Kumluova minik Nehir için teyakkuzda

Fethiye’de sivrisineğin ısırması sonucu ölümcül bir hastalığa yakalanan 2.5 yaşındaki Nehir Kaşlı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 5 hafta kemoterapi tedavisi gördü.Doktorların yakından ilgilenip iyileştirdiği...

Kumluova minik Nehir için teyakkuzda

Fethiye’de sivrisineğin ısırması sonucu ölümcül bir hastalığa yakalanan 2.5 yaşındaki Nehir Kaşlı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 5 hafta kemoterapi tedavisi gördü.

Doktorların yakından ilgilenip iyileştirdiği Nehir Kaşlı’nın yeniden rahatsızlanmaması ve sivrisinek ısırmaması için Kumluova Belediyesi sürekli bir ilaçlama çalışması başlattı. Fethiye’nin Kumluova Beldesi’nde sera işçiliği yapan Mehmet ve Kadriye Çiftçi’nin kızları oturan Mehmet ve Kadriye çiftinin kızları Nehir, 2 Eylül tarihinde yüksek ateş ve kusma şikayetiyle Fethiye Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Minik Nehir’e, sevk edildiği Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematoloji- Onkoloji Bölümü’nde yapılan testler sonucunda, nadir görülen bir kan hastalığı olan ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan ’Hemafagositik sendrom (HLH)’ teşhisi konuldu.

Hastalığın genetik olup olmadığını araştıran doktorlar, hastalığın küçük kızı ısıran sivrisinekten bulaştığını tespit etti. 5 hafta kemoterapi tedavisi gören küçük kızın, kan değerlerinde düzelme oldu. Kemoterapi tedavisi nedeniyle saçları dökülen minik kız, sağlığına kavuşarak Kumluova’daki evine döndü. Kumluova Belediye Başkanı Alim Karaca Nehir Kaşlı’nın anne ve babasını ziyaret ederek bilgi aldı. Sivrisinekle mücadeleyi çevrede devamlı yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Alim Karaca, bu mücadelenin arttırılacağını aileye destek verileceğini söyledi.

Belediye sahip ve destek çıktı

Mehmet Kaşlı (40) çiftinin evinin çevresinde belediye ekipleri tarafından ilaçlama yapılırken ailenin yapacağı ilaçlama çalışmalarında ilacın belediye tarafından karşılanacağı ifade edildi. Çok zor bir dönem atlattığını imkansızlara rağmen kız için zor günler geçirdiğini söyleyen Mehmet Kaşlı; “Çocuğumuzun rahatsızlığı Eylül ayından önce ateşli hastalık olarak başlamıştı. İlk olarak burada sağlık ocağına götürdük. Burada bir netice alamayınca da Fethiye Devlet Hastanesine götürdük. Çocuğum Devlet Hastanesinde iki gün tedavi altında kaldı. Oradan da bir sonuç alamayınca çocuğumuzu Devlet Hastanesi Ambulans ile Antalya’ya sevk etti. Antalyada çocuğum 20 gün tedavi altında kaldı ve Antalya’da Sivri Sinek ısırmasından kaynaklandığını belirttikleri HLH Diye bir teşhis koydular. 20 günün ardından ise kemoterapi görmeye başladı. Bu süre zarfında devamlı olarak Antalya’ya gittik geldik. En son Temoterapi tedavisine giderken yeniden ateşlendi. Bu nedenle 10 gün daha hastanede tedavi altına alındı. Antalya’daki tedavisinin ardından çocuğum şuanda sağlığına kavuştu. Benim üç tane çocuğum var ve bu bölge ormana yakın olmasından dolayı sivrisinek çok oluyor. Diğer çocuklarımda böyle bir rahatsızlık olmadı. Şuanda bir ilaç aldık ve bu ilaç ile evimizin içini ve dışını sürekli sivrisinek gelmesin diye ilaçlayarak önlem almaya çalışıyoruz. Kemoterapi gördüğü sırada saçları dökülmüştü ama şuanda sağlığına kavuşunca saçları da yeniden çıkmaya başladı” dedi.

Sivrisineklerden uzak tutuyorlar

Anne Kadriye Kaşlı ise “Çocuğum ateşli hastalığa yakalanınca hastaneye götürdük. Doktorlar ile eşim görüştü doktorlar sivrisinek ısırması sonucu rahatsızlandığını söylemişler. Ama eşim bize üzülmeyelim diye hiçbir şey söylemedi. Biz sonradan öğrendik. Bizim üç çocuğumuz var en büyük çocuğumuz Yusuf Can (7) ilkokul 2. sınıfa gidiyor. En küçük çocuğumuz Atilla henüz 11 aylık. Bu rahatsızlanan çocuğumuz Nehir ise 2,5 yaşında. Nehir’in dışında diğer iki çocuğumuzda böyle bir rahatsızlık ile karşılaşmadık. Allahıma çok şükür çocuğum sağlığına kavuştu bu konuda çok mutluyuz. Şimdi çocuğumuzu sivrisinekten korumak için sürekli olarak evimizin içini ve dışını ilaçlıyoruz” diye konuştu.

Havadan ilaçlama istenecek

Aileyi evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulunan Kumluova Belediye Başkanı Alim Karaca ise “Bu arkadaşlarımızı bizden daha iyi tanıyan başka birisi olmaz. Bu insanlarımız emekçi insanlar. Köylerinden kalkıp buraya kadar gelmişler. Çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar. Üç çocuğu ile bu alemiz burada serada çalışarak ekmek paralarını kazanmak için mücadele ediyorlar. Bizim bu olaydan daha önce hiç haberimiz olmadı. Biz bu olayı daha yeni öğrendik. Ben bir belediye başkanı olarak değil şahsım olarak Alim Karaca olarak bu arkadaşlarıma söz veriyorum, bundan sonra kendileri için yapabileceğimiz bir şey olursa her zaman Alim Karaca olarak yanlarında olduğumu bilmelerini istiyorum. Ben bunu belediye başkanı olmadan öte şahsım olarak Alim Karaca olarak söz veriyorum. Gerek hastane konusunda gerek ilaçları konusunda gerekse eğitim gören diğer öğrencimizin eğitimi için gereken her konuda yardımcı olamaya hazırım. Bizler belediye olarak zaten beldemizde sivrisineklerle mücadele konusunda Lavrasit çalışması yapıyoruz. Yaz döneminde ise sürekli ilaçlama yapıyoruz. Bu mücadelemizi biz sürekli yapıyoruz ama burası bu arkadaşlarımızın yaşadığı yerin hemen yan tarafında tam 8 Bin dönümlük orman arazisi var. Bu ormanda birçok gölet var. Bunun yanında buranın hemen yanından geçen bir eşen çayı mevcut. Bu ormanlık alanın havadan ilaçlanması içinde gerekli olan mercilere yazılar yazacağız ve bu ormanlık alanın havadan ilaçlanmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

 

Bu haber toplam 72 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.