İş Dünyası 2015’i bekleyecek

Muğla’daki odalar tarafından Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün’e 25 Maddelik talep ve beklenti iletildi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) salonunda gerçekleştirilen toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye...

İş Dünyası 2015’i bekleyecek

Muğla’daki odalar tarafından Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün’e 25 Maddelik talep ve beklenti iletildi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) salonunda gerçekleştirilen toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ticaret ve Sanayi Oda başkan ve yöneticileri, Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odaları Başkanları ve Büyükşehir Belediyesi’nin Daire Başkanları katıldı.

Karakuş taleplerini iletti

Oda ve Borsanın taleplerini Muğla ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş açıkladı. MUTSO Başkanı Karakuş, Muğla odaları olarak 10 yıldır ortak bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Karakuş, “Bizlerin bu ortak çalışması Türkiye’deki odalar ve borsalar içinde ilk ve tek örnek. Bugüne kadar yaptığımız bu örnek çalışmayı bundan sonra da Muğla Büyükşehir belediyemiz ile yürütmek arzusundayız. Ortak akılla, ortak fikirle yürütülecek çalışmaların muhakkak semeresini göreceğiz. Bunun için Muğla’daki 5 Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası ve Marmaris, Fethiye ve Bodrum Deniz Ticaret Oda başkanlarımızın yörelerindeki önemli gördükleri taleplerini 25 başlıkta topladık. Bu taleplerin içinde yerel bazda çözülecekler var, merkezi hükümet ile çözülecekler var. Bu taleplerin çözümünde işbirliği içinde olmamızın Muğla adına katkıları kat kat artacaktır” dedi.

Çalışmalar 2015’de başlayacak

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, göreve geldikten sonra iç organizasyonlar ile ilgili fikir ürettiklerini, birimlerin oluşturulmasını sağladıklarını söyledi. Gürün, “Büyükşehir seçimlerinin ardından göreve geldikten sonra olabildiğince iç organizasyon ile ilgili fikir ürettik. Eylül ayından itibaren ilçe ilçe ziyaretlere başlayacağız. 10 yıldır, 20 yıldır olmayan bazı olayların haklı olarak artık büyükşehir olduk, olsun deme gibi haklı talepler de var. Her şey bütçe ve bütçe şartlarına ve yetki alanlarına bağlı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği değerlendirilecek. Önümüzdeki bütün bir kış boyunca sizlerle bir araya gelerek tespitlerimizi yaparak stratejik planımızı oluşturacağız. 2015 yılının Mart-Nisan aylarından itibaren 2015 programımıza başlayacağız. Coğrafya olarak Muğla diğer Büyükşehirlere oranla çok farklı bir coğrafi yapıya sahip. Yıllardır ezberlediğimiz 1124 km. kıyı şeridimiz, Sayın valimizin hesaplatması ile 1494 km olarak çıktı. Neticede Muğla, Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip il. Muğla’da yapılacak çalışmaları hep birlikte yapacağız. Sizin fikirleriniz bizim için çok önemli. Oda ve Borsa’nın önerileri ve talepleri arasında yerel bazda çözülecekler var, bunun yanında merkezi yönetim ile çözülmesi gerekenler de var. Bunu da hep birlikte hareket ederek bu sorunun çözümünü için çaba göstereceğiz” dedi.

Odaların önemli talepleri var

Toplantıda oda başkanları yaşanan sıkıntıları ve talepleri şu şekilde dile getirdi.

İşyeri fazlalığı: Muğla’nın turizm ilçelerindeki en önemli sorun işyeri fazlalığı. İşyeri fazlılığı sezonluk işletmeler ile haksız rekabete neden oluyor. Yerleşik esnaf zarar görüyor. Yeni açılacak işyerleri ile ilgili daha ağırlaştırılmış kriterler ortaya koymasını bekliyoruz.

Ecrimisil sorunu: Kıyıların Milli Emlak Genel Müdürlüğünden kiralanarak Büyşükşehir’in organizasyonu ile ilçe belediyelere yetki aktarması suretiyle ecrimisil fiyatlarının yerel belediyelerce belirlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Antalya’da 7-14 lira olan ecrimisil bedelleri, Bodrum’da 35 liraya kadar yükseliyor.

Ödenek aktarımı: Yıllardır özellikle turizm bölgelerinde yaz ve kış nüfuslarının farklılık göstermesi nedeniyle ödenek aktarımında sıkıntı yaşandı. Şimdi Büyükşehir belediyemizin bunu göz önüne alarak turistik ilçelerimizin yaz ve kış nüfuslarını göz önüne alarak ödenek aktarmasını talep ediyoruz.

Su ve kanalizasyon şikayetleri: Su kanalizasyon hizmetlerinde vatandaşların sıkıntılarını aktarmada sıkıntı yaşadıkları belirlendi. 112 Acil Servis hizmeti gibi bir birim kurularak bu sıkıtı en aza indirilebilir.

Ulaşım sorunu: Ramazan Bayramı tatilinde Bodrum ve Akyaka trafiği felç oldu. En azından bu iki turistik yöre için alternatif yollar yapılabilir.

