İçimizden biri

Röportaj: Turgay Şenol. Fotoğraflar: Batuhan Altun.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret odaları, sanayi odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsalarının Birleşmesi ile; özel kanunla kurulmuş, tüzel kişilere sahip, Kamu Kurumu niteliğinde mesleki üst kuruluştur. Türkiye odalar ve Borsalar Biriliğini oluşturan oda ve borsaların sayısı 365’e ulaşmıştır. Bünyesinde 178 Ticaret ve Sanayi Odası, 60 ticaret odası, 12 sanayi odası, 2 deniz ticaret odası ve 113 ticaret borsası bulunan TOBB’de toplam üye sayısı 1300000 kişi civarındadır.

Odalar ve borsalar arasındaki birlik ve dayanışmayı sağlamak, ticaret ve sanayinin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, üyelerin mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, üyelerin birbirleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ahlakı korumak gayesi ile kurulan, birlik, ekonomik durumla ilgili raporlar hazırlar. Milletler arası ticaret odasının Türkiye milli komitesini teşkil eder ve çalıştırır. Yabancı ticaret ve sanayi odalarının vekillik temsilcilik ve muhabirliğini yapar. Milletlerarası mesleki toplantılara; ayrıca milli ve milletlerarası sergi ve fuarlara katılır.

Muğla’da sivil toplum örgütlerinin en büyüğü Muğla Ticaret ve Sanayi odasının bugün konuğuyum. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı, Sayın Bülent Karakuş ile keyifli bir sohbet için bir araya geldik. Bence dolu dolu bir sohbet ile Muğla’yı ele aldık dersem doğru bir ifade kullanmış olurum. Buyurun sohbetimize…!

-Bülent Karakuş kimdir  ?

25.03.1963 tarihinde Muğla’da dünyaya geldim. İki kardeşiz. Dumlupınar ilkokulu, merkez ortaokulu, Turgutreis lisesi derken Ankara’da Hacettepe Üniversitesi biyoloji bölümünü bitirdim. 1985 yılında evlilik yaptım. Emin ve Özge adında iki evladım var.

-İş yaşantınızdaki gelişmeleri anlatır mısınız ?

1985 yılında aile işimizi devraldım. Hala kardeşimle devam ettiğim ortak bir işimiz var. Ayrıca İzmir ekonomi üniversitesi iktisat fakültesinden mezun oğlum ile ortak bir şirketimiz daha var. Bu arada kardeşime olan güvenimin  tek göstergesi olarak ortak olarak yürüttüğümüz işimizin hesaplarını o yıldan bu yana hiç karşılıklı görmedik. Tüm işlerimi 2011 yılında oğluma devrettim.

-Şimdiye kadar Muğla cemiyet hayatına katkılarınız, başkanlıklarınız ve Ticaret ve sanayi odasına geliş sebebinizi  bahseder misiniz ?

1992 yılından beri sivil toplum örgütleri içindeyim. İlk dernek başkanlığım Dumlupınar ilkokulu okul koruma derneği ile başladı. Bu arada bir çok kurum ve kuruluşun yönetim kurulunda bulundum. Genç işadamları derneği hayatımda önemli bir yer tutar. Bir dönem çeşitli siyasi partilerde yönetim kurulu üyeliği yaptım. Halen aktif olarak Kızılay derneği başkanlığını yürütüyorum. 2005 yılından bu yana da Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanıyım.

-Muğla sizin için ne ifade ediyor ?

Muğla’yı çok seviyorum. Doğup büyüdüğüm şehre sosyal ve ekonomik olarak borcum olduğunu düşünüyorum. Muğla’da daha fazla zaman geçirmek daha çok hoşuma gidiyor. Yurt içi ve yurt dışı gezilerinde işlerimi tamamlar tamamlamaz hemen dönüyorum. Hiç vakit kaybetmek istemiyorum.

-TOBB seçimlerinin ertelenmesini neye bağlıyorsunuz ?

