22 MART DÜNYA SU GÜNÜ / GİZEM MEYDAN

Merhaba,

Hayatımızda “Su gibi aziz ol” deyimi kadar güzel bir deyim yok. Bende bugün “22 Mart Dünya Su Günü” olduğu için bir şeyler yazmak istedim.

Su yaşamımızda en önemli vazgeçilmez kaynağımızdır. Ve su sonsuz bir kaynağımızda değil maalesef. Avrupa’daki ve Dünyadaki diğer ülkeler incelendiğinde Türkiye,  kişi başına kullanılabilir su miktarı açısından su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olarak göze çarparken, sanki hiç tükenmeyen bir kaynakmış gibi gereksiz yere suyu tüketiyoruz.

Su, temizlikten yiyecek ve içeceklerimize kadar hayatımızın her alanında ihtiyacımız olan bir kaynak. Eğer suyu gereksiz yere kullanmaya devam edersek, suyun arkası gelmeyecek gibi kullanırsak bizlerin ve gelecek nesillerin en büyük sınavı olacak.

Gelecekte en büyük tehlikelerden biri olduğunu bile bile hiç umursamadan, yarını düşünmeden suyu israf etmeye devam ediyoruz.

En basit örneği günlük hayatımızda bile elimizi yüzümüzü yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, duş alırken ya da bulaşıkları yıkarken musluğu sonuna kadar açıp kullanıyoruz. Ama fark etmediğimiz bir şey var. Duşta bir dakika harcadığımız su bile 15 litre. Dişlerimizi fırçalarken musluğu açık bıraktığımız için dakikada 9 litreye kadar suyun boşa gitmesine sebep oluyoruz ya da bozuk bir musluğu tamir etmediğimizden o musluk damlaya damlaya haftada 90 litreye kadar boşa su akıtabiliyor.

Suyu gereksiz yere kullanmakla beraber var olan su kaynaklarımızı da kirletip yok etme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyoruz. Yaşamımızın devamlılığı ve daha iyi bir hayat istiyorsak eğer suyumuzu koruyup su kriziyle karşı karşıya kalmamak için elimizden gelenin fazlasını yapıp bilinçli davranmalıyız.

Doğal kaynaklarımız azalıyor insan neslini gelecekte kötü günler bekliyor. Nasıl olsa ben olmayacağım diyerek gereksiz yere suyumuzu israf etmememiz gerekir.  Bu işe ilk önce kendimiz suyu nasıl gereksiz yere kullanmamayı öğrenek, etrafımızdaki herkesi bilinçlendirip onlara örnek olmakla başlayabiliriz. Her şey için geç değil.

Dilerim ki daha bilinçli davranarak, susuz kalmayız. Hoşçakalın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.