İş Güvenliği Toplantısı yapıldı

İş Güvenliği Toplantısı Milas ilçesi Güllük Mahallesinde 7 işçinin ölümü ile sonuçlanan metan gazı faciasının yıldönümünde gerçekleştirildi.İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında...

İş Güvenliği Toplantısı yapıldı

İş Güvenliği Toplantısı Milas ilçesi Güllük Mahallesinde 7 işçinin ölümü ile sonuçlanan metan gazı faciasının yıldönümünde gerçekleştirildi.İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen toplantı 3 gün sürecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ev sahipliğinde üç gün sürecek ‘Türkiye’de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’ toplantısı başladı. Toplantının geçen yıl 17 Haziran tarihinde Milas Güllük Mahallesindeki atık su arıtma tesisinde metan gazı faciasında 7 kişinin hayatını kaybettiği tarihe denk geldi.

Toplantı, Muğla’da faaliyet gösteren maden, metal ve inşaat sektörlerine yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimini kapsıyor. Programın açılış konuşmasını yapan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli: “Öncelikli görevimiz, işsizlikle mücadele, istihdamın korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması. İkinci görev olarak da çalışma hayatı, iş hukuku, iş sağlığı ve güvenliği, yabancı işçilerin çalıştırılması kanunu, kaçak işçiliğin önlenmesi, sendikal yaşam gibi alt görevleri icra etme işi müdürlüğümüze verildi. 2012 yılında müstakil olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlülüğe girmesi bir süreç içerisine yayılarak peyder pey gelişmesini sağlayacak bir takvim öngörüldü. Kanunda teknik olarak nitelik ve nicelik yönünden iş yerleri sınıflandırıldı. Nicelik olarak iş yerlerinde çalışan kişi sayısı, nitelik olarak az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli gibi sınıflandırılmaya gidildi. Bu doğrultuda işverenler iş yerlerinde risk analizi yaptıracaklar hangi kategoride iseler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, işyeri hekimi mi çalıştıracaklar, hangi tür ekipmanları alacaklar buna karar vererek uygulayacaklar” dedi.

İş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcisi Mühendis Coşkun Demirci ise, “Muğla ili iş sağlığı ve güvenliği konusunda memnun edici faaliyet göstermiştir. 2014 yılında 35 ilde devam edecek bir proje bu. 2010 yılında başlayan Avrupa Birliği Bütçesi desteği ile gerçekleştirilen bir proje vardı. Ondan yola çıkılarak bu projenin yaygınlaştırılmasına karar verildi. Maden, metal ve inşaat sektörlerinin yoğun olduğu yerlerde yapılan bir proje idi. Muğla bu eğitimlerin verildiği 18’inci il. Eğitimlerde odak noktamız olan kitle, işveren, işveren vekili ve iş sağlığı güvenliği uzmanı. 3 gün boyunca işyerlerinde yapmaları ve almaları gereken tedbirler, iş güvenliği açısından kullanabilecekleri risk yöntemleri nelerdir gibi bir takım bilgiler verilmeye çalışılacak. Mevzuat geniş bir kitleyi etkiliyor. Çalışan, işveren, sivil toplum örgütleri bütün taraflar etkin, yetkin tavrını koymak zorunda kalıyorlar” dedi.

Programa Vali Mustafa Hakan Güvençer’in yanı sıra, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, daire müdürleri, maden, metal ve inşaat sektörleri temsilcileri katıldı.

Bu haber toplam 52 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.