Kıyılarda yağma endişesi

Yeni düzenleme ile birlikte ülkemizde 1124 km ile en fazla kıyı şeridine sahip olan Muğla kıyılarını yağma ve betonlaşma bekliyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı yeni torba yasa ile sahillerde yağma endişesi...

Kıyılarda yağma endişesi

Yeni düzenleme ile birlikte ülkemizde 1124 km ile en fazla kıyı şeridine sahip olan Muğla kıyılarını yağma ve betonlaşma bekliyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı yeni torba yasa ile sahillerde yağma endişesi yaşanıyor. Bunun için öncelikle 50 metre olan Kıyı Kenar Çizgisi 10 metreye çekilerek kaçak yapılaşmanın da yasalaşmasının önü açılıyor. 50 metrelik kışı çizgisini 10 metreye indirecek olan düzenleme hazırlığıyla büyük tartışma yaratan bakanlık, kıyı kenar çizgisi çalışmalarını bitirdi. Bu kapsamda sahilde denize kıyısı bulunan 22 kentin 16’sında kıyı kenar çizgisi tespit edildi. Aralarında Muğla’nın da bulunduğu bu illerde kıyı kenar çizgisinin belirlenmesiyle hangi bölgelerin imara açılacağı da ortaya çıkmış olacak.

Muğla en uzun kıyı şeridine sahip

Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde en fazla kışı şeridine sahip il Muğla. Ülke turizminin önemli merkezlerinin bulunduğu Muğla’nın sahil şeridinin uzunluğu 1124 km. Yeni düzenlemenin yasalaşması durumunda kıyılardaki yağma ve betonlaşmadın en fazla etkilenecek olan illerin başında da Muğla geliyor. Yeni düzenleme ile ülkedeki sahillerinin tümümün beton yığını haline geleceğini belirten uzmanlar, “ Mevcut yasada kıyı kenar çizgisi 50 metre. Yani denize en yakın bina 50 metre uzaklıkta olması gerekiyor. Ancak torba yasa taslağında kıyı kenar çizgisi 10 metreye indiriliyor. Böylece 8 bin 333 bin kilometre uzunluğundaki Türkiye sahillerinde 333 bin 320 kilometre karelik bir alan ortaya çıkacak ve yağmaya açılacak. Sahillerimiz beton yığınlarına dönecek. Yeni rant kapıları açılacak. Sahillerin yapılaşmaya açılarak tesis ve konuta çevrilmesiyle kaçak olanların affedilmesi, bunlara ruhta verilmesi de amaçlanıyor.

Kıyılardaki her tür ve ölçekteki arsa ve arazilerin imar planı, mevzii imar planı ve plan tadilatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildi. Sahil belediyeleri, söz ve karar sahibi olmaktan tamamen çıkartılarak yetkileri bakanlığın eline geçecek. Bu sahillerin çeşitli tesislerle kirlenmeye ve betonlaşmaya açık hale geleceğini ortaya koyuyor”dediler.

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.