Karavanını Adliye önünde yakacak

Gökova Körfezi Çınar Koyu İzci Kampı alanında karavanı ile 3 yıl önce kamp yapan Ekrem Örsoğlu’na, ormanlık alanda izinsiz kamp yaptığı, işgal ve faydalanma suçu iddiası ile açılan davada 6 bin TL para cezası çıktı....

Karavanını Adliye önünde yakacak

Gökova Körfezi Çınar Koyu İzci Kampı alanında karavanı ile 3 yıl önce kamp yapan Ekrem Örsoğlu’na, ormanlık alanda izinsiz kamp yaptığı, işgal ve faydalanma suçu iddiası ile açılan davada 6 bin TL para cezası çıktı. Örsoğlu, hukuk yollarının kapanması durumunda karavanını Muğla Adliyesi önünde yakacağını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını söyledi.

Türkiye’de ilk defa karavan tatilcisine, “Orman arazisini işgal ve faydalanma” iddiası ile 6 bin TL para cezası kesildi. 2011 yılında Muğla’nın Gökova Körfezindeki Çınar Koyu’na karavanı ile tatile gelen İzmirli Ekrem Örsoğlu, 3 yıldır devam eden davada 6 bin TL para cezasına çarptırıldı. Örsoğlu, para cezasını ödemez ise 10 ay hapis yatacak.

Yıllardır izci kampı olarak kullanılan Ula ilçesine bağlı Gökova Çınar koyuna karavanı ile tatile gelen Ekrem Örsoğlu hakkında, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü memurları tarafından orman arazisini işgal ve faydalanma suçu işlediği gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Muğla 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava, 1 Ekim 2014 tarihinde sona erdi. Son duruşmada, savcılık, Akyaka Mahallesi Çınar mevkisinde bulunan ve kesinleşmiş orman tahdidine görev devlet ormanı sayılan Gökova Orman İşletme Şefliğinin 54 ve 55 nolu bölmesinde ‘Tescilli kamp’ alanı olmayan yerde karavan ve çadır kurduğu, uyarıya rağmen karavan ve çadırı kaldırmadığı, bu şekilde işgal ve faydalanma suçu işlediği hükmüne vardı. Mahkeme heyeti savcılığın mütalaasını kabul ederek, Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda suça konu yerin orman sınırlarında kalan yerin olduğunu belirterek cezalandırılmasına karar verdi. Karar sonunda Ekrem Örsoğlu’na 10 ay hapis cezası, hapis cezasının da 6 bin TL para cezasına çevrilmesine, para cezasının 24 eşit taksite ödenmesine, paranın ödenmemesi durumunda da 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

“Karavan turizm cezalandırılıyor”

Kararın ardından açıklama yapan Ekrem Örsoğlu, mahkemenin skandal bir karara imza attığını ileri sürerek şunları söyledi: ”Karavanla kamp yapmak cezalandırılmıştır. Yargı eliyle orman arazisinde karavanla kamp yaptığım için cezalandırılan ilk kişi unvanını aldım. Aynı hâkim tarafından Muğla 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, 3621 sayılı kıyı kanununa muhalefet suçu işlediğim gerekçesiyle 2 bin TL İdari para cezası verilmişti. Yerel mahkemenin bu kararını temyize gönderdim. Yargıtay 3. Dairesinin 2013/44175 sayılı kararlarıyla, işgal ve faydalanma suçunun oluşturup, oluşturmadığım hususunda bir değerlendirme yapılmadan hüküm kurulduğundan yerel mahkemenin ilk kararını bozmuştur. Aynı dava ile ilgili yeniden savunma vererek şahit talebinde bulunarak suçsuz olduğumu, 6831 sayılı yasada belirtildiği gibi orman arazisini işgal etmediğimi, sadece karavanımı park edip, sportif faaliyetlerde bulunduğumu belirttim. Ancak sonradan sunduğum deliller de göz önünde bulundurulmayıp, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmaksızın bu suçu işleyip, işlemediğim mütalaası yapılmadan yeniden hüküm kurularak bu sefer de 6831 sayılı yasaya muhalefetten mahkûm edildim”

Alan mesire yeri oluyor

Ekrem Örsoğlu’nun 6 bin TL para cezası yemesine neden olan alan C tipi mesire yeri olarak kiraya verilecek. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü 15 Ağustos 2014 tarihinde DSİ, Jandarma ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazarak daha önce İzci Kampı olarak kullanılan alanın C tipi mesire yeri yapılması ve kiraya verilmesi konusunda ilgili kuruluşlardan bilgi istedi. Kurumlara gönderilen yazıda, “Eski izci kampı olarak kullanıldığı dönemde içerisinde yapılmış WC’ler halen günübirlik gelen tatilciler tarafından kullanılmaktadır. Ancak, temizliği düzenli olarak yapılmamaktadır. Yaz döneminde alanın aşırı kalabalık olması nedeniyle yoğun bir çöp kirliliği oluşmakta ve yangına hassas bir bölge olması sebebi ile tehlike oluşturmaktadır. Bu sebepler ve vatandaşın bu bölgeye olan yoğun talepleri göz önüne alınarak bu alanın mesire yeri olarak tesis edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir” denildi.

“İnsan Hakları Mahkemesine gideceğim”

Ekrem Örsoğlu, hukuk mücadelesini sonuna kadar arayacağını belirterek, “Şimdi tekrar Yargıtay'a giderek, hukuk mücadelemi sürdüreceğim. İnanın hiç kimseden yardım almadan tek başıma verdiğim bir hukuk ve çevre mücadelesi. Yargı süreci devam ediyor. Bu karar kamp, karavan dünyası ve ülke turizmine vurulan bir darbedir. İç hukuk yollarımın kapanması halinde Muğla Adliyesi önünde karavanımı yakarak, İnsan Hakları Mahkemesine kadar hakkımı arama yoluna gideceğim” dedi.

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.