Hipertansiyona dikkat

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen Hipertansiyon hakkında bazı açıklamalarda bulunarak yüksek tansiyon hastalığının belirtileri, tedavi yolları hakkında önemli...

Hipertansiyona dikkat

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen Hipertansiyon hakkında bazı açıklamalarda bulunarak yüksek tansiyon hastalığının belirtileri, tedavi yolları hakkında önemli bilgiler verdi.

Hipertansiyonun insan sağılığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunun altını çizen Ceyhan; “Yüksek tansiyonun kendisi bir hastalık değil, vücutta gelişen bazı hastalıkların yarattığı sonuçlardan biridir. Ancak yüksek tansiyon geliştikten sonra kendisi de birçok hastalıkların başlıca nedenini oluşturmaktadır. Ülkemizde, Hipertansiyona büyük bir sıklıkla rastlanmaktadır. Şişmanlık, hareketsiz yaşam, ailede hipertansiyon varlığı, yaş, stres, aşırı alkol kullanımı, düşük potasyum, magnezyum ve kalsiyum alımı hipertansiyona yakalanma riskini arttıran faktörlerdir.

Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon denir. Hipertansiyon için kullanılan diğer bir isim ise yüksek tansiyondur.”dedi.

Hipertansiyonun belirtileri nelerdir?

Hipertansiyonun belirtileri hakkında da bilgi veren Ceyhan; “Hipertansiyon hiçbir belirti vermeksizin yıllarca devam edebilir. Bunun nedeni kan basıncı artışının uzun süre içinde ve yavaş olmasına bağlı olarak vücudun buna adapte olmasıdır. Başlıca belirtileri; Baş ağrısı, baş dönmesi nöbetleri,kendini kötü hissetme, ense ağrısı, zaman zaman burun kanamaları,sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.”dedi.

Ceyhan, hipertansiyonun neden olduğu ciddi rahatsızlıklar, nedenleri, ve korunma yolları hakkında da şunları aktararak vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı:

“Hipertansiyon damar sertliği, beyin kanaması ve felç, kalp krizi ve yetmezliği, gözlerde görme kaybı, böbrek hasarı gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur.

Nedenleri arasında ise; ailesel kalıtım, obezite, alkol, sigara, diyabet, yanlış beslenme ve tuzlu diyetler, hareketsiz yaşam, doğum kontrol ilaçları ve stres ilk sıralarda yer alır. Vatandaşlarımız, tuz kullanımını kısıtlaması, ideal kilolaranı koruması, sigara ve alkol kullanmaması, düzenli egzersiz yapması ve stresi kontrol etmeleri ile yüksek tansiyon rahatsızlığından korunabilir”

Ceyhan, ayrıca yüksek tansiyon konusunda sözkonusu belirtileri yaşayan vatandaşların vakit kaybetmeden derhal sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Bu haber toplam 55 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.