Hayalet Kent turizmciye açılıyor

Fethiye'de bulunan ve yıllardır atıl olduğu için hayalet köye andıran Kayaköy'e 300 yataklı konaklama tesisi yapılacak. Rumlardan mübadele sonucu kalan metruk haldeki evlerden 300’ünün konaklama tesisi yapılması için ihaleye...

Hayalet Kent turizmciye açılıyor

Fethiye'de bulunan ve yıllardır atıl olduğu için hayalet köye andıran Kayaköy'e 300 yataklı konaklama tesisi yapılacak. Rumlardan mübadele sonucu kalan metruk haldeki evlerden 300’ünün konaklama tesisi yapılması için ihaleye çıkartılması köyde sevinçle karşılandı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan Kültür ve Turizm Bakanlığının tarihi bir adım attığını Kayaköy’de Levissi bölgesinin turizme açılarak bölge ekonomisine kazandırılacağını ayrıca yerel halkın beklediği imar planı çalışmasının bu süreç içerisinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan komisyon üyeleri ile birlikte Kayaköy Cin Bal’da kahvaltılı bir toplantı düzenleyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

1924’te terk edilmişti

1924 yılında Yunanistan ile yapılan mübadeleden 2013yılına kadar kaderine terk edilen hayalet köy olarak bilinen Kayaköy nihayet kültür ve tarih mirası olarak insanlığa ve ekonomiye kazandırılacak. Unesco tarafından Uluslararası barış ve dostluk köyü olarak proje geliştirilmek istenen ancak gerçekleşmeyen Kayaköy’de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı arasındaki yetki karmaşasına bağlı olarak başlayan bazı dava süreçleri halkın beklentilerinin gerçekleşememesine neden olurken kaçak yapılaşmasının artmasına neden oldu. Vatandaşlar imar planı olmaması nedeni ile çocuklarına ev ve işyeri yapamazken gençlerin köyden göç etmesi nedeni ile düğünler de yapılmaz oldu. Kayaköy’ün en önemli sorunu olan yıllardan beri çözülemeyen imar planının yapılabilmesi için Kayaköy Muhtarı Mustafa Karagöz, Keçiler Köyü Muhtarı Ercan Gökçe, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Şehir Plancısı Ercan Çınaroğlu, Mimarlar Odası temsilcisi Ulaş Arıkan, Ak Parti İlçe Başkan Yardımcısı Burhanettin Tuna’dan oluşan komisyon Muğla Valisi Fatih Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarında görüşmeler yaptı.

Çalışmalar hızlandırılacak

Kayaköy’deki Kültür ve tarih mirası olan hayalet evlerin turizme ve ülke ekonomisine kazandırılması için yapılacak çalışmaların hızlandırılmasını isteyen komisyon üyeleri imar sorununun da çözüme kavuşturulmasını istediler. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile olan dava sürecini durdurup komisyon üyelerinin verdiği rapor neticesinde kamu bürokrasisinin Kayaköy sorununa bakış açısı değişirken Levissi bölgesi ile Ova kesiminin sorunlarını bir birinden ayırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı 26 Mart Salı günü Levissi bölgesi için ihale açtı. İhale şartnamesine 300 yataklı bir konaklama tesisi yapılması, geri kalan alanın üçte ikisinin de ihaleyi alan firma tarafından restorasyonunun yapılarak yerel halkın kullanımına açılması şart koştu.

Ekonomiye önemli katkı sağlayacak

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan Kayaköy’de komisyon üyeleri ile birlikte yaptığı açıklamada “Kültür ve Turizm Bakanlığının attığı bu tarihi adım ile Kayaköy’ün Levissi bölgesi turizme açılarak bölge ekonomisine kazandırılacak. Eşsiz bir tarih ve kültür mirasının korunması konusunda duyarlı bir yaklaşım sergileyerek bu alan yerel halk başta olmak üzere sanatçılar, bilim insanları ve tüm insanlığın kullanımına sunulacak. İyice yıkılmış ve tahrip olmuş durumdaki evlerin 300 yataklı bir konaklama tesisine dönüşmesi Kayaköy ve Fethiye adına yeni bir marka yaratacağına inanıyorum. İhaleye 4-5 firmanın katılmış olduğunu öğrendik. Tekliflerin değerlendirilmesinin ardından Kayaköy’de 80 yıldır beklenen hizmet gerçekleşecektir. Böylece ülke ekonomisine önemli bir yatırım kazandırılacaktır” dedi.

"Kayaköy’deki doğal sitlere ilişkin planlardaki gencelmeyi tabiat varlıkları koruma kurulu yapmaktadır" diyen Aki Arıcan “Bu aşamanın tamamlanmasının ardından ova kesiminin tamamını kapsayan bir imar planı söz konusu olabilecektir. Kayaköy’ün imar planı ile ilgili bu süreç tamamlanana kadar bizler komisyon olarak konunun yakın takipçisi olacağız” diyerek bu güne kadar destek veren bakanlar ve milletvekilleri ile bürokratlara teşekkür etti.

Kayaköy Muhtarı Mustafa Karagöz ise “Son bir yıldan buyana Kayaköy’ün sorunlarının çözümü için 7 kişilik komisyonla beraber Fethiye- Muğla- Ankara hattında çalışma yapıyoruz. Aşama aşama sorunlar çözümleniyor. Kayaköy’ün imar planı ile ilgili sorununun çözümlenmesini bekliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.