Yöre ürünlerinin değerlendirilmesi: Milas-Bodrum yolu üzerinde tarımsal amaçlı işletmelerin açılması teşvik edilmeli. Milas tarımın ağırlıklı olduğu bir ilçemiz. Zeytin, balıkçılık gibi ürünlerin bu işletmelerde satılarak yöre ürünlerinin değerlendirilmesi sağlanmalı.

Limanların işletilmesi: Belediyelere ait liman ve marinaların işletmeleri Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Liman ve marinalarda yapılacak yatırımlar konusunda Deniz ticaret Odaları ile istişare edilmesi ve bu liman ve marinaların ilçe belediyelere devredilmesini önemsiyoruz.

Gökova’da atık toplama sorunu: Dünyaca ünlü Gökova Körfezinde tek atık alım teknesi var. Atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda mutlaka çalışma yapılması gerekiyor.

Fethiye Kruvaziyer Limanı: Fethiye Türkiye’de 7. Büyük uğrak liman. Ama kruvaziyer limanı yok. Fethiye’ye mutlaka bir büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği kruvaziyer bir liman yapılması gerekir. Bu konuda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı çalışma mutlaka Büyükşehir belediyesi tarafından desteklenmeli.

Fethiye Körfezi doluyor: Fethiye Körfezi derelerin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle dolmak üzere. Temizlenmesine rağmen mevcut durumu çok iç açıcı değil. Fethiye körfezi ile ilgili bir yönetim planının hazırlanması gerekir.

Kayaköy İmarı: Kayaköy SİT alanında ve yapılaşma yok. Bu da kaçak yapılaşmayı doğuruyor. Kayaköy’de bir an önce imar planı yapılarak kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi gerekir. Kayaköy’ün restorasyonu veya pazarlanmasında Büyükşehir Belediyesi’nin desteğine ihtiyaç var.

Altyapı eksikliği: Göcek, Ölüdeniz, Hisarönü, Bozburun, Ovacık ve Marmaris’in bazı bölgeleri buna dahil edilebilir. Buralarının altyapısının kapasitesi çok düşük. Bu bölgelerin altyapı kapasitelerinin arttırılması gerekir.

Markalaşma: Muğla’nın markalaşma konusunda yapılan çalışmalar var. Fakat Muğla’nın dünya pazarında tanınması için mutlaka marka Ürdünlerin üretilmesi ve pazarlanması şart.

Zincir marketler sorunu: Türkiye’de belki de en fazla zincir marketin bulunduğu ili Muğla. Zincir marketlerde maalesef yerel ürün satışını gerçekleştiremiyoruz. Büyük marketler yasasında yerel ürünlerin satışı ile ilgili madde var. Ruhsat aşamasında bu maddenin uygulanması mecbur kılınabilir.

İhtisas Organize Sanayi: Muğla’da İhtisas Organize Sanayi çalışmalarını tamamladık. Yaz sezonunda 3-4 milyon nüfusa hitap eden bir bölgede olmamıza rağmen hiçbir yerel ürünümüzü paketleyemiyor ve pazarlayamıyoruz. Bu çalışmaların desteklenmesini istiyoruz.

Fuar Alanı: Bu çalışmamız ortaklaşa devam eden bir çalışma. Gerekli izinler alınıncaya kadar Odamız tarafından yapılması için destek bekliyoruz.

Marina ihtiyacı: Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip olmamıza rağmen Marina yapılacak alanlar belirlenmiş değil. Bu konuda yeni bir imar planı çalışması gerekiyor.

Feribot seferleri: Muğla’da sadece Büyükşehir tarafından yürütülen feribot seferleri Bodrum-Datça arasında yapılıyor. Bu seferlerin üç ay ile sınırlandırılması yerine yılın 12 ayında bu seferlerin düzenlenebilmesi için çalışma yapılması gerekiyor.

Balıkçı tekneleri için liman: Muğla’daki küçük balıkçı teknelerinin en büyük sorunu teknelerini bağlayabilecekleri küçük limanların olmaması.

Yörük Köyü Projesi: Muğla yılda 3 milyonu yabancı, 4 milyonu yerli olmak üzere toplamda 7 milyon turist ağırlıyor. Gelen turiste deniz, kum ve güneşin dışında alternatif turizm alanlarının da sunulması için Yörük Köyü projesinin desteklenmesini istiyoruz.

Uluslararası Hal: Bölgemiz her ne kadar turizm bölgesi olsa da tarımsal faaliyetlerin yapıldığı önemli bir bölge. Bunun için Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman bölgesinde uluslar arası bir Hal’e ihtiyaç var. Özellikle narenciye ve nar üreticisi her yıl milyonlarca lirasını toptancılara kaptırıyor. Uluslar arası bir hal yapıldığında hem o bölge tarımcısına katkısı olacak, hem de bu ürünlerin toptan satılmasının önün açılmış olacaktır.

Stratonikeia ve Lagina’nın tanıtımı: Stratonikeia Türkiye’nin en büyük antik kentlerinden birisi. Bu ören yerinin restorasyonu ve tanıtımı çok önemli. Ama yeteri derecede bu ören yerimizi tanıtamıyoruz. Bu konuda Büyükşehir belediyesinden destek bekliyoruz.

Bu haber toplam 71 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.