIMLARI

Turizmin gözbebeği Marmaris’te şimdi de tarım alanında önemli adımlar atılıyor. Bölgede zeytinciliği geliştirmek için ilk etapta 16 bin zeytin fidanı dağıtıldı.

Turizmin gözde tatil merkezlerinden Marmaris'te turizmin yanı sıra tarım sektöründe de gelişim sağlamak amacıyla 15 bin zeytin fidanı dağıtıldı.

Marmaris'in merkez, belde ve köylerinde dikilmek üzere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 15 bin zeytin fidanı dağıtıldı. İl Özel İdaresi tarafından bir kısmı finansa edilen projeyle ağırlık olarak gemlik türü zeytin fidanının yanı sıra 2 tür zeytin fidanı da dikilecek. Elde edilen ürün geliri sonrasında verimli olan tür üzerinde çalışılarak ekonomiye katkı sağlanması sağlanacak.

Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Çiftçi, Marmaris'teki zeytincilik sahalarını arttırmak ve zeytin üretimini geliştirmek amacıyla böyle bir proje çalışması yaptıklarını söyledi. Çiftçi, dört çeşit zeytin fidanını yan yana dikerek hem yüksek kesimde hem de ova da yetiştirme çalışması yapacaklarını belirterek, " Buradaki amaç zeytin çeşitliliğini ve verimi arttırmaktır. Bu dört çeşit arasından Gemlik, Memecik, Monzalina ve Domat türü zeytinler yer alacaktır. Gelişim düzeylerini gözeterek mevcut durumlarını ilerki yıllarda tespit edip Marmaris için uygun olan türü daha da bu konuda çalışma yapacağız. Marmaris merkez, köy ve beldelerine 15 bin adet zeytin fidanı dağıtacağız. Bin’in üzerinde kişiye dağıtım yapacağız" dedi.

Çiftçi, zeytinciliği benimsetmek istediklerini söyleyerek, "15 bin TL ile 7800 civarında zeytin fidanı alıyorduk. Bu işi yapmak isteyen çiftçilerden de 15 bin TL katkı alarak 30 bin TL değerinde 15 bin adet zeytin fidanı dağıtacağız. Gerçekten bu işi yapmak isteyen çiftçilerimize zeytinciliği benimsetmek ve teşvik etmek istiyoruz" dedi.

"Ekonomi canlanacak”

Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral üretilen zeytinlerin hem çiftçinin sofrasında yer alacağını hem de ekonomilerine katkı vereceğini söyledi. Saral, “Çiftçimizin taleplerini ve onlara en iyi zeytin türlerini taşıyabilmek için Özel İdare kaynaklı finansman oluşturduk. Bu finansman çerçevesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği vasıtasıyla çalışmayı başlattık. Fidanların bir kısmının parasını Özel İdare karşıladı. Biz de vatandaşımız bu işi ciddiye alsın diye çok cüzi bir bedel belirledik. Bu fidanlar ağırlıklı olarak Gemlik zeytin fidanının sofralık ve yağlık zeytin türleridir. Çiftçimizin hem kendi zeytin tüketimini hem de kaliteli zeytin üretimi yaparak ekonomilerine katkı yapabilmesini istedik. Bunun için uygun arazilerin olduğunu da düşündük. Organik tarım yapılabilecek alanlar fazlasıyla mevcut. Orman’ın yamacında oluşmuş araziler olduğu için hiçbir şekilde ilaç da karışmış değildir. En uygun türleri zamanla yapacağız. En uygun türü Marmaris’te yetiştireceğiz" dedi.

Bu haber toplam 106 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.