Latmos'a yazık oluyor

Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow Bindokat, Milas’ta dünyada ilk insan tasvirinin yapıldığı mağara resimlerinin yer aldığı Beşparmak Dağları'nın (Latmos) milli park ilan edilmesini istedi.Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler...

Latmos'a yazık oluyor

Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow Bindokat, Milas’ta dünyada ilk insan tasvirinin yapıldığı mağara resimlerinin yer aldığı Beşparmak Dağları'nın (Latmos) milli park ilan edilmesini istedi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyesi Dr. Anneliese Peschlow Bindokat, dünyada ilk insan tasvirinin yapıldığı 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu Milas’taki Beşparmak Dağları'nın (Latmos) milli park ilan edilmesini istedi. Dr. Anneliese Peschlow Bindokat, Beşparmak Dağları'nın taş ocakları yüzünden tahrip olduğuna da dikkat çekti.

Fransa'da 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu, milli park ilan edilen Mont Bego Dağı'nda inceleme yaptığını belirten Dr. Peschlow Bindokat, iki dağı karşılaştırdı. 30 yıldır Aydın ve Muğla il sınırları içindeki Beşparmak Dağları'nda kaya resimleri üzerine araştırmalar yapan Dr. Peschlow Bindokat, Latmos'un Ortaçağ'dan kalan yazılı belgelerde kutsal sayıldığının kanıtlandığını belirtti. Yazılı bir belge bulunmamasına rağmen 2 bin yıllık kaya resimlerinin yer aldığı Fransa'nın Nice kentinin kuzeyindeki Mont Bego Dağı'nın kutsal sayılıp milli park ilan edildiğini anlatan Dr. Peschlow Bindokat, şunları söyledi: “Mont Bego Dağı'nın en önemli özelliği, M.Ö. 2000 yılına ait Gök Tanrısı sembolleri, farklı silahlar ve çeşitli hayvanlara ait kaya resimlerinin bulunması. Çok az insan figürü var. Ancak bu resim ve figürler dünyanın farklı dağlarında görülüyor. Milli park statüsünde olan ve koruma altına alınan dağda yaygın bir şekilde ekoturizmi yapılıyor. Bölgeyi iyi bilen rehberler eşliğinde geziliyor. Konulan belli kurallara uymayanlara yüksek para cezaları kesiliyor. Mont Bego'daki yerel halkı yüzlerce yıllık geleneklerini sürdürüyor. Beşparmak Dağları'ndaki kaya resimleri, figürler ise benzersiz ve başka yerde yok. Latmos'ta Ortaçağ'a ait manastırlar, taşevler, kaleler de var. Ekoturizm hayata geçirilirse buralar konaklama amacıyla kullanılabilir. Birçok yerine ulaşım da kolay. Milli park ilan edilip koruma altına alınmaması ve maden ocakları büyük sorun. Tarih ve doğa her geçen gün tahrip oluyor. Latmos'a yazık oluyor.”

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.