BİLGİLENDİRME BÖLÜMÜ

Merhabalar

Zor günlerden geçtiğimiz bu zamanlarda deprem bölgesindeki tüm vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

Bugün Dr. Kamil Arslantaş'a diyaliz tedavisinin çeşitlerini sorduk. Hepimizin anlayabileceği bir dilde aktarmaya özen gösterdi kendisi. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Başlamadan önce bazı terimleri kısaca açıklamak istiyorum.

ARTER ( ATARDAMAR ): Kalpten vücuda kan taşıyan damardır.

VEN ( TOPLARDAMAR ) :Kanın kalbe toplanmasını sağlayan damardır.

FİSTÜL : kendi damarlarının yüzeyselleştirilerek, ven ve arterin birleştirilmesi ile oluşturulan alandır. Fistülün olgunlaşıp kullanılabilmesi için belli bir zaman gerekir. Yaklaşık 2- 3 ay arası.

KATETER : Acil diyaliz gerektiğinde, fistül olgunlaşmadan kullanılamayacağından, kanın rahat alınıp verilmesi sebebiyle, damar içine kateter denilen boru benzeri bir madde yerleştirilir.

SORU: : Kronik böbrek yetmezliğinin kaç çeşit tedavisi vardır? Bu tedaviler nasıl yapılır?

DR. KAMİL ARSLANTAŞ: Kronik böbrek yetmezliğinin 3 tedavi algoritması vardır.

1- Hemodiyaliz

2- Periton diyaliz

3- Organ nakli

Ve son dönemde uygulamaya başlanan EV DİYALİZİ.

HEMODİYALİZ: Kişinin kanının bir makine yardımıyla alınıp, suni kapillerle temizlenip, geri verilmesidir. Hemodiyalizde kan ya kateterler vasıtasıyla ana damarlardan alınır ya da fistül dediğimiz kişinin kendi damarlarının yüzeyselleştirilerek arter (atardamar) ve ven (toplardamar) birleştirilmesinden oluşan bir alandan kan alınabilir.

PERİTON DİYALİZ: Kateter vasıtasıyla karın bölgesinden, karın boşluğu ve karın zarı arasına sıvı verilerek bu sıvının sürekli doldur-boşalt yöntemiyle, kendi karın zarı vasıtasıyla kanındaki toksik maddelerin temizlenmesi yöntemidir. Periton diyalizin üstünlüğü, kişi istediği her yerde kendi solüsyonlarıyla diyalizini yapabilir. Aletli periton ve aletsiz periton olmak üzere iki çeşittir. Aletli periton diyalizi, genellikle periton diyaliz merkezlerinde yapılır. Aletsiz periton diyalizi her yerde yapabiliriz. Tabii eğitim almak şartıyla.

ORGAN NAKLİ : Bu konuyla ilgili bilgileri ayrı bir bölümde size anlatacağım.

EV DİYALİZİ : Hemodiyalizin son dönemlerde diyaliz merkezleri dışında, evde su sisteminin yerleştirilmesi ile ev diyalizi denen bir sistemi daha vardır. Kişinin bir diyaliz teknikeri ya da hemşiresi varsa eğitim almadan tedavi yapılır. Ancak böyle bir imkanı yoksa, ruhsatı olan merkezlerde Nefrolog ve hemşire ile 3 ay kadar hemodiyaliz eğitimi verilir. Makineyi nasıl kuracağı, damar yolu girişi, nasıl setleme yapılacağı öğretilir. Solüsyon, gerekli malzeme ve kapil devlet tarafından aylık olarak kişiye ücretsiz teslim edilir. Kişi evinde bu sistemi kurup, hemodiyaliz uygulayabilir. En önemli avantajı ; diyalizi 4 saat değil, 6-8 saat arasında haftada 3 gün yapar. Uzun diyaliz, kısa diyalizden daha üstündür.

Bugün doktorumuzun da verdiği bilgilerle diyaliz tedavi şekillerini anlaşılır bir dille yazmaya çalıştım. Teknik açıdan anlaşılırsa, psikolojik açıdan uygulama kolay olur.

Sevgi ile kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.