NACE (faaliyet) kodları ile resmi kurumların işi tek elden, kolaylıkla yapabilmeleri için çalışmalar yapıldı. Önceden belirlenmiş meslek guruplarına göre yeni meslek komiteleri oluşturuldu. Bu bir kural çerçevesinde gerçekleştirilerek bu NACE kodları TOBB’a  verildi. Dikkat edilen nokta geçen yıldan bu yana farklı gurupların oluşmasıydı. Ülkemizde bir çok alanda yürütülen Avrupa birliğine uyum çalışmaları kapsamında NACE kodu uygulaması kullanılmaya başlandı. NACE kodlamasında faaliyet konularına göre iş yerlerine / işletmelere 6 haneli bir kod verildi. Hatta maliye bakanlığına bağlı gelir idaresi başkanlığı bir süredir bu NACE kodlarını kullanmaktadır. Bazı illerde oluşturulan meslek komiteleri, Muğla’da mevcut değil, çünkü Muğla’da bir değişiklik yok. Dolayısıyla bu üç aylık ertelemeden  Muğla etkilenmedi.

-Başkanlığınızın hassasiyeti ve çalışma azminiz hakkında neler söyleyeceksiniz ?

Seçimler ertelendi. 11 Mayıs’a kadar olan süreçte görevimi yönetim kurulum ile ve meclisim ile yapmaya devam edeceğim. Ben işimden arta kalan zamanı değil; odadan arta kalan zamanı işime harcıyorum. Görev yaptığım 8 yıl boyunca üyelerimizin odayı sahiplenmelerini istedik. Bu anlamda bir çok üyemiz başka kurumlar ile ilgili sorunları bile bize getirip hep bizimle, benimle paylaştılar. Hiçbir zaman elimizden geleni ardımıza koymadık. Telefonum 24 saat açık olup cep telefonu teması ile veya birebir iletişim ile üyelerimize danışmanlık yapıp onların sorunlarını çözüyorum veya çözüyoruz. Üstelik odadan bir çıkarımız olmadan işimizi üstlenip gereken neyse derhal  onu yapıyorum.

-TOBB’la ilişkileriniz ne düzeydedir ?

Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Türkiye’de hiç gitmediği oda ve borsa yok. Yıl bazında gerçekleşecek toplantı ve organizasyonlar için Sayın Başkanımın Muğla’ya olan ilgisi diğer illere oranla daha fazladır. Muğla’ya yıl bazında birkaç kez gelir. Organizasyonları genelde beraber yaparız. Eğer programa uygun ise ki sayın başkan çok aktiftir mutlaka her programı birlikte uygularız. Hani “birlikte rahmet, ayrılıkta azap var.” Sözü vardır ya… işte öyle bir şey!

-İl merkezine bağlı ilçelerde bulunan oda ve deniz ticaret odaları ile çalışma birlikteliğiniz nedir?

İlimizde ki 5 oda 1 borsa 3 deniz ticaret odası ile her konuda birlik ve beraberlik içinde hareket edip sesimizin güçlü çıkmasını sağlıyoruz. Türkiye genelinde üç ayda bir toplantı yapan tek oda biziz. Birlikte sorunlar çözüm önerilerini paylaşıyoruz. Birlik toplantılarımızda oluşan sorunları odalar birliği ve ilgili bakanlıklara ulaştırır sorunlara çözüm ararız. Toplantılarımız her üç ayda bir yapılmaya hala devam ediyor. Ayrıca odamızda ilçelerimize ayrılan bilgisayarı ile, telefonu ile donanımlı bir çalışma ofisi vardır.

-Kaç personeliniz var ?

Üç şubemiz var. Bu şubelerimiz Yatağan, Ortaca ve Datça’dadır. Merkez ve ilçe şubelerinde çalışanlarla toplam 28 kişiye sahibiz.

-Diğer çalışmalarınız nedir ?

