“Maden Ocağı peşkeş mi çekiliyor?”

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Salihpaşalar mevkiindeki kömür alanlarının kamulaştırılması çalışmalarını meclise taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplandırılmak üzere soru...

“Maden Ocağı peşkeş mi çekiliyor?”

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Salihpaşalar mevkiindeki kömür alanlarının kamulaştırılması çalışmalarını meclise taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Salihpaşalar bölegesindeki kömür alanlarının kamulaştırma çalışmalarını meclise taşıdı. “Muğla ilimiz maden potansiyeli bakımından zengin sayılabilecek bir ilimizdir. Bu madenlerden en önemlilerinden birisi de linyit kaynaklarıdır. İlimizdeki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin kömür ihtiyaçları bu kaynaklardan karşılanmaktadır. İlimizde Yatağan Termik Santralinin kömür ihtiyacını karşıladığı maden sahalarından birisi de Muğla- Yatağan arasındaki Salihpaşalar Köyü içindeki maden ocağıdır. Bahsi geçen kömür ocağı 1993 yılından 2007 yılına kadar özel bir şirket tarafından işletilmiştir. Madenin 2007 yılında “Anadolu Madencilik” adlı bir şirkete devredilmesiyle birlikte; kalite ve kapasite verileri dahi incelenilmeden, “Sosyal Yardım” adı altında dağıtımı yapılan kömürler ve Yatağan Termik Santralinin Enerji ihtiyacı buradan karşılanmaya başlanmıştır. Bu dönemde Ege bölgesindeki bir çok “Sosyal Yardım” adı altındaki kömür dağıtımının kaynağının da, bu maden ocağı olduğu söylenmektedir. Ancak maden ocağı bahsi geçen şirket tarafından 4 yıl işletilmesinin ardından kamulaştırılmıştır. Öte yandan Yatağan Termik Santralinin özelleştirileceği bizzat sorumlular tarafından da zikredilmiştir. Özelleştirme öncesinde bu maden ocağının kamulaştırılması maden ocağının özelleştirme ihalesini alacak olan kişi veya kişilere peşkeş çekileceği söylentilerine sebep olmuştur.” Diyen Erdoğan, bakandan şu sorulara cevap istedi:

-Salihpaşalar mevkiindeki maden ocağı, Anadolu Madencilik tarafından 2007 yılında ne kadar ücret karşılığında satın alınmıştır?

-Maden ocağının kamulaştırılması karşılığında “Anadolu Maden”  adlı şirkete ne kadar ücret ödenmiştir?

-Salihpaşalar Köyünde bulunan maden ocağının rezerv tespit çalışmaları; hangi tarihlerde, neye göre, hangi kurum veya kuruluş tarafından yapılmıştır?

-Salihpaşalar Köyünde bulunan maden ocağının rezervi ne kadardır?

-Bahsi geçen Maden Ocağını 2007 yılında satın alarak 2012 yılına kadar işleten şirketin sahibi kimdir?

-Maden Ocağının kamulaştırılmasının sebebi nedir?

-Özelleştirme çalışmaları kapsamına alındığı ve en kısa sürede özelleştirileceği söylenen Yatağan Termik Santralinin özelleştirilmesi süreci ile bu bahsi geçen maden ocağının kamulaştırılmasının arasında bir bağlantı var mıdır?

-Bahsi geçen maden ocağının özelleştirilmesi düşünülen Yatağan Termik Santralini alacak kişi veya kişilere peşkeş çekilmesi durumu mu söz konusudur?

-Kamulaştırmanın ekonomik yönden getirileri ve götürüleri ne olacaktır?

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.