Hem istasyon hem sanat galerisi

Marmaris’in ilk benzin istasyonu olan ve yarım asır önce açılan Toksoy petrol , Türkiye’nin sanat eseri satılan tek istasyonu olma özelliği taşıyor. İstasyonun marketine kurulan standa sergilenen el yapımı sanat eserleri 2...

Hem istasyon hem sanat galerisi

Marmaris’in ilk benzin istasyonu olan ve yarım asır önce açılan Toksoy petrol , Türkiye’nin sanat eseri satılan tek istasyonu olma özelliği taşıyor. İstasyonun marketine kurulan standa sergilenen el yapımı sanat eserleri 2 yüz elli ile 2 bin 500 lira arasında fiyatla alıcı buluyor.

Marmaris’te 1960 yılından bu yana hizmet veren Toksoy Petrol istasyonu, akaryakıt hizmeti dışında markete kurulan sanat eseri koleksiyonu ile müşterilerine değişik bir hizmet sunuyor. Küçük yaşta antika eşyalara merakı bulunan işletme sahibi Hüseyin Toksoy(64), istasyonda 30 adet el yapımı sanat eserini sergileyerek satışa sunuyor. Eserlerin arasında 2 bin 500 lira değerindeki Kabe örtüsü en çok ilgi gören eserler arasında bulunuyor. Osmanlı hattat eserleri, Atatürk portresi, gümüşten yapılmış Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Yavuz Selim’in heykellerinin yanı sıra 16 yüzyılda Fransız bir gezgin tarafından çizilmiş Marmaris haritası da Koleksiyonun değerli eserler arasında yer alıyor.

Toksoy Petrol İşletme sahibi Hüseyin Toksoy , “ Küçüklüğümde dedem antika eşyalara çok meraklıydı. Onun aracılığıyla bende sanat eserlerine ilgi duymaya başladım. Müşteri benzin istasyonuna gelir, akaryakıtını alır ihtiyacını giderir ve çıkar. Ben bu tabuyu yıkmak için evimde biriktirdiğim koleksiyonumu istasyonun marketinde sergileyerek ,insanların benzin istasyonlarını farklı bir bakış açısıyla görmelerini istedim.Müşteriler markette sanat eseri satıldığını görünce çok şaşırıyor.Çünkü genelde bu tip koleksiyonları müzayede salonu ve sanat galerilerinde bulunduğunu düşünülüyor. Ancak biz bu anlayışı yıktık. 54 yıldır bayiliğini yaptığımız Petrol Ofisi Firması da bu çalışmamızdan çok memnun” dedi.

Koleksiyonun en pahalı ürünü 2 bin 500 lira değerindeki Kabe örtüsü olurken, Osmanlı hattatı eserler ise 2 yüz elli ile 9 yüz lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.