Meslek odaları platformunu kurduk. Muğla’nın projelerini ve Muğla gündemini değerlendirip o gündem ile fikrimizi projelerimizi irdeliyoruz. Ortak çalışmalarımız var. Muğla’ya ne getirip götüreceğini bu projeler üzerinde tartışıyoruz. Muğla’nın menfaatlerini güden her projeye destek oluyoruz. Gayret gösterip, yapılmasını istediğimiz projeler onaylanınca bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Sosyal projeler içinde olmayı seviyoruz.

-Hizmet binanız çok güzel oldu Muğla’ya çok yakışan bir bina, çok çabaladınız değil mi?

Hizmet binamız üyelerimize yakışır bir binadır. Çalışma ve hizmet verme anlamında odanın böyle bir binaya ihtiyacı vardı. Bu arada binanın yapımında kullanılan miktarın kotasını realize ettiğimiz için sosyal yardımı yapmaya engelleyen kurumlar var. Ancak kişisel çabalar ile biz yardımlarımızı yapmaya devam ediyoruz.

-Başkanım fuar alanı ve diğer sosyal projeler  ne oldu? Çalışmalar hangi aşamadadır ?

Fuar ile ilgili tüm sonuçlar onandı. Fuar alanını şu an ihale sürecine hazırlıyoruz. Bu arada alternatif turizm projeleri de imardan geçti. Sarıgermede  yeri saptanan 5 futbol sahası devre arası kampları için) hazırlanıyor. Bu projede bizimle birlikte Muğla valiliği, ortaca ve dalaman belediyeleri proje ortağı olarak; Yörük köyü projesi için ise Muğla valiliği ve Yörük obaları derneği bu projede olacak.

Ayrıca karya yürüyüş yolu projesi ile ilgili ikinci aşamada kitap ve harita hazırlatıyoruz. Hazırlanan kitap ve haritalar yurt içi ve yurt dışında bulunan tüm yürüyüş kulüplerine gönderilecek. Çok önemli ve güzel olan ise bu alternatif projelere layık olacak gelişmelerde bu hisseden payını alacak. Zira zincir otellerden bir çoğu Muğla Merkezde yatak kapasitesini yükseltecek tesislerini Muğla’ya taşımak için yer bulma arayışı içindeler.

-Hobileriniz?

En büyük keyfim denize dalarak zıpkınla balık avlamaktır. Bunu spor olarak görüyor ve çok seviyorum ayrıca bu hobimi dört mevsimde yapıyorum.

-Büyükşehir Muğla için neler söylemek istersiniz?

Planlama ve tanıtım anlamında Muğla’ya getiresi olacak. Turizm fuarlarında ki tanıtım bu anlamda Muğla’ya büyük avantaj sağlayacak. Ayrıca büyükşehir kaynak israfını da önleyecektir. İlçelerde ve beldelerde yapılan büyük ölçekli işlerin artık tek elden tek yerde yapılması zamansızlığı ortadan kaldırıp hızlı olmayı beraberinde getirecektir. Çok iyi planlama yapılmalıdır. Böylece büyükşehir olmak Muğla’nın büyümesine sebep olacaktır.

-Haber gazetesi ile ilgili düşünceleriniz  nedir ?

Muğla için büyük kazanç diyebileceğim büyük bir gazetesiniz. Haberden haberli olmayı gazeteniz sağladı. Ciddi, bir o kadar Muğla hinterlandını bir solukta bize empoze eden sağlam düşünceleri kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.  Buradan tüm yönetim kurulu ve meclis arkadaşlarıma, üyelerimize sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Başkanım  Muğlaspor  ile ilgili düşüncelerimi size yansıtmıştım.. Bu konuda somut bir adım atarak bana yardımcı oldunuz. Gelişmeleri sizinle takip edeceğim. Gazetem haber adına şahsıma ve gazeteme gösterdiğiniz düşünceler için size teşekkürler ediyorum. Unutmadan yeni yaşınızı kutluyorum. Nice mutlu yaşlara…!

MUĞLA TİCARET VE SANAYİ ODASI

Yeni Otogar karşısı Muğla

İletişim tel: 214 11 22 – 214 71 20

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.