CBS NEDİR

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), İngilizce Geographical Information Systems (GIS) ifadesinin Türkçe'ye çevrilmiş halidir.

Dünyada mekansal bilgi ile ilgilenen kişi, kurum ve kuruluşlar arasında geniş bir merak uyandırması, CBS sistemindeki gelişme ve hızlı değişiklikler, özellikle ticari beklentiler, farklı uygulama ve fikirler, CBS'nin standart bir tanımlamasının yapılmasına henüz izin vermemektedir. CBS, bazı araştırmacılara göre mekansal bilgi sistemlerin tümünü içeren ve coğrafi bilgiyi irdeleyen bir bilimsel kavram, bazılarına göre; mekânsal bilgileri dijital yapıya kavuşturan bilgisayar tabanlı bir araç, bazılarına göre de; organizasyona yardımcı olan bir veri tabanı yönetim sistemi olarak nitelendirilmektedir.

Yine de genel olarak bir tanım yapacak olursak CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri); konuma dayalı gözlemlerle elde edilen grafik ve grafik-olmayan bilgilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bütünlük içerisinde gerçekleştiren bir bilgi sistemidir.

CBS, disiplinler arası bir teknoloji aracıdır. CBS, tek bir haritada birden fazla bilgi katmanının görüntülenmesine izin verir. Kullanıcının çeşitli harita ve veri kaynakları oluşturmasını ve bunlarla etkileşim kurmasını sağlayan bir haritalama teknolojisidir.

CBS ile birçok farklı bilgi türü karşılaştırılabilir. Bu sistem, nüfus, gelir veya eğitim seviyesi gibi insanlar hakkındaki veriyi, akarsuların yeri, farklı bitki örtüsü türleri ve farklı toprak türleri gibi peyzaj hakkında bilgiler içerebilir. Örneğin, CBS kullanılarak hazırlanan tek bir haritada, fabrikalar gibi kirliliği üreten alanlar, sulak alanlar ve nehirler gibi kirlenmeye duyarlı alanlar gibi farklı veri katmanlarının işlenerek tek katmanda sunulması ile su kaynaklarının en çok nerede risk altında olduğunu belirlenebilmektedir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri kulağa havalı ve bir o kadar da karmaşık gelse de aslında hayatımızın her alanında CBS’yi görmek mümkün diyebiliriz. Coğrafi bir konum bilgisine sahip olan her yerde CBS’yi görmek ve kullanmak mümkündür. Herhangi bir alanda sulama amaçlı su mevcudiyeti, o bölgedeki bitkisel üretim alanı bilgisi, kaza yerlerinin belirlenmesi ve kaza risk alanları oluşturulması, toprak verilerinin analiz edilerek ve bitki için en iyi mahsulün belirlenerek verimli tarım alanlarının belirlenmesi, çevresel ve topografik verilerin kullanılarak karayolları, demiryolları, su yolları ve lojistik yönetimi ve izlenmesi, yangına eğilimli alanların gerçek zamanlı izlenmesi, erken müdahale imkanı, pazarlama kampanyalarının hedeflenerek satış bölgelerinin optimize edilmesi, boru hattı ve kablo yeri, kaçak tespiti yapılması gibi daha saymakla bitmeyecek kadar fazla alana ilişkilendirilebilir.

CBS, telekomünikasyon hizmetlerinden ulaşıma, tarımdan bankacılığa, afet yönetiminden mevcut varlık yönetimine, yaban hayatından turizme, enerji nakil hatlarından kentsel büyümeye kadar her alanda hızlı, doğru ve daha anlaşılır bilgiler elde edebildiğimiz bugünün ve özellikle geleceğin en önemli teknolojidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.