İstiridye Mantarı hasadı başladı

Dalaman ilçesinde ekimi başarılı sonuç veren İstiridye Mantarı’nın ilk hasadı başladı.Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Kapukargın köyünde üretimi başlatılan İstiridye mantarının hasadına başlandı.İstiridye mantarı...

İstiridye Mantarı hasadı başladı

Dalaman ilçesinde ekimi başarılı sonuç veren İstiridye Mantarı’nın ilk hasadı başladı.

Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Kapukargın köyünde üretimi başlatılan İstiridye mantarının hasadına başlandı.

İstiridye mantarı deneme üretimi ve hasadı hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz; "İlçemizde ilk kayın mantarı üretimine Kapukargın köyünde ortak iki üretici olan Umut Akdeniz ve Ekrem Karagöz tarafından yapılmaya başlandı. Müdürlüğümüze başvuruda bulunup, istiridye Mantarı yetiştirmek istediklerini bildirdiler. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak Kendilerine teknik bilgilendirme yaptık ve misel ekişlini gerçekleştirdik. Şimdi hasadına başlandı. Üretim materyali olarak buğday sapları, reçinesiz odun talaşı ve misel (mantar Tohumu) kullanılmıştır. Kimyasal hiçbir ürün kullanılmamıştır. Bu doğal ürünün tüketicilerimiz tarafından beğeni göreceğini düşünüyoruz” dedi.

İstiridye mantarının faydaları hakkında da bilgiler veren Akdeniz; “Michigan Üniversitesinin İstiridye mantarı hakkında yaptıkları araştırmalara göre; Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır. Vitamin deposu olan İstiridye Mantarı, insan sağlığını koruyucu B vitaminleri, C ve D vitamini yönünden zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, bünyeyi hastalıklara karşı korur. Vücut hayvansal gıdalarla protein kadar da yağ alıyor ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut saf protein alır" demektedirler. Etin yerini tutan mantarın, protein değeri etten fazladır. İstiridye Mantarı; kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılmaktadır. Yorgunluğu giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir ve bedenin gelişmesinde yardımcı olur. Barsakların çalışmasını sağlar. Mantardaki 'Lentinian' adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir. Beyin kanamaları, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.