LAGİNA KUTSAL ALANI KUZEY STOA ÇALIŞMALARI BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAM

MUSTAFA AKTAŞMuğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’ndeki Lagina Kutsal Alanı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığına bir ekip tarafından arkeolojik...

LAGİNA KUTSAL ALANI KUZEY STOA ÇALIŞMALARI BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAM

MUSTAFA AKTAŞ

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’ndeki Lagina Kutsal Alanı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığına bir ekip tarafından arkeolojik kazı, araştırma, konservasyon, restorasyon ve çizim çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda 3 bin yıllık Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yürütülen çalışmalarda yapılar aşamalı olarak ayağa kaldırılarak turizme kazandırılıyor.

Kuzey stoa restorasyon çalışmalarının kısmen tamamlandığını, diğer projelerin devam ettiğini belirten Stratonikeia ve Lagina kazı başkanı Prof.Dr. Bilal Söğüt bu konuda verdiği bilgide şunları söyledi:

“Kazı burada da antik dönemlerden günümüze yapılarda çalışmalar yürütmektedir. Lagina’da antik yapıların yanı sıra Mehmet Harman Bağ evi özgün mimarisi ve çevresindeki eklemeleri ile birlikte en iyi şekilde korunmuş bağ evi öreğini oluşturmaktadır. Burada ayrıca Kuzey Stoa’da arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Lagina’da hiç ara verilmeden yılın 12 ayı çalışmalar sürdürülmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan desteklerin dışında alanda Kaymakamlığı ile birlikte Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) projesi olarak yürütülmektedir. Bu çalışmalardan birisini de Lagina Hekate Kutsal Alanı içinde, Kuzey Stoadaki sütunların restorasyonu çalışmaları oluşturmaktadır. Burada GEKA kapsamında yapılan çalışmalar tamamlanmıştır. Bu çalışma kapsamında Lagina Hekate Kutsal Alanı’nda 4. Kapı olan, Başneokoros Tryphon’un kapısı üzerindeki yazıtı ile birlikte orijinal yerinde restore edilmiştir. GEKA projesinde olmamakla birlikte burada yapılması gereken ilave sütunların dikimine yönelik çalışmalar da sürdürülmektedir.”

“ÇALIŞMALARDA TİTİZ DAVRANIYORUZ”

Yapılan çalışmalarda geçmiş tarihin aslına uygun yansıtılmasının önemini vurgulayan Söğüt, “Bu çalışmaların yapılması, tarihi alan içinde bütünlüğün korunması, yapıların orijinal yüksekliğinin herkes tarafından görülebilmesi ve alanın daha iyi anlaşılması için büyük önem arz etmektedir. Çalışmanın bu bölümü Muğla Valimiz Sayın Orhan Tavlı’nın vermiş olduğu desteği ile tamamlanacaktır. Şimdi bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Kültür Varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması hususunda verdiği ilave destekler için Sayın Valime çok teşekkür ederim. Yerli ve yabancı pek çok ziyaretçinin, özel gruplar halinde Lagina’ya geldiği bilinmektedir. Lagina’ya gelen ziyaretçiler kuzey stoa ile ilgili orijinal sütunların büyüklüğünü ve bunun üzerindeki üst yapı elemanlarının bir bölümünü yerine görebilecekler. Ayrıca tapınağın stoaya bakan kuzey bölümünde yer alan alınlık ile ilgili çalışmalar da başlatılmıştır Lagina’da 2021 yılı çalışmaları başladı ve yıl sonuna kadar devam edecektir” dedi.

“DOĞAL DEĞERLERİMİZİ HEM KORUYOR HEM DE GELECEK NESİLLERE AKTARIYORUZ”

Söğüt, son olaral şunları söyledi: “Ben 2016 yılında, Lagina kazı başkanlığı görevini aldıktan sonra da aynı yerde bakımını yapmaya devam ettim. Bu zeytin ağacının, Lagina’nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan karşılama merkezi projesinde bulunduğu yerde, olduğu şekilde korunmaya devam edilmesine karar verilmiştir. Bu nedenle şimdiki yerinde, bilimsel yayınlarda bilindiği şekilde korunmaya ve yaşatılmaya devam edecektir. Yerli ve yabancı sadece bu ağacı görmek için gelen ziyaretçiler bulunmaktadır. Biz Stratonikeia’da olduğu gibi Lagina’da da tarihi ve doğal değerlerimizin tamamını hem koruyor hem de gelecek nesillere güzel bir şekilde aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.