Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: HURMA

Hurma, ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofraların vazgeçilmezi olarak iftar masalarında yerini alıyor. Doğanın bize sunduğu bu besin; özellikle lif, potasyum, demir, magnezyum ve B grubu vitaminleri gibi birçok vitamin ve minerali içeriyor. Bu besin içeriğiyle hem oruç sürecinde düşen enerjinizi yükseltiyor hem de lif içeriğiyle sindirim sisteminizi destekliyor.

Peki Hurma Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ramazan ayında market raflarında farklı türlerde hurmalar yerini almaya başlıyor. Ancak hangi hurmayı seçeceğinize karar verirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İlk olarak hurmanın doğal olanını tercih etmeye önem vermelisiniz. İşlenmiş, katkı maddesi bulunan hurmalar yerine doğal, katkı maddesi içermeyenleri tercih etmek; hurmanın daha sağlıklı halini tüketmenizi ve içerdiği besin ögelerini yeterli almanızı sağlar. Hurmaların işlem görmesi, içerdiği besin ögelerinin belirli oranlarda azalmasına sebep olur.

En önemli noktalardan biri de hurmanın glikoz şurubu içerip içermemesiyle ilgilidir. Öncelikle belirtmek isterim ki; doğal olan hurma parlak bir görünüme sahip değildir. Gıda endüstrisinin bir sonucu olarak; daha çok lezzetlendirmek, parlaklık vermek ve raf ömrünü uzatmak adına hurmalar, glikoz şurubuna batırılıyor ya da üstüne glikoz şurubu püskürtülüyor. Dolayısıyla burada size düşen görev; bilinçli bir tüketici olarak, alışveriş sırasında tercih ettiğiniz besinlerin etiketlerini incelemek olmalıdır. Burada odaklanmanız gereken bir diğer nokta ise glikoz şurubu içeren hurmaların dokunulduğunda elde yapışkanlık hissi bırakmasıdır. Bu şekilde doğal olan hurmayı ayırt edebilme imkanına sahip olursunuz.

Her ürünün kalitesine göre bir fiyatı vardır. Ortalama satış fiyatlarının çok altında, çok ucuza satılan hurmaların genellikle doğal olmadığının farkında olarak içeriklerini kontrol etmenizde fayda olacağını belirtmek isterim.

Lezzetli ve Besleyici Diyerek Aşırıya Kaçmayın.

Her ne kadar besleyici ve lezzetli olursa olsun günlük hurma tüketiminde aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Kişinin yaşına, cinsiyetine, hastalık durumuna ve günlük alması gereken kaloriye göre miktarı farklılık gösterse bile her şeyin fazlasının zarar vereceğinin bilinciyle günlük 2-3 adet hurmayı geçmemekte fayda vardır.

Sonuç olarak, hurma sağlıklı bir atıştırmalık olabilir ancak tüketiminde ölçülü olmak önemlidir.

Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak ve bunu destekleyecek bir fiziksel aktiviteye yönelmek çok önemlidir. Doğru seçimler yaparak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini, sağlıklı seçeneklerden alabilirsiniz. Hayatınızda bazı küçük noktalara dikkat etmek, sağlığınızı büyük ölçüde destekleyebilir.

Sağlıklı ve mutlu bir Ramazan dilerim!

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.