Havlunu Kap Gel eylemi yapıldı

Marmaris ilçesinde Türkiye’nin önde gelen fizikçilerinden Necmi Buğdaycı’nın sahile giriş ücreti ödemediği gerekçesiyle darp edildiği iddialarının ardından, bir grup vatandaş olayın yaşandığı sahilde eylem yaptı.Marmaris’e...

Havlunu Kap Gel eylemi yapıldı

Marmaris ilçesinde Türkiye’nin önde gelen fizikçilerinden Necmi Buğdaycı’nın sahile giriş ücreti ödemediği gerekçesiyle darp edildiği iddialarının ardından, bir grup vatandaş olayın yaşandığı sahilde eylem yaptı.

Marmaris’e bağlı İçmeler Mahallesi sahilinde, sosyal medya üzerinden örgütlenen 20 kadar vatandaş ellerinde havlularla eylem gerçekleştirdi. "Plajlar halkın kullanımına açıktır, hiçbir şekilde engellenemez", "Kıyılar bizim, işgale son", "Havlunu kap gel" gibi yazılar bulunan pankartlar taşıyan gruptakiler, daha sonra şezlongların arasına havlularını sererek oturdu. Şezlongları kullanan vatandaşlar ve turistler, protestocuları ilgiyle izledi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Emin Uyar, son yıllarda turistik beldelerdeki kıyıların işgal altında olduğunu belirterek soruna dikkati çekmek için bu eylemi yaptıklarını söyledi. Anayasa ve Kıyı Kanunu'na göre, kıyıların herkesin eşit ve serbest kullanımına açık olduğuna işaret eden Uyar, "Kıyı ve sahillerden yararlanmada öncelikle kamu yararı esas olmalı. Oysaki turistik tesis ve sitelerin uygulamaları, kamu yararını gözetmek bir yana, tamamen yurttaşların denize girme, deniz kenarında oturma, dinlenme, eğlenme ve spor yapma hakkını engelleyen, hatta gasp eden bir nitelik kazanmış durumda. Sahillere istiflenen şezlong ve masalar, kıyıların doğal yapısı ile görünümünü bozmakta ve insanların hareket kabiliyetini kısıtlamakta, yürüyüş yapma hakkını elinden almakta” şeklinde konuştu.

Uyar, şezlong ve benzeri ücretlerin yanı sıra bazı işletmelerin "sahile ayak bastı parası" aldığını da ileri sürdü.

Basın açıklamasının ardından protestocularla plaj işletmecileri arasında tartışma yaşandı. Araya giren polis ekipleri tartışmanın büyümesini önledi.

Sahilde havlularını sererek bir süre oturduktan sonra ayrılan protestocuların ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan işletmeciler, sadece şezlong ve tüketilen yiyecek ile içeceklerin ücretini aldıklarını söyledi. İşletmeciler, akademisyen Buğdaycı'nın darp edildiği iddiasının da doğru olmadığını öne sürdü.

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.