Kırmızı Böcekler, palmiyeleri istila etti

Muğla’nın turistlik ilçesi Marmaris’te 2014 yılında tespit edilerek bölgenin karantinaya alınmasından sonra mücadele başlatılan “Kırmızı Palmiye Böceği “ istilası sürüyor. Bölgede şimdiye kadar 50 den fazla palmiye...

Kırmızı Böcekler, palmiyeleri istila etti

Muğla’nın turistlik ilçesi Marmaris’te 2014 yılında tespit edilerek bölgenin karantinaya alınmasından sonra mücadele başlatılan “Kırmızı Palmiye Böceği “ istilası sürüyor. Bölgede şimdiye kadar 50 den fazla palmiye ve hurma ağacı hastalıktan etkilenerek imha edilirken , yüzlerce ağaçta da hastalık tespit edildi.

Marmaris’e Mısır'dan getirilen İthal Palmiyeler, böcek istilası ile karşı karşıya. Palmiye ağaçlarına büyük zarar veren kırmızı palmiye böceğine karşı 2014 yılında yoğun bir çalışma başlatıldı. Karantinaya alınan bölgede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri ile belediye olmak üzere, böceğin etkilerini yok etmek için 1 yıldan bu yana etkin mücadeleye devam ediliyor.

Son olarak İlçe Orman İşletme Müdürlüğü önündeki 2 adet Datça Hurması , 1 yıldan bu yana etkin mücadele edilmesine rağmen böcek istilası sonucu imha edilmek zorunda kaldı. Orman İşletme yetkileri, hastalıklı 2 Datça hurmasını bu sabah vinç yardımıyla yerinden sökerek imha etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Marmaris Orman işletme Müdürü Hakan Zeybek şöyle konuştu: “ Orman İşletme Müdürlüğümüz önünde 2 adet Datça Hurması bulunmaktaydı. Bu 2 ağaçta tespit edilen kırmızı palmiye böceği ile yaklaşık 1 yıldır mücadele ettik.Çok değişik zamanlarda hem biyolojik hem de mekanik olarak mücadele etmemize rağmen , böceğin vermiş olduğu zararı önleyemedik. Bahar ayları ile birlikte ağaçların canlanacağını düşünerek bir müddet daha bekledik ancak yapmış olduğumuz kontrollerde her iki ağacında hayati fonksiyonlarını yitirdiğini tespit ederek yerinden sökülmelerinin uygun olduğuna karar verdik. Bu ağaçların yerine önümüzdeki günlerde dekoratif 2 ağaç dikeceğiz.

“Çıkan haberler bizi üzdü”

Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, yerel basında bir gazetede haklarında yazılan haberin kendilerini üzdüğünü ifade ederek şöyle konuştu: Bir gazetemizde Orman işletme Müdürlüğü’nün ayıbı ağaçları kuruttular gibi başlık atılması bizleri çok üzdü. Eğer bu haberi yapan gazeteci arkadaş bize ulaşmış olsaydı kendisine hastalıkla mücadele ettiğimizi açıklayarak bilgilendirirdik. Kırmızı palmiye böceği hastalığını ilçede ilk belirleyen biz olduk. Hastalıkla en etkin mücadeleyi belediyemizle birlikte biz yapıyoruz”.

Öte yandan, Marmaris’te 2014 yılında başlatılan kırmızı palmiye böceği hastalığı ile mücadelede 50 den fazla palmiye ağacı imha edilirken çok sayıda palmiye ağacında da hastalık tespit edilerek mücadele başlatıldı. Son olarak kaymakamlık komisyon kararıyla, hastalıkla mücadele kapsamında ,bahçesinde palmiye ağacı bulunan turistlik işletmeler gerekli tedbirleri alması konusunda uyarıldı. Uyarılara rağmen tedbir almayan işletmelere ise idari para cezası kesilecek.

Bu haber toplam 114 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.