İsmail Gaspıralı anıldı

Türk Dünyasının en önemli fikir adamlarından birisi olan İsmail Gaspıralı ölümünün 100. Yıldönümünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden düzenlenen bir etkinlikle anıldı.Muğla Sıtkı Koçman Üniersitesi Türk Dünyası...

İsmail Gaspıralı anıldı

Türk Dünyasının en önemli fikir adamlarından birisi olan İsmail Gaspıralı ölümünün 100. Yıldönümünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniersitesi Türk Dünyası Topluluğu “Vefatının 100. Yılında İsmail Gaspıralı”  adlı bir panel düzenledi. Panelin açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Selim Öztürk ; “ İsmail Bey Gaspıralı Türk dünyasının sorunlarını tespit etmiş  ve çareyi birlikte ve eğitimde bulmuştur. Bütün ömrünü bu amaca ulaşmak için geçirmiştir.” dedi.

Panelin oturum başkanlığını Arş. Gör. Osman İlbaş yaptı. Panelin ilk konuşmacısı Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Kübra Erdoğan konuşmasında İsmail Gaspıralı’nın hayatı hakkında bilgi verdi.

Türkçe Eğitimi bölümü öğrencisi Olcay Bal konuşmasına; “  Onlarca devlet, tek millet dediğimiz içindir dilde birlik çabamız.” diyerek başladı. İsmail Gaspıralı’nın Dilde Birlik fikrini, “İstanbul’daki hamal ve kayıkçı ile Şarki Türkistan’daki deve sürücüsü ile koyun çobanını anlayabilmelidir.” Sözü ile ifade etti.

Tarih bölümü öğrencisi Nergis Akcan ise konuşmasında;” Gaspıralı’nın fikir dünyasının oluşmasına ilk tesir ailesinden ve yakın çevresinden gelmiştir. Rus asıllı hocalarının Türklüğü aşağılayan davranışları Gaspıralı’yı derinden etkilemiştir. Gaspıralı’nın fikir dünyasında odak noktasını büyük Türk birliği meydana getirmektedir. Bunun ilk adımı da dil ve kültür biriliğinin sağlanmasıdır. Ceditçilikten bahsetmek gerekirse kurduğu usul-ü cedit okulları ve çıkardığı Tercüman gazetesi bu harekette esas rol oynamıştır. Cedit kelimesinin anlamı yenidir. Ama İsmail Bey bunu sadece “yeni olarak değil” ‘yeni tefekkür, yeni insan, yeni evlat’ gibi anlamlar yüklemiştir. Ona göre ceditçilik akım değil harekettir.” Dedi.

İktisat bölümü öğrencisi Şeyma Taştan da  İsmail Gaspıralı’nın ‘işte birlik’ fikri hakkında konuştu. Türk cumhuriyetleri arasındaki dış ticarete ilişkin sorunlar ve  çözüm önerileri üzerinde durdu.  Taştan“ Türk cumhuriyetleri arasındaki dış ticerette hedeflenen rakamların yakalanabilmesi için ticaretin önünde engel teşkil eden sorunlar acil olarak ele alınmalıdır.” Dedi.

Panel sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri verilirken, oturum başkanlığı yapan Arş. Gör. Osman İlbaş’a plaket takdim edildi.